DOLAR 32,5689 0.13%
EURO 35,0030 -0.11%
ALTIN 2.441,490,23
BIST 9.716,77-0,05%
BITCOIN 20962890,35%
Edirne
18°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Zamlar kara kara düşündürüyor!

Zamlar kara kara düşündürüyor!

ABONE OL
2 Şubat 2021 10:44
Zamlar kara kara düşündürüyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, “Bu yıl gelen zamlara baktığımızda süte yüzde 23 zam yapılmış. Yem fiyatları geçen yıla göre yüzde 60 artış sağlamış. Bu şartlarda üretim yapıp iyi hayvan yetiştirmek çok zor” dedi.

Trakya’da özellikle kurak geçen son iki yılın ardından üretici ekim yapmamaktan dert yanıyordu. Beklenen yağmurların fazlasıyla gelmesiyle üretici tarlaya girdi ancak bu seferde gübre ve yem fiyatları artış gösterdi.  Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı da bir açıklama yaparak gübre ve yem fiyatlarındaki artışa dikkat çekti.

“ÜRETİCİ ANLAYAMIYOR”

Yem fiyatlarına geçen yıla göre yüzde 60 oranında bir zam geldiğini belirten Arabacı, “Geçen yıl ki yem fiyatlarına bakıyorum, bir de süt fiyatlarına ve bu yıl gelen zamlara baktığımızda süte yüzde 23 zam yapılmış. Yem fiyatları geçen yıla göre yüzde 60 artış sağlamış. Üreticimizin girdi maliyetleri hep yükseliyor. Para kazanamıyor. Süte yüzde 23 zam gelirken yeme yüzde 60 zam gelmesini üretici anlayamıyor. Bakanlığımızın gerekli müdahaleyi yapıp çiftçilerimizi zor durumda kalmaktan kurtarması gerekiyor. Gerçekten bu şartlarda üretim yapıp iyi hayvan yetiştirmek çok zor” dedi.

UFAK İŞLETMELERE DESTEK VERİLMELİ

Ufak işletmelerin desteklenmesi gerektiğini belirten Arabacı, “Ufak işletmeler 5 tanede hayvan bakabilir. Ama büyük işletmeler zarar ettiğini anladığı anda kapatır. Ufak işletmelere daha fazla destek verilirse ayakta kalır. Ayakta kalırsa hayvancılığın azalması daha da az olur. ‘Dişi hayvan satılmaması gerekiyor’ diyoruz ama çiftçi parası olmayınca dişi hayvanını satmak zorunda kalıyor. İnşallah bakanlığımız kısa sürede müdahalede bulunur, çiftçilerimiz sıkıntıdan kurtulur. Şu anda çok sayıda çiftçimiz gübresini attı, çok az sayıda kaldı. Gübrede yüzde 80-90 fiyat artışı var. Gübrede gümrük vergisi yok. Pandemiden dolayı yurt dışındaki fabrikaların kapalı olması. Gübre atım döneminde taleplerin çoğalması ile birlikte dışarıdaki fiyatların artışı sebep gösteriliyor. Geçen yıla göre yüzde 80-90 artış var. Bakanlığımızın çiftçilerimize daha uygun fiyatlı gübre temin etmesini diliyorum” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.