DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20739911,43%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Zafer coşkusu, fener alayı ile devam etti

Zafer coşkusu, fener alayı ile devam etti

ABONE OL
31 Ağustos 2023 14:35
Zafer coşkusu, fener alayı ile devam etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Edirne’de de 30 Ağustos Zafer Bayramı coşkuyla kutlandı. Edirne Belediyesi’nin 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 101. yılı nedeniyle düzenlediği Fener Alayı’na çok sayıda Edirneli katılım gösterdi. Şükrüpaşa İlkokulu önünde toplanan vatandaşlar, ellerindeki Türk bayraklarıyla Atatürk Anıtı’na kadar yürüdü. Bazı vatandaşlar korteje, balkonlarından ve pencerelerden eşlik etti. Kortejin geçişi sırasında balkonlara ve evlerinin pencerelerine çıkan vatandaşlar, büyük bir coşkuyla 10. Yıl Marşı’nı söyledi. Yürüyüş Atatürk Anıtı’nda sona ererken, burada Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutlayan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirnelilere “Kahraman, yiğit, cesur Edirneliler!” diye seslenerek, şu ifadelere yer verdi:

“Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Bandırma Vapuru’na binip Marmara’dan Karadeniz’e açılırken, yanındaki yaverleri ona İstanbul’un semalarına bakan düşman gemilerini gösterdi. Paşam dediler görüyor musun? O da dedi ki, ‘Giderler, geldikleri gibi giderler! Ve 16 Mayıs’ta Bandırma Vapuru ile başlayıp, 19 Mayıs’ta vatanın işgal edilmemiş çok küçük bir parçasına sahip olan Samsun’da attığı o ilk adımla milli mücadele başladı. Ardından kongreler, ‘Vatan bir bütündür, bölünemez kararı’, ardından yurdun dört tarafından yüreği, kalbi vatan için, bayrak için, millet için atanlar, toplanarak ulusal kurtuluş ordumuzu, Kuvâ-yi Milliye’yi oluşturdular”

Kurtuluş Savaşı’nda herbir yurttaşın elinden ne geliyorsa yaptığını belirten Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Kimileri bebeğinin sırtındaki hırkayı çıkarıp, top mermisi ıslanmasın diye onun üzerini örttü. Kimileri çoluğunun- çocuğunun karnını doyurmak için ayırdığı erzakının yarısını kahraman Mehmetçiğe verdi. Kimileri cebindeki paraları verdi. Kimileri çarık yaptı, çetik yaptı, hırka, kazak yaptı. Kimileri mermi üretti, fabrikalarda, küçücük merdiven altı atölyelerde… Ve sonuçta Ebedi Başkomutanımızın önderliğinde 26 Ağustos 1922’de sabah 05.30’da topların gümbürtüsüyle düşman menzillerini yıkmaya başladı. Ve sadece 4 gün sonra dünya savaş tarihinde emsali, eşi-benzeri görülmemiş olağanüstü çabayla, bir mücadele ile düşman hatlarını yarıp geçtik. Ve 30 Ağustos’ta o büyük gün geldi. 30 Ağustos, Cumhuriyetin temellerinin atıldığı gündür ” ifadelerine yer verdi.

Ayrıca Belediye Başkanı Recep Gürkan konuşması sırasında, gençlerden, Mustafa Kemal Atatürk’ün yazdığı ‘Nutuk’ eserini, Atatürk’ün Gençliğe Hitabesini mutlaka okumalarını istedi.

Türk milletinin Atatürk ile olan bağını koparmak, Türk milletinin hafızasından Atatürk’ü silmek isteyenlerin de olduğunu belirten Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü bizden silemezsiniz. Atatürk’ü görmek istiyorsanız aklın ve bilimin rehberliğinde Cumhuriyeti ilelebet payidar kılan gençlerin gözlerine bakın. Atatürk’ü görmek istiyorsanız, Edirnelilerin yüreklerine bakın. Atatürk’ü asla bu milletin ne gözünden ne kalbinden alamazsınız” dedi.

Edirne’nin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin batıdaki serhat şehri olduğunu belirten Gürkan, “Bizi, kim olursa olsun ne olursa olsun asla ve asla Cumhuriyetin yolundan, Atatürk ilke ve inkılaplarının izinden gitmekten hiç kimse alıkoyamadı. Hiç kimse de asla alıkoyamayacak. Bizler Edirneliler, Evlad-ı  Fatihan torunlarıyız. Yüzyıllarca Anadolu insanını savaştan, yıkımdan, yokluktan, esaretten korumak için Anadolu’ya karşı Avrupa’dan gelen bütün akımlara göğsümüzü siper ettik.  Biz bu milletin hamuruyuz, biz bu milletin mayasıyız, biz bu milletin savunucusu, biz bu milletin kahramanlarıyız. Biz Mustafa Kemal Atatürk’ün askerleriyiz” ifadelerine yer verdi.

Daha sonra Edirneliler, hep birlikte Öğrenci Andını okuyarak, Edirne Belediye Bandosu eşliğinde İzmir Marşı’nın söyledi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.