DOLAR 32,5516 0.02%
EURO 35,0261 0.43%
ALTIN 2.423,390,02
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2088572-3,80%
Edirne
18°

KAPALI

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Aksal’dan tarım eleştirilerine yanıt

Aksal’dan tarım eleştirilerine yanıt

ABONE OL
6 Nisan 2021 11:05
Aksal’dan tarım eleştirilerine yanıt
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, tarım anlamında yapılan eleştirilere cevap vererek, “Tarımda ithal eden bir ülke haline geldik” diye konuşuluyor. Edirne olarak 559 milyon dolarlık ihracat yapmışız. Tarımsal destekler, 18 yılda 11,6 kat arttı” dedi. Aksal, ayrıca Edirne ve Çanakkale’nin Türkiye’de, kişi başına en fazla aşıyı uygulayan illerin arasında geldiğini söyledi.

Edirne İl Genel Meclisi Nisan ayın oturumları devam ediyor. Meclis dün Mehmet Geçmiş başkanlığında toplandı. TBMMM KEFEK Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal da meclisi ziyaret etti.

“MUTASYON VİRÜS ÇOK HIZLI YAYILIYOR”

Burada bir konuşma yapan Aksal, çeşitli konulara değindi. Edirne’de özellikle İngiliz mutasyonlu koronavirüsün hızla yayıldığını belirten Aksal; “Edirne olarak pandemiyi başından çok iyi yürüttük, kısıtlamalarla. Son dönemde mutasyonlu virüs Edirne’yi çok fazla etkiledi, İngiliz mutasyonu çok hızlı yayılıyor, farklı mutasyonlardan da söz ediliyor. Yasaklar var, evet hiçbirimiz istemiyoruz, belli kesimler çok fazla etkilendi yasaklardan, duyuyoruz, empati yapıyoruz. Geçen ay Edirne kapalı, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale açıktı. Birdenbire onarda ve bizde açıldık. Kırklareli’nde, Bakanlığın açıkladığı vaka sayıları Edirne’den daha fazla. Ramazan’da yine kapanma olacak, inşallah Ramazan’dan sonra tamamen açılırız” dedi.

“AŞILAMADA EDİRNE VE ÇANAKKALE ÖNDE GELİYOR”

Türkiye’de kişi başına yapılan aşılamada Edirne ve Çanakkale’nin önde geldiğini belirten Aksal, “Aşı çalışmalarımızı hızla yürütüyoruz. Edirne ve Çanakkale Türkiye’de, kişi başına en fazla aşıyı uygulayan illerin arasında geliyor. Edirneli hemşerilerime buradan teşekkür etmek istiyorum. Şu anda 60 yaş üstü vatandaşlarımızı aşılıyoruz. Ne olur randevularınızı alın” dedi.

HUZUREVİ YAPILACAK

AK Parti hükümetinin sağlık alanında 18 yılda çok büyük yatırımlar yaptığını belirten Aksal, “İlimizde de öyle. Bütün ilçelerimize yeni hastane yaptık. Yeni hastane yapmadığımız tek ilçe Uzunköprü’ydü, onunda inşaatına başladık. İnşallah en kıza zamanda Uzunköprü’yü hastaneye kavuşturacağız. Edirne en yaşlı nüfusa sahip illerden bir tanesi çok ciddi bir huzur evi ihtiyacı vardı. Mevcut huzur evi pek sağlıklı değildi. Edirne’mize yeni bir huzur evi yapıyoruz, Bakanlığımız tarafından onaylandı. Uzunköprü’de de bir huzur evi ihtiyacı vardı. Hayırsever vatandaşlarımızın sayesinde Uzunköprü’de huzur evini hayata geçireceğiz”

“BİLGİ EKSİKLİĞİNİ BİR ŞEKİLDE TAMAMLARIZ”

Yüz yüze eğitimin yerini hiçbir şeyin tutamayacağını belirten Aksal, “Bu benim şahsi fikrim; sağlık olduktan sonra bir şekilde bilgi eksikliğini tamamlarız. Ama bir tane bile çocuğumuzun hayatını kaybetmesine hiçbirimiz karşılayamayız. Telafisi olan şeyler var, olamayan şeyle var” dedi.

“EDİRNE’DE 8 BUÇUK MİLYAR TL YATIRIM YAPMIŞIZ”

Tarım konusunda iktidara yapılan eleştirilerde de değinen Aksal şunları sıraladı, “Son 18 yılda Tarım ve Orman Bakanlığı olarak, Edirne’de 8 buçuk milyar TL yatırım yapmışız.3. 3 milyarı tarımsal destek, 5. 3 milyarı sulama ve baraj destekleri, 275 milyonu da orman desteği olarak gelmiş. Hep, ‘ithal ediyoruz’, ‘tarımda ithal eden bir ülke haline geldik’ diye konuşuluyor. Edirne olarak 559 milyon dolarlık ihracat yapmışız. Tarımsal destekler, 18 yılda 1.11,6 kat arttı. 2002 yılında Edirne’nin aldığı tarımsal destek 37.3 milyonken bugün 431 milyona çıkmış. Mazot, gübre toprak analizi destekleri ciddi derecede artış göstermiş. Tarımsal kredi konusunda; çiftçi battı, çiftçi bitti, her şeyi hacizli diye konuşuluyor. Tarımsal kredi kullanımı son 18 yılda Edirne’de 87 kat artmış. 2002 yılında 11.8 milyonken 2020 yılında kullanılan tarımsal kredi 1 milyar TL’yi bulmuş. Edirneli çiftçilerimizin kullandığı kredilerin geri dönüşlerine baktığımızda; Ziraat Bankası’ndan kullanılan kredilerin 2002 yılında geri dönüş oranı yüzde 51’miş, 2020 yılında bu oran yüzde 98.9 olmuş. 2002 yılında tarım kredi borçlarının geri ödenme oranı yüzde 87 iken 2020 yılında 97.7 olmuş. Yani Edirneli çiftçilerimiz üretiyor. Çiftçilerimiz Ziraat Bankası’ndan da Tarım Kredi’den de kullandıkları kredileri de geri ödüyorlar. Tabi ki siyaset yapacağız ama bunu yaparken de doğruları söyleyelim. Eksik ve yapılacak işer vardır. Bu ülkede 18 yılda tarım alanında çok büyük işler yapıldı. Edirne’de 5 milyarın üzerinde sulama yatırımı yaptık.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.