DOLAR 32,3800 0.18%
EURO 35,0303 -0.19%
ALTIN 2.324,520,23
BIST 9.082,130,02%
BITCOIN 2263139-0,59%
Edirne
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Akaryakıt zamlarına TBMM’de tepki gösterdi

Akaryakıt zamlarına TBMM’de tepki gösterdi

ABONE OL
25 Mart 2022 11:20
Akaryakıt zamlarına TBMM’de tepki gösterdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda konuşan Edirne İYİ Parti Milletvekili Orhan Çakırlar, peş peşe yapılan akaryakıt zamları nedeniyle iktidara tepki gösterdi. Sadece yeni yıldan itibaren benzine yüzde 50 motorine ise yüzde 65 civarı zam yapıldığına işaret eden Çakırlar, “Bu fahiş fiyat artışları doğrudan ulaşım sektörünü etkilemiş, insanların en temel hürriyeti olan seyahat hürriyetine ket vurmuştur” dedi.

İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, TBMM Genel Kurulunda görüşülen Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda Değişikliği Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin 3. Maddesi üzerine İYİ Parti Grubu adına söz aldı.

TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİNE DİKKAT ÇEKTİ

Geçtiğimiz günlerde açıklanan tüketici güven endeksi sonuçlarına değinen Milletvekili Çakırlar, “Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası iş birliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,8 oranında azalmış, Ocak ayında 73,2 olan endeks, Şubat ayında 71,2 olmuştur. Geçen yılın Şubat ayına göre ise yüzde 10 oranında düşüş göstermiştir. Peki bunun sebepleri nelerdir? 1-) Tüketici güven endeksinin düşüklüğü tüketici koruma kanununun bir eksikliğinden mi kaynaklanmaktadır? 2-) Yoksa tüketici güven endeksinin azalmasının sebebi halkımızın tasarruf etmek istemesi midir? 3-) Eğer halkımız tasarruf etmek istiyorsa bu durum durduk yere mi ortaya çıkmıştır? Bu soruların cevaplarını yüce milletimizin takdirine bırakıyorum” dedi.

“EKONOMİ POLİTİKALARI TÜKETİCİ KAVRAMINI ALTÜST ETMİŞTİR”

İktidarın ekonomi politikaları eleştiren Milletvekili Çakırlar, “İktidarınızın izlemiş olduğu istikrarsız ekonomi politikaları tüketici kavramını altüst etmiştir. Ranta ve betona dayalı ekonomi politikanız üretimi akamete uğratmıştır. İktidarınızın ithalatı kayıran politikası milletimizi üretmekten alıkoymaktadır. Bunun yanında döviz karşısında her geçen gün eriyen paramız, fiyat artışlarına sebep olmaktadır. Yapılan maaş iyileştirmeleri günü kurtarmaya yetmediği gibi yapılan zamlar tüketiciyi alım gücünden mahrum bırakmıştır” dedi.

“İTHALATÇI POLİTİKA YERİNE ÜRETİM ODATLI POLİTİKA İZLENMELİ”

Bir ülkenin kalkınabilmesinin üretimden geçtiğini bu nedenle ithalatçı politikalardan vazgeçip üretim odaklı politikalar izlenmesi gerektiğini belirten Milletvekili Çakırlar, “Küreselleşen dünya, üreten ülkelerin üretmeyenleri kendine bağımlı kıldığı bir yer haline gelmiştir. Ancak kibriniz sadece sizi değil, bütün milleti bumerang gibi vurmuştur. Dün “Çiftçiye ananı da al git” dediniz, Şimdi Rusya’dan gemi beklemek zorunda kaldınız. Şimdi de aynı kibirle doktorlarımıza “Varsın gidiyorlarsa gitsinler” diyorsunuz. Bakın bu kibirle giderseniz, övündüğünüz Şehir Hastanelerinde ortopedist yerine kırık çıkıkçı, Genel Cerrah yerine üfürükçü ararsınız. Türk hekimlerine güveni olmayanlar, bu onurlu mesleğe ötenazi uygulamaktadırlar. Bu gaflete düşenlere Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Beni Türk Hekimlerine emanet ediniz” sözünü hatırlatmak isterim” dedi.

“FAHİŞ FİYAT ARTIŞLARI SEYAHAT HÜRRİYETİNE KET VURMUŞTUR”

Peş peşe yapılan akaryakıt zamlarına dikkat çeken Çakırlar, “Akaryakıt zamları her geçen gün durmak bilmemektedir ve sürekli artmaktadır. Sadece yeni yıldan itibaren benzine yüzde 50 motorine ise yüzde 65 civarı zam yapılmıştır. Bu fahiş fiyat artışları doğrudan ulaşım sektörünü etkilemiş, insanların en temel hürriyeti olan seyahat hürriyetine ket vurmuştur. Hiç kimse fırlayan akaryakıt fiyatlarının faturasını, dünyada artan petrol fiyatlarına bağlamaya çalışmasın. 2008 yılında 150 dolara dayanan Brent petrol fiyatları döneminde dahi, vatandaş akaryakıtı 3 Liraya alabiliyorsa ve bugün Brent petrol 100 dolar civarındayken akaryakıt fiyatları 18-19 lira civarında seyrediyorsa, bunun sebebi sadece sizin ekonomi bilmez politikanızın sonucu ile Türk Lirasının pul olmasıdır” dedi.

“TARIMSAL ÜRETİMİ ARTTIRACAK ADIMLARI İVEDİLİKLE ATILMALI”

Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte gıda güvenliği krizinin ülkemizde tekrar vuku bulduğunu belirten Milletvekili Çakırlar, “Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü gıda ve yem fiyatlarının yüzde 8 ile yüzde 22 arasında artış yaşanacağına dikkat çekmiştir. Bu sebeple yanlış planlanan tarım politikalarının önüne geçerek, çiftçimizin, hayvancımızın sorunlarına eğilmek, tarımsal üretimi arttıracak adımları ivedilikle almak gerekmektedir. Ayçiçeği ekim sezonunun başlayacağı bugünlerde yüzde 25 oranında azalan buğday ekim alanlarına, girdi maliyetleri azalttırılarak ve destekler arttırılarak ayçiçeği ekimi teşvik edilmelidir. Bu zenginliği Afrika’da aramaya gerek yok.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.