DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2050665-2,29%
Edirne
16°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Eline, Beline, Diline Sahip Çık

ABONE OL
17 Eylül 2020 00:24
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Geçtiğimiz günlerde Alevi kökenli bir arkadaşımla sohbet ediyorduk. Bizim buralarda da en çok konuşulan, ancak anlamını çok az kişinin bildiğine inandığım Eline, Beline, Diline sahip çık sözüdür. Bu güzel söz üzerine yaptığımız sohbette “EL”in, “BEL”in ve “DİL”in gerçekte ne anlama geldiğini yaptığımız sohbette geniş geniş bir kez daha öğrendim.

Eline beline diline sahip çık, Hacı Bektaş Veli’nin bir sözüdür ve bu söz bektaşiliğin de özüdür.

Eline sahip olmakla kişinin eliyle yaptığı her tür görünür kötülükten uzak durması, mesela hırsızlık yapmaması, insan öldürmemesi ve benzer şeyler kastedilir. Yine eliyle yapabileceği iyilikleri esirgememesi öğütlenir.

Beline sahip olmakla kastedilen ise cinsellik manasında gayri meşru hallerden kaçınılması ve genel ahlak dairesi içinde kalınmasıdır.

Diline sahip olmaktan kasıt ise diliyle doğruları ve güzellikleri açık etmesi, kötü olan dedikodu, gıybet ve her tür yaramaz, aşağılayıcı, incitici sözlerden uzak durması öğütlenir.

SİZDE BÖYLE DÜŞÜNÜYORSANIZ YANILIYORSUNUZ..

“Eline, beline, diline hakim ol” derken burada “el” eski Türkçede bulunan il kelimesi ile aynı anlamdadır; yani ülke, yurt anlamındadır. Eline sahip ol ile kastedilen yaşadığın toprağına, yurduna, memleketine sahip ol demektir. Bütün dünya elimiz, yurdumuz ise dünyaya dolayısıyla doğaya sahip ol, doğayı yok etmeden ve onu koruyarak yaşa anlamına ulaşılabilinir.

Bel ise Türkülerde gurbet elleri şeklinde çok duymuşsunuzdur. Ayrıca Türkçede bu şekilde kurulmuş Çamlıbel, Otlukbeli, Oğuzeli, Türkeli vb. yüzlerce yerleşke ismi var. Yaşadığın çevreye bel denmektedir.

Beline sahip ol demek ile kastedilen ise soyuna, evlatlarına sahip ol. Onların sağlam ve güzel insanlar olmaları için çaba harca. Soyuna öyle bir dünya, kültür birikimi bırak ki, soyuna öyle bir eğitim ver, ahlak anlayışını benimset ki soyun daha binlerce yıl diğer dünya insanlarıyla beraber barış içerisinde yaşayabilsin.

Diline derken ise konuştuğun anadil Türkçe’den bahsedilmektedir.

Diline sahip olmak ise konuştuğun ana diline sahip çık. Dil en önemli iletişim aracıdır. Konuştuğun ana dilini koru, sahiplen, geliştir. Bununla beraber yeni diller öğren. Bir dili öğrenmek bir kültürü öğrenmektir. Kendi dilini korumakla aslında kendi kültürünü ve değer yargılarını koruyorsun. Yine yeni bir dil öğrenmekle yeni bir kültürü öğreniyor ve bu yeni dilin konuşulduğu topluma da kendi kültürünü aktarıyorsun.

Bazıları buradaki açıklamaların zorlama olduğu veya aslında bu anlamları içermediği sonucuna ulaşabilir. Ancak bu açıklamalar ve daha başka açıklamalar öyle zorlama açıklamalar değildir. Asırlardır bu açıklamalar –kullanılan kavramlar farklıda olsa- aynı şekilde yol ehli kimselere yapılmaktadır.

Hacı Bektaşi Veli bizlere, içinde yaşadığın ülkene (eline), yaşadığın yakın çevreye (beline), konuştuğun diline sahip çık, diyor.

Türkçe, öylesi bir dildir ki, zaman geçtikçe unuttuğumuz derin anlamları içerisinde barındırmaktadır.

Bugün bildiğimiz, ancak doğrusunu bilmediğimiz bir sözümüzü sizlere aktardım. Bu ve bunun gibi söyleyip dillendirdiğimiz sözleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.

Tebessüm yüzünüzde, sevgi yüreğinizde, sevdikleriniz hep yanınızda olsun. Her ne işiniz varsa olumlu şekilde sonuçlanması dileğimle…..

GÜNÜN SÖZÜ : Dâimâ iyiyi, güzeli, doğruyu öğrenebilmek için okuyunuz, okutunuz.

(Hacı Bektaşi Veli)

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.