DOLAR 32,4986 -0.15%
EURO 34,9471 0.26%
ALTIN 2.434,000,46
BIST 9.716,77-0,05%
BITCOIN 2066250-2,27%
Edirne
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Yurtdışına gitmek isteyen hekim sayısı 3 bine ulaştı”

“Yurtdışına gitmek isteyen hekim sayısı 3 bine ulaştı”

ABONE OL
22 Ağustos 2022 10:22
“Yurtdışına gitmek isteyen hekim sayısı 3 bine ulaştı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

2002 yılında yurtdışına gitmek için Türk Tabipler Birliği’nden 59 hekimin iyi hal belgesi aldığını dile getiren Gürcan Altun, aradan geçen 20 yıllık sürede bu rakamın 3 binlere ulaştığını belirtti.

Uzman Hekim açığını da değerlendiren Altun, 2021 yılında 9 bin hekimin istifa ettiği ya da emekli olduğunu, Edirne ilçe hastanelerine merkezden görevlendirme yapılacak düzeyde ciddi şekilde uzman hekim açığı olduğunu ifade etti.

“YURTDIŞINA GİTMEK İÇİN İYİ HAL BELGESİ ALAN HEKİM SAYISI 3 BİNLERİ BULACAK DÜZEYDE”

Binlerce hekimin yurtdışına Türkiye’deki çalışma ortamlarındaki olumsuzluk ve can güvenliği sebebiyle gitme aşamasında olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Gürcan Altun “Bunun yanı sıra Türkiye’de bir de biliyorsunuz hekim göçü var. Bunun da çok ciddi anlamda etkisi söz konusu. Aslında bakıldığında 2002 yılında ülkemizden 59 hekim yurt dışına gitmek için Türk Tabipleri Birliği’nden iyi hal belgesi alırken muhtemelen 2022 yılının sonunda yeni yeni rekorlar geliyor. Her ay yeni rekor geliyor. Bu sayı 3 binleri bulabilecek bir düzeye yaklaştı. Bakın 20 yıllık süre içerisinde 59’dan 3 binlere varan bir sayı. Peki hekimler niçin hani Türkiye’den gidiyorlar? Bir hani bakımda çalışma ortamlarındaki olumsuzluktan, can güvenliği yok. Biliyorsunuz Ekrem Karakaya denilen bir meslektaşımızın görevi başındayken hani öldürüldü. Öncelikli olarak sağlık otoritesinin temel gereği o kurumda çalışan sağlık çalışanlarını korumaktır. Bunun yanı sıra insanlarımızın yine halkımızın dikkat etmesi gereken temel şeylerden bir tanesi gereksiz yere hastaneye başvurmamalarıdır. Sonuçta aile sağlığı merkezlerindeki hekim sayıları bu amaçlı hani hekim sayılarının arttırılarak bu amaçta çözüm sağlanması gerekir”diye söyledi

“EDİRNE İLÇE HASTANELERİNDE CİDDİ UZMAN HEKİM AÇIĞI VAR”

Sağlık Bakanlığı’ının uzman hekim açığına çözüm bulmasının temel görevi olduğunu, Edirne’deki ilçe hastanelerinde uzman hekim açığının merkezden görevlendirme yapacak kadar ciddi oranda olduğunu kaydeden Altun “2021 yılı içerisinde 9 bin hekim kamudan istifa etti ya da emekli oldu. Bunların bir kısmı uzman hekimler. Ülkenin en batısında bile bakıyorsunuz, Edirne’de Uzunköprü ve Keşan Devlet Hastaneleri’nde bile ciddi uzman açığı var. Merkezden işte bir şekilde hani görevlendirmelerle bu hizmetler yürütülmeye çalışılıyor. Bu konuda merkezden görevlendirmeyle gönderilen arkadaşlarımız da mağdurlar. Bakıyorsunuz bir aylık bir görevlendirme sonuçta her insanın bir işte aile düzeni, çocuğu vesairesi var.
Ya da bir cerrahi branşta görevlendirme yapıldığında orada hekim gelen hastayı ameliyat ettiğinde hangi koşullarda bırakacak? Yani bunlar hep sıkıntıdır. O yüzden mutlaka ve mutlaka olabildiğince nüfus tabanlı hekim sayısının işte doğru şekilde yönetilerek bu soruna çözüm bulunması bakanlığın temel görevi”şeklinde noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.