DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20781402,62%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Zobar, “Yeni eğitim yılı sorunlarla başlıyor”

Zobar, “Yeni eğitim yılı sorunlarla başlıyor”

ABONE OL
19 Eylül 2020 11:05
Zobar, “Yeni eğitim yılı sorunlarla başlıyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Eğitim İş Edirne Şubesi Başkanı Nedim Zobar, bu yıl da eğitim öğretim yılının sorunlarla başlayacağını belirterek, “Fakat bu yılın diğer yıllardan bir farkı var, bütün dünyayı etkileyen salgın hastalıkla karşı karşıyayız” dedi.

Pazartesi günü başlayacak olan 2020-2021 eğitim öğretim yılına ilişkin açıklamada bulunan Edirne Eğitim İş Edirne Şubesi Başkanı Nedim Zobar, okullardaki temizlik personel alımından, bazı okullardaki sınıflardaki kalabalık mevcudiyet, İlhami Ertem ve 80. Yıl Lisesi’nin aynı binada olmasından, uzaktan eğitimde maddi imkansızlıklar yaşayan öğrenciler konusunda değindi.

“GARİP VE UTANILACAK BİR DURUMDUR”

Eğitim İş Edirne Şube Başkanı Zobar, “Her yıl olduğu gibi eğitim-öğretim yılı bu yıl da sorunlarla başlıyor. Fakat bu yılın diğer yıllardan bir farkı var, bütün dünyayı etkileyen salgın hastalıkla karşı karşıyayız. 2020 Mart ayından bu yana okullarından uzak kalan öğrenciler şimdilik 21 Eylül Pazartesi gününden itibariyle Anasınıfları ve İlkokul 1.sınıf öğrencileri düzeyinde okullarına, öğretmenlerine, arkadaşlarına kavuşuyor. Yeni başlayacak eğitim-öğretim yılı başında okullarda hala yardımcı personel eksikliğini görmekteyiz. Okulların açılmasının ertelenmesi ile okullara İŞKUR tarafından görevlendirilen yardımcı personel alımı da ertelendi. İŞKUR’un bir aylık erteleme kararı okullardaki en önemli hazırlık olan temizlik hazırlığını zaten yeterli sayıda olmayan yardımcı personellerin üzerine yıkmış oldu. Pandemi de en önemli konu ise okulların hijyen kurallarına göre okulları hazırlama çalışmaları. MEB’in “Okulum Temiz Belgesi” alamayan okullarda eğitim-öğretimin başlayamayacağını açıklaması da garip ve utanılacak bir durumdur. Milli Eğitim Bakanlığı, bütün okullarını temizlik ihtiyaçları bakımından hazırlamakla görevli ve sorumludur. Okullarda temizlik ürünleri, dezenfektan malzemesi, maske vb. ihtiyaçları karşılama görevi okul idarecilerine, velilere ve öğretmenlere bırakılmıştır. Okullara bu konuda yeterli bütçe ayrılmamış, okul idarecileri adeta bir yardım toplama, sponsor bulma yarışı içinde bırakılmıştır. Okul idarecileri enerjilerini eğitim-öğretimden çok, okulun bütçesini nasıl iyileştiririm, kimden nasıl yardım alabilirim, nerden daha ucuz temizlik, dezenfektan malzemesi bulabilirim derdine düşmüştür” dedi.

“40 KİŞİLİK 1.SINIFLAR, 25 KİŞİLİK ANASINIFLARI”

Bazı sınıfların çok kalabalık olduğunu değerlendiren Zobar, “21 Eylül Pazartesi günü Anasınıfları ve İlkokul 1.sınıf öğrencilerinin eğitim-öğretime başlayacak olması kalabalık sınıfları ve okullardaki derslik ihtiyacını da gün yüzüne çıkaracaktır. Edirne’de bazı ilkokullarda 40 kişilik 1. sınıflar, 25 kişilik anasınıfları olduğu bilgileri mevcuttur. Örneğin yakın zamanda Gazi İlkokulunun kapatılması ile o bölgedeki okullarda sınıf mevcutlarını etkileyecek, mahallesinden uzak okullara gitmek zorunda kalan öğrencilerimiz zorluklar yaşayacaktır. Edirne merkezdeki iki mahallenin tek okulu olan Gazi İlkokulunun kapatılması ve yerine yenisinin yapılmayacak olması Edirne eğitim tarihi açısından utanılacak bir durum olarak hafızalarda kalacaktır” dedi.

“İKİ LİSE SALGIN ŞARTLARINDA AYNI BİNADA NASIL EĞİTİM ALACAK?”

Bilindiği gibi 80.Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi binasının güçlendirme ve tadilat çalışmaları için 1 yıl önce boşaltılmış ve öğrenciler geçen yıl İlhami Ertem Anadolu Lisesi öğrencileriyle birlikte aynı binada eğitim görmüşlerdir. Bir yıl geçmesine rağmen 80.Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesinde henüz bir tadilat yapılmamış, yine bürokrasi engeline takılmış, öğrencilerin mağduriyetleri devam etmiştir. Salgın şartlarında iki lisenin nasıl bir ortamda eğitim alacağı, bu konuda planlanan çalışmalar hakkında İl Milli Eğitim Müdürlüğünün kamuoyuna aydınlatıcı, açıklayıcı ve inandırıcı bilgiler vermesi gerekmektedir” dedi.

“MADDİ İMKANSIZLIKLARI OLAN ÖĞRENCİLER ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALIDIR”

Uzaktan eğitimde bazı ders saatlerin geç olması ve imkanı olmayan öğrencilerin bu süreçte yararlanamaması yüzünden eğitimde fırsat eşitliği sağlanması gerektiğini söyleyen Başkan Zobar “Uzaktan eğitimin devam ettiği bu günlerde uzaktan eğitimin ne derece faydalı olduğu tartışmaya açıktır. Bu sebeple uzaktan eğitime ulaşmakta zorluk çeken öğrencilerin durumu çözüm bekleyen diğer sorunlardır. Evinde internet bağlantısı olmayan öğrenciler için okullarda EBA Destek Noktaları açılmaya başlanmış fakat uzaktan eğitimdeki bazı derslerin geç saatlerde olduğu düşünüldüğünde öğrencilerin EBA Destek Noktalarından da yararlanmasının zor olduğu görülmektedir. Çünkü bazı dersler saat 18.00-19.00-20.00 saatlerinde de olabilmektedir. Uzaktan eğitime ulaşamayan dezavantajlı bölgelerde yaşayan ve maddi imkansızlar sebebiyle bu imkanları olmayan çocuklarımızın eğitimde fırsat eşitliği açısından bu sorunları da bir an önce çözüme kavuşturulmalıdır. Bu sorunları çözmek için teknik altyapı, ücretsiz internet, tablet dağıtımı gibi zorunlu çalışmalar gerçekleştirilmelidir. Eğitim, bir hak ve kamu hizmetidir.  Sosyal devlet ilkesi gereğince her bir çocuğumuz bu haklardan ve hizmetten eşit ve adil biçimde yararlanabilmelidir.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.