DOLAR 32,6018 0.34%
EURO 35,0081 0.09%
ALTIN 2.450,240,59
BIST 9.787,300,73%
BITCOIN 2094026-0,06%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

2020 Ya Da Sadece Yüreğe Dokunabildiğimiz Yıl…

ABONE OL
31 Aralık 2020 10:49
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yine bir yılın sonuna geldik. Umutlarımızı yeni yıla taşımadan önce geçtiğimiz yılın muhasebesini yapma zamanındayız. Hem de bu yıl öyle böyle değil çok sorgulanacak ve temelli bazı değişiklikler olacak görünüyor. En muhafazakârımızı bile Dünya değiştirdi, değişmese dünyasını değiştirecekti. Oysa 2020 ne çok içimi ısıtmıştı tekrarlayan rakamlarıyla çok umut vadediyordu… Kim derdi ki kozmostan kaosa gideceğiz; kim derdi ki maskeyle -o da- sosyal mesafeye dikkat ederek gezeceğiz; kim derdi ki meslek seçimine online (çevrimiçi) çalışmayı ekleyeceğiz, kendimizi eve kapatacağız. Kim derdi ki yeni giysilerimiz etiketi üstünde dolapta bekleyecek, son model arabamız garajda; hele çizmeler botlar bunalımda…

Böylesine sıra dışı bir yılın sonunda adet olduğu üzere o yılın “en”lerini çıkardım kendimce. Siz de bana katılır mısınız bilmem işte bana göre 2020’nin “en”leri:

2020’nin tartışılmaz kahramanları; sağlıkçılar ve güvenlik çalışanları… Kendilerinin ve yakınlarının sağlığını düşünmeden, saat sınırı gözetmeden, önce insan deyip zor yılı kolaylaştırmaya çalışanları nasıl kutlamalı, nasıl ayakta alkışlamalı, emekleri nasıl karşılanmalı…

2020’nin dostum diyeceklerim; -tek bildiğimiz korunma yöntemi- HMM (Hijyen, Maske, Mesafe) kuralını uygulayanlar. Kendi sağlığı kadar benim ve sevdiklerimin sağlığını korumaya özen gösterenler.  Yüzlerinden sahte dost maskesini değil 3 katlı cerrahi maskeyi çıkarmayanlar.

2020’nin özverili çalışanları; bizzat yaşayarak gördüğüm, yemek dinlenme saati olmaksızın kendi kaygılarını bastırıp rahatlattıkları öğrencilerini eğitmeye, bilgilerini uzaktan da olsa aynı şevkle aktarmaya çalışan öğretmenler.

2020’nin en sabırlıları; tam hareket/aksiyon çağında olup kanları deli deli atarken özgürlüğün tadını çıkaracak yaştayken sınırlara/kısıtlamalara uymak zorunda kalan 2000 ve daha küçük doğumlular…

2020’nin gurur kaynakları; BioNTech şirketinin kurucu ortağı aşıyı bulan 2 Türk Özlem Türeci ve eşi Uğur Şahin.

2020’nin en mağduru; ürünleri raflarda son kullanma tarihini dolduran, gözleri yollarda müşterilerini bekleyen başta lokanta, kafe vb. işletmecileri, berberler, kuaförler olmak üzere tüm küçük esnaf ve çalışanları…

2020’nin en büyük hayali; mezun olan öğrencinin kep fırlatma töreni misali maskeleri havaya fırlatmak. Mevlana’nın dediği gibi “Gel de birbirimizin kadrini bilelim. Çünkü ansızın ayrılacağız birbirimizden…” acı gerçeğiyle yüzleşmeden sevdiklerimize sarılmak.

2020’nin en büyük mucidi; hasretle beklediği torununa çarşaf atıp sarılan büyükanne, en büyük turu; odalara şehir adı verip kendi evimizi keşfetmek.

2020’nin en önemli toplumsal değişimi; yere tükürmemek, sigara içmemeye özen göstermek, markette otobüste, kuyrukta ensenizde bekleme itekleme gibi şeylerin ortadan kalkmasıyla sosyal mesafeyi koruma.

Yeni yıl için alacağınız kararların başında eminim her fırsat bulduğunuzda sevdiklerinize ulaşmak ve sımsıkı sarılmak geliyor. Bunun için öncelikle kendinize iyi bakmak, bağışıklık sisteminizi güçlü tutmanız gerek. Steve Jobs, hayattaki en iyi altı doktor için “güneş ışığı, dinlenmek, egzersiz yapmak, sağlıklı yemek, kendine güven ve arkadaşlar” demişti. Bunları hayatınızın her evresinde muhafaza edin ve 2021’de sağlıklı bir ömrün tadını çıkarın diyeceğim de yaşananlar gösterdi ki siz sağlıklı da olsanız yeterli değil. Prof. İbrahim Metin Baltacı’nın dediği gibi, “Artık kişisel bakım diye bir şey yoktur. Baktın mı hepimize birden iyi bakacaksın. O yüzden ‘kendine iyi bak” devrini kapatıp, birbirimize iyi bakmamız gereken bir takvimin başlangıcındayız.”

Şimdi gelin 2021 ve sonrası için güzel şeyler hayal edelim: Aileniz ve dostlarınızla kahkaha attığınız, sohbet ettiğiniz, şarkılar söylediğiniz, içinizdeki şarkılarla dans ettiğiniz, üstünüzde karabasanların olmadığı, hayatın yükünün hafiflediği, emeklerin tıkır tıkır işlediği bereketiyle değerlendiği, umudun daha da çoğaldığı, sevgiyle aşkla yoğrulmuş zamanlar yaratıldığı günler dileyelim, üç vakte kadar hayırlı haberler bekleyelim.

Hadi biraz daha dişimizi sıkalım, yeni yılı neşeyle karşılayalım. Adres listemizdeki herkesin yüreğine dokunalım. Hem onlara hem kendimize canımıza can, gücümüze güç katılsın. 2021’de kepenkler açılsın, evlerde dolu filelerle neşe saçılsın. Boş hastane koridorlarında sadece yeni doğan bebeklerin çığlığı duyulsun, yeşil tabiatta kelebekler kanat çırpsın. Her hastalığın aşısı/çaresi bulunup her afetin önlemi alınsın. Dinleyeniniz çok, sefanız bol, aşkınız kalpten olsun. Aklınızla bin yaşayın ama illa ellerinizi yıkayın.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.