DOLAR 32,4478 -0.13%
EURO 34,7757 -0.58%
ALTIN 2.440,670,20
BIST 9.918,192,07%
BITCOIN 20902871,19%
Edirne
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Yönetmeliğin uzatılmasını istediler

Yönetmeliğin uzatılmasını istediler

ABONE OL
12 Kasım 2021 14:24
Yönetmeliğin uzatılmasını istediler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Belediye Başkanı Recep Gürkan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yeni binalara 31 Mart 2020 tarihinden itibaren otopark zorunluluğu getirmesi ve bu tarih öncesinde kendilerine sunulan imkanlardan yararlanmak isteyen müteahhitler Edirne Belediyesi İmar ve Şehircilik İşleri Müdürlüğü önünde kalabalık oluşmasına neden olduğunu belirterek, söz konusu kalabalığın hem çalışanlar hem de müteahhitler açısından riskli olduğunu ve bu sürenin koronavirüsü tedbirleri kapsamında uzatılmasını istedi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne İnşaat Müteahhitleri Derneği (EDİM) üyeleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yeni binalara otopark zorunluluğu getirilmesine yönelik yönetmeliğe ilişkin sürenin, korana virüs sebebiyle uzatılmasını istedi.

Başkan Gürkan, Edirne İnşaat Müteahhitleri Derneği (EDİM) Başkanı Bülent Günal ve derneğin yönetim kurulu üyeleri belediyenin İmar ve Şehircilik İşleri Müdürlüğü önünde Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 31 Mart 2020 tarihinden itibaren otopark zorunluluğu getirilmesine yönelik yönetmelikle ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

“İÇERİ ALAMIYORUZ”

Yeni yönetmelik kapsamında müteahhitlerin İmar ve Şehircilik İşleri Müdürlüğüne gelerek ruhsatlarını almak istediklerini ancak koranavirüsü sebebiyle müteahhitleri içeri alamadıklarını belirten, Gürkan şöyle konuştu: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bundan sonra yeni binalarda Otopark Yönetmeliği’nin uygulanması kararı var. Müteahhitlerde yeni uygulanacak olan Otopark Yönetmeliği ile ilgileri kendilerine sunulan haklardan faydalanmak için Mart ayı bitmeden ruhsatlarını almak istiyorlar. Bizlerde korana virüsü tedbirleri kapsamında arkadaşları içeriye toplu halde alamıyoruz, çünkü bulaşma riski artıyor. Böyle bir sıkıntı var sadece Edirne Belediyesi’nde değil. Müteahhitlerin de belediyelerinde talebi şudur; Otopark Yönetmeliği’nin virüs tedbirleri gecene kadar hem belediye çalışanlarının hem de müteahhitlerin sağlıklı bir iş yapabilmesi için uzatılmasını talep ediyoruz. Bunu da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’mızın dikkatine sunuyoruz. Biz mecburen birçok bankanın da uyguladığı gibi bu kadar kalabalığı içeriye alamıyoruz. Hem onların sağlık hijyeni açısından hem de çalışanlarımızın sağlık hijyeni açısından. Biz buradaki arkadaşları içeriye aldığımızda belki hepimiz birbirimize virüs bulaştıracağız. Hepimizin sağlığını düşünmemiz lazım. Virüs tedbirleri kapsamında bazı çalışanlarımızı da idari izne ayırdık. Ama müteahhitlerde hakları kaybolmasın diye bu işi çözmek istiyorlar. Sağlıklı olan çözüm Otopark Yönetmeliği’nin daha sonraki aylara uzatılması.”

“YAŞLILARIMIZ; BANA BİRŞEY OLMAZ DİYOR”

Korana virüse karşı bankları kaldırdıklarını anlatan Gürkan şunları ifade etti: “Kent merkezinde tüm bankları kaldırdık. Yaşlılarımız ‘bana bir şey olmaz’ diyor. Belki sana bir şey olmaz ama başka birine bulaştırabilirsin. Bu salgını birbirimizi koruyarak atlatacağız. Bunun başka yöntemi yok. Edirne Belediyesi kriz başlamadan, çalışmalara başladı. Başkan Yardımcımız Dr. Ertuğrul Tanrıkulu’nun hekim olması, onun öngörüleri bizim öngörülerimiz gerçekten Edirne’de, Türkiye’nin aksine henüz tedbirler alınmaya başlamadan önce biz hijyen tedbirlerini almaya başlamıştık. Malzeme stoklarımızı yapmıştık, yapmaya da devam ediyoruz. Özellikle iş yerlerine dezenfekten takviyesi de yapıyoruz. Şehirdeki birçok noktayı dezenfekte ettik. Toplu taşıma araçlarını sürekli dezenfekte ediyoruz. Şehirlerdeki günlük 70 bin binişler şu anda 15 bine düştü. Bunu sürdürmemiz gerekiyor. Dünyada da bizde de sayı gittikçe artıyor. Hepimiz bunun farkındayız. Hepimiz, hepimizi düşünmek zorundayız. Kendimizi elbette düşüneceğiz ama etrafımızı, toplumu da düşünmemiz gerekiyor. Bunun üstesinden millet olarak, birlik, beraberlik ve dayanışma ile gelebiliriz. Bu çok önemli bir husus. Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı tedbirlere mutlaka uymamız gerekiyor. Bana bir şey olmaz. Sana bir şey olmayabilir ama sen başkasına bulaştırırsın ona bir şey olur. O yüzden birbirimizi kollamak, düşünmek, gözetmek zorundayız. Sağlık Bakanlığı’nın 14 gün tedbirlerine mutlaka uyalım. Belli yaşın üzerindeki vatandaşlarımız çok çok acil olmadığı sürece mutlaka evlerinde geçirmeli”

“CİDDİ ZARARLAR OLACAK”

Süreninin uzatılmasını beklediklerini ve süre uzatılmazsa ciddi zarara uğrayacaklarına dikkat çeken Edirne İnşaat Müteahhitleri Derneği (EDİM) Başkanı Bülent Günal ise, “Biz bu süreçte bulunduğumuz taahhütlerden dolayı, Mart sonuna kadar Otopark Yönetmeliği’nden zarara uğramamak adına işlemlerimizi gerçekleştirmek zorundayız. Bu işlemleri gerçekleştirmek içinde, dünyadaki sıkıntı malum, insanların birbirlerine yaklaşmadan işlerin devamını sağlamaları gerekiyor. Ama bu süreç çok ağır işliyor tabi. İşlerimiz artık yetiştiremeyeceğimizi düşünerek ve Türkiye’deki bu toplumsal sağlık sorununu hep beraber aşmamız adına, çözüm bulmamız lazım. Bu da otopark yönetmeliğinin uzatılması anlamına geliyor. Mart’ın 30’unda değil de daha uzun olması lazım ki; bu insanlar, birbirleriyle temas etmesinler. Biz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan bu açıklamayı bekliyoruz. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzle de görüştük.  Uzatılmaması durumunda emsal kayıtları söz konusu. Taahhütlerimizde anlaştığımız metrekareler üzerinden vereceğimiz daire sayılarının düşmesi anlamına geliyor. Müteahhitlerin ve arsa sahiplerinin bu konuda ciddi zararları olacak. Bazı konularda anlaşmazlıklar olacak, mahkemeye sirayet edecek. Herkes kendini 30 Mart’taki yönetmeliğe göre ayarladı. Bakanlığımız inşallah bu konuda güzel bir açıklama yapacaktır.” şeklinde konuştu.

Hüsnü Sarıgül

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.