DOLAR 32,5393 0.12%
EURO 34,9452 -0.21%
ALTIN 2.437,610,07
BIST 9.716,77-0,05%
BITCOIN 20958260,26%
Edirne
18°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Altın kemer el değiştirdi

Altın kemer el değiştirdi

ABONE OL
8 Haziran 2023 10:39
Altın kemer el değiştirdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu ve Spor Genel Müdürlüğü Tahkim Kurulu tarafından, Edirne Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde 661’nci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Başpehlivanı ilan edilen Mustafa Taş’a törenle başpehlivanlık altın kemeri takdim edildi.

Törene, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Türkiye Geleneksel Güreş Federasyonu Başkanı İbrahim Türk-İş, Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, Başpehlivan Mustafa Taş ve ailesi katıldı. Yaşanan olayda kendilerinin herhangi bir suçu olmadığını ve bu yıl Kırkpınar bildiğimiz tarz güreşlerin son yılını yapacağının altını çizen TGGF Başkanı İbrahim Türkiş, “Gelecek seneden itibaren artık Tarihi Kırkpınar  tam bir olimpiyat formatı içerisinde inşallah karşınıza çıkacak. Çok daha keyifli, çok daha çekişmeli, çok daha güzel olacak” şeklinde sözlerine yer verdi.

“MUSTAFA TAŞ’I TEBRİK EDİYORUM”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Olayların nereden nereye geldiğini herkes biliyor. O yüzden onlara tekrar girmeye gerek yok. Sonuç itibariyle spor hukukun aldığı bir karar var. Bizler Kırkpınar’ın düzenleme Komitesi Başkanı, Geleneksel Güreşler Federasyon başkanlarımız, Kırkpınar ağamızla bu karara uymakla yükümlüyüz. Bugün bunu gerçekleştireceğiz. Bildiğiminiz gibi 661’inci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde finalde Oğuzhan Şimşek’le Mustafa Taş kardeşlerimiz güreşmişti. Bir sonuç tecelli etti. Bugün hukukun verdiği kararla Kırkpınar altın kemerini 661.Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin başpehlivanı olarak Mustafa Taş’a takacağız. Kendisini tekrar tebrik ediyorum. Yolu açık olsun, başarıları daim olsun. Tabii ki bu yıl 7, 8, 9 Temmuz tarihlerinde 662. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin gerçekleştireceğiz. Burada bütün yiğitler yine meydana çıkacak. Yine dualı çayırda ter dökecek ve en iyi olan kazanacak onu temenni ediyoruz. Ben tekrar Mustafa Taş kardeşimizi kutluyorum” dedi.

“YİĞİTÇE GÜREŞECEKSİN, MADDE FALAN KULKANMAYACAKSIN”

Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, “İnşallah böyle bir şey, bir daha tecelli etsin istemiyorum. Daha önce İsmail Balaban’ın da böyle bir olayı vardı. Sonra İsmail Balaban Kırkpınar’da ikinci sefer pehlivan oldu. Bende Mustafa Taş’ın Kırkpınar’da kendi hakkıyla beraber pehlivan olmasını  bekliyorum. Bu tip olayları da inşallah bir daha Kırkpınar’ da olmaz. Mustafa Taş kardeşimizde inşallah bir daha başpehlivan olur. Bu iş kapanır. Kırkpınar’da inşallah bundan sonra böyle şey bulaşmaz. Herkesin akıllı olması lazım. Artık Türkiye çok gelişti. Bu tip şeyler girmemek lazım. Pehlivan diyoruz, yiğit diyoruz. Yiğitçe güreşeceksin, madde şu, bu falan kullanmayacaksın, kullanmasan da kullanmaya meyilli olmayacaksın. Herkese saygılar sunarım” dedi.

“KIRKPINAR SENEYE OLİMPİYAT FORMATINDA DÜZENLENECEK”

Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Başkanı İbrahim Türkiş, “Bugün sabahtan itibaren yine sosyal medyada bazı değerlendirmeler yapılmaya başlandı. Tekrar biraz önce belediye başkanımızın ifade ettiği gibi. Biz burada bugün verdiğimiz karar geçen seneki 661. Tarihi Kırkpınar Güreşleri’nin en başarılı pehlivanı belirleyen bir karar değil. Böyle bir iddiada değiliz, başkanım da onu ifade etti. Biz hukukun gereğini uyguluyoruz burada. Ama buna da herkesin saygı duyma mecburiyeti var. Çünkü hukuk bunu gerektiriyor. Üzülerek ifade ediyoruz geçen sene Kırkpınar Güreşleri’nin finalini galibiyetle bitiren arkadaşımızın maalesef hak mahrumiyeti cezasının olduğu o dönem bir şekilde uygulama dışında kalması ve bunun kamuoyunun da bilgisi dışında olması nedeniyle bu noktalara hep birlikte üzülerek geldik. Uzunca bir süreç geçti. Bu süreç hepimizi yıprattı.  Cengizhan Şimşek, gerek Mustafa Taş, gerek güreşimizi yıprattı. Arzu ediyoruz ki bir daha bu olaylar hiç olmasın inşallah bundan sonra gerçekten tartışmasız hiçbir şekilde sonradan kararların değişmediği bir uygulamayla bu Tarihi Kırkpınar’ın güzelliğini gölgeleyecek şeyler sonuçlar alalım. Zaten bu yıl Kırkpınar bildiğimiz tarz güreşlerin son yılını yapacak. Gelecek seneden itibaren artık Tarihi  Kırkpınar  tam bir olimpiyat formatı içerisinde inşallah karşınıza çıkacak. Çok daha keyifli, çok daha çekişmeli, çok daha güzel olacak. Inşallah bu güzel organizasyonlarını devam ettirecek sevgili başkanımız ve değerli yönetimindeki arkadaşlar. Artık söyleyecek, çok da fazla bir şey yok. Ben bundan sonraki dönemde tüm pehlivanlarımıza başarılar diliyorum. Kırkpınarımıza da çok az bir süre kaldı. Burada artık bu tarz hataların ilk ve son kez yapılacağı bir dönem olmasını ben açıkçası temenni ediyorum ve aynı zamanda bu konuda federasyon başkanı olarak kendi döneminde de bunun hiçbir şekilde olmayacağının garantisini veriyorum. Şunu da ifade ediyorum, baştan beri de söyledik. Bu olayın yaşanmasında Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu’nun en küçük bir dahli yoktur. Biz Tahkim Kurulu kararının temyizen başvurusunun reddedildiği düzeltme talebinin reddedildiği gün, telefonla bu sonu gün bize iletildiği anda bu konudan haberdar olduk. O ana kadar hiçbir şekilde haberimiz yoktu ve ondan sonra da. Hukuka saygılı bir kurum olarak hukukun gereği neyse onu yaptık. Yine hukuka saygımız gereği bu toplantı buradan 2 ay önce yapılacaktı. Bu tören ama yargı organımız karar verdi. Biz saygı duyduk. Fakat şu anda hukukun gereği biz bu uygulamayı yapmak zorundayız. Yarın bir gün eğer bu hukukun sonucu değişirse, sevgili başkanımla birlikte bunu aynen yine uygulayacağımız konusunda hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Bizler hukuka saygılı, hukuka güvenen insanlarız. Ne gerekiyorsa onu yaparız bugün hukukun gereği Mustafa Taş’ın başpehlivanı olarak ilanıdır. Biz de bunu burada tüm kamuoyuna ilan edeceğiz. İnşallah Kırkpınar için hayırlı bir şekilde tezahür eder diyorum” diye konuştu.

“BUGÜN YARGI BİZİ GÖSTERDİ”

Başpehlivan Mustafa Taş da “Öncelikle burada bu törenin gerçekleşmesinde herkesin emeğine çok teşekkür ederim. Böyle bir talihsiz olayın olmasını kimse istemezdi. Ben de istemezdim. 2 taraf karşılıklı, hepimiz çok yorulduk. Çok fazla söz etmeyeceğim bu konuyla alakalı. Geleneksel Güreş Federasyonu’muzun bu olayla bir alakası yok. Türkiye Güreş Federasyonu, Cengizhan ve yargıyla alakalı olan bir durumdu. Bizde yargıya saygı duyduk, bugün de yargı bizi gösterdi, kemer bana takdim edildi. İnşallah böyle olaylar bir daha olmaz. Ben de inşallah o söz verdim, ilk çıktığım gün de söz vermiştim kemeri inşallah sahada takmak istiyorum” dedi.

Bilindiği gibi 2022 Yılı Kırkpınar Başpehlivanı Cengizhan Şimşek’in doping kontrol adres bildirimlerini yapmadığı gerekçesiyle hak mahrumiyetinin yanı sıra derece ve ödül iptali cezaları verilmişti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.