DOLAR 32,4778 -0.09%
EURO 34,8270 -0.56%
ALTIN 2.437,830,08
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2073208-1,10%
Edirne
20°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

23 kıraathane kepenk kapattı

23 kıraathane kepenk kapattı

ABONE OL
17 Ağustos 2021 11:04
23 kıraathane kepenk kapattı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Kahveciler Odası Başkanı Hakan Gönay, Temmuz ayında 23 kıraathane esnafının dükkan kapattığını, esnafın kendini toplamasının 2 yıl süreceğini söyledi. Covid sebebiyle 14 ay kapalı kalan kıraathanelerin normale dönüşle birlikte daha zor günlerle karşılaştıklarını belirten Gönay, iş yerlerini kapatmamak için mal mülk satan esnafın biriken kiralarla yüzleşmesinin ardından artık kepenk kapattıklarını ifade etti. Önümüzdeki süreçte herhangi bir kapanma olmadan 2 yılda kıraathane esnafının kendisini anca toparlayabileceğini söyleyen Başkan Hakan Gönay “Geçen ay bizde Edirne merkezde 23 kıraathane kapandı. Bu çok büyük bir oran. Küçük paralar kazanan esnafımız büyük bedeller ödedi” şeklimde sözlerine yer verdi.

“KIRAATHANE ESNAFININ KENDİNİ TOPLAMASI 2 YIL SÜRER”

Kıraathane esnafına verilen 2 liralık çay tarifesini, müşterisini kaybetmemek için esnafların uygulayamadığını vurgulayan Edirne Kahveciler Odası Başkanı Hakan Gönay, “Esnafın toparlayabilmesi için 2 yıl süre gerekiyor. Bizi esnaf çok büyük paralarla oynayan bir esnaf değil. 2 lira biz fiyat tarifesi verdik. O 2 lirayı uygulayabilen şu Edirne’de 290 kıraathaneden 20 tane mekan uygulayabiliyor. Diğerleri uygulayamıyor. Daha aşağı tutuyor. Kaderine razı gelmiş. Uygularsam müşteri kaybım olur diyerek tedirginlikten uygulayamıyor.  Bu sürece razı. Bu süreç uzun olacak çünkü iradesini kullanamıyor şu anda. Esnaf “Ya bu müşteriyi elimden kaçırırsam, ben daha kötü durumlara düşerim” diyor. Bu süreç 6 ayda 1 yılda geçecek gibi değil. En az 2 yıl sürer. Çünkü esnaf bu kısıtlama döneminde yeterince destek göremedi. 2 yıl içinde de herhangi bir kapanma olmadan.

“TEMMUZ AYI’NDA 23 ESNAFIMIZ DÜKKAN KAPATTI”

İlerki süreçte bir kısıtlamanın olması esnafın kabusu olacağını zaten bu Temmuz ayında bir çok esnafının dükkan kapattığının altını çizen Hakan Gönay “Bir kısıtlama daha olursa zaten sıkıntı büyük. Geçen ay bizde Edirne merkezde 23 kıraathane kapandı. Bu çok büyük bir oran. Artık yürütemeyeceğini anlayan esnaf daha fazla batmamak içn kapatıyor. Yani yürüyemiyor esnafımız. Bu Covid’in daha yeni yeni sonuçlarını görüyoruz. Covid döneminde bu kadar yoğun şekilde iş yeri kapanmadı bizde. Onun yansımaları şu anda. Esnaf artık bakıyor kendini kurtaramayacak, daha fazla batmaktansa bu işi bir an önce sonlandırayım diyor. Herhangi bir kısıtlama esnafın kabusu olur. Esnaf bu süreci kaldırmasının imkanı yok. Nakdi yardım yapılmadığı sürece kapatma yapılmasını doğru bulmuyoruz. Nakdi yardım öyle 3-5 lira olacak gibi değil. O paralar artık esnafı kurtarmaz. Faizsiz kredi de esnafı kurtarmaz. Devlet 3 ay verir geri ödemesiz ama bu paranın da maliyeti var. Esnaf zaten belli sıkıntıları yaşadı” dedi.

“ÜNİVERSİTE BÖLGESİNDE KAPANMA SONRASI ESNAFIN KİRA FATURASI 300 BİN LİRA”

Üniversite civarında bulunan esnafın kira sıkıntısının daha zor olduğunu aylık 20 bin lira olan kiraların kapanmanın ardından talep edilmesi üzerine kapatmak zorunda kaldığını söyleyen Hakan Gönay, “Orada olan esnafın durumu çok zor. Pandemi süresince Üniversiteye öğrencinin gelip gelmeyeceği de belli değil. Orada 20 bin lira dükkan kirası veren esnafımız var. Pandemi öncesi işler iyiydi. Erasta, Margi’de de öyle. Tamam senden kapanma sürecinde para istemiyor ama borç hanene yazıyor. Diyor ki ‘kaç ay kapandı 14-15 ay, 20 bin liradan 15 ay hesabı yapıyor senin bana 300 bin lira kira borcun var.’ Açıldıktan sonra başlıyor kira talep etmeye. Sen bir tane değil iki tane iki tane kira öde diyor. Bu ayda 40-50 bin kira öde demektir. Ödeyemiyor. Esnaf bunları yaşadı. Gerçeklerle yüzleşmeye başladı, o yüzden kapanma yoğun oldu geçen ay” dedi

“KÜÇÜK PARALAR KAZANAN ESNAFIMIZ BÜYÜK BEDELLER ÖDEDİ”

Kıraathane esnafının ayakta kalabilmek için mal, mülk sattığını dile getiren Gönay, “Esnaf bizim en iyimser şartlarda 2 yıl sonra kendine gelir, para kazanır. Esnaf bu süreci geçiştirirken aslında öz varlıklarını sattı. Kimisi arabasını sattı, arsasını sattı. Motosikletini sattı. Çünkü bir kurulu düzeni var, onu devam ettirmek istiyor. Şu an turizm sezonu, bilhassa yeni yerleşim bölgesindeki esnafın durumu daha zor. Çünkü yüksek gelirli olan yerlerde oturanların genel de yazlıkları var. Tamamı neredeyse yazlıkta. Eylül ayında dönerler. Esnafında o süreyi bekleyecek pozisyonu olmadığı için mecbur kapatıyor. Allah esnafımızın, ülkemizin yardımcısı olsun. İnşallah bir daha bu dönemleri yaşamayacağız. Yüz yılda bir olan salgın hastalık oda bizim dönemimize denk geldi. Küçük paralar kazanan esnafımız büyük bedeller ödedi. Bu işten kolay kolay sıyırılacak gibi değil. Onun için fiyat konusunda da uygulama yapamıyor. Eli kolu bağlı” şeklinde sözlerini noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.