DOLAR 32,5620 0.04%
EURO 35,0560 0.53%
ALTIN 2.428,360,23
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2091831-3,83%
Edirne
18°

KAPALI

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Altun, “Hekim sıkıntısı yaşanacak”

Altun, “Hekim sıkıntısı yaşanacak”

ABONE OL
9 Kasım 2021 10:55
Altun, “Hekim sıkıntısı yaşanacak”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, pandemi sürecinde 8 bin hekimin istifa ettiğini, 3 bin hekimin de emekli olduğunu belirterek, Tıp Fakültesi’nden mezun olanların ise yabancı dil öğrenerek yurtdışına gittiklerini bununda ileride büyük bir hekim problemi yaratacağı konusunda uyardı.

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun yaptığı açıklamada, pandemide sağlık çalışanlarının korkunç şekilde yorulduğunu ve yıprandığını belirterek, pandemi boyunca verileceği söylenen ek ödemelerin neredeyse hiçbirinin verilmediğini söyledi.

Yoğun şekilde çalışan sağlık çalışanlarının fiziksel, sözel şiddete maruz kalmaması için beklenen Sağlıkta Şiddet Yasasının hala çıkarılmadığını dile getiren Prof. Dr. Altun, ek ödeme değil tek maaş istediklerinin altını da çizdi.

“18 AYDA 8 BİN HEKİM İSTİFA, 3 BİN HEKİM EMEKLİ OLDU”

Sağlıkçıların ruhsal olarak yorulduğunu ve yıprandığını söyleyerek pandemide istifa ve emekli oranlarının sayısının ciddi olduğunu belirten Prof. Dr. Altun, “Türk Tabipleri Birliği’nin Kasım Ayı içerisinde bir eylem planı var. Kasım Ayı’nın 23’ünde bir beyaz yürüyüş, İstanbul’dan yola çıkan ekip temsili olarak Kocaeli, Bursa ve Ankara’ya ulaşacak. Orada da bütün hekimlerle değerlendirilecek. Bu sadece emeklilikle, istifayla, hekimlerin çektiği ekonomik sıkıntılar değil var olan hekimlerin çalışma koşullarında zorluklar var, geçim dertleri var. Bir hekimin ayrılması o bölgede eğer bir atama yapılmadıysa diğer hekimlerin iş yükünü arttıran bir tablo oluşturuyor. Zaten bakıldığında son 2 yıllık süreç içerisinde sağlık çalışanları korkunç yoruldular ve tükenme noktasına geldiler. Bir de beraberinde tüm insanlarımızı etkileyen ekonomik geçim derdi sağlıkçıların üzerine ek olarak bindiğinde sağlıkçılar ciddi anlamda hem ruhsal olarak yıpranışıyla birlikte çalışma tempoları düşüyor. İnsanların bakıldığında çalışma ortamları herkesten fazla çalışıyorlar, beraberinde pandemi sürecinde verileceği söylenen ek ödemelerin hiç birisi neredeyse verilmedi. Verilen yerlerde de büyük adaletsizlikler var. Hekimlerle yardımcı sağlık personeli arasında. Dolayısıyla bu sıkıntı. Son 18 ayda istifa eden 8 bin civarı hekim var. Yaklaşık 3 bin hekim de emekli oldu bu 2 yıllık süreçte” dedi.

“TIP MEZUNLARI YABANCI DİL ÖĞRENİP GİDİYOR, BU HEKİM PROBLEMİ YARATACAK”

Tıp öğrencilerinin mezun olduktan sonra yabancı ülkelere gitmeye başladığını ve Türkiye’de ileriki süreçte hekim bulma problemi ile karşı karşıya kalınacağını kaydeden Prof. Dr. Altun, “Bir de beraberinde dışarı giden bir göç var. Şu anda hekimlerin büyük çoğunluğu tıpta uzmanlık sınavına hazırlanmıyorlar. Çocuklar dil kurslarına gidiyorlar yurt dışına gitmek için umutlarını da yitirmiş durumdalar. Hem ağır çalıma koşulları hem ekonomik koşullardaki geçim derdi üst üste eklenince ülke ileriki süreçte hekimlerle ilgili ciddi sıkıntılar yaşayacak. Hekim problemi olmaya başlayacak. Nitelikli yetişmiş hekim konusunda sorunumuz olacak. Tıp öğrencisinde kontenjanlarda sorun yok. Mezun olanlar gidiyor. Hala sağlıkta şiddet yasası çıkarılmadı. Yoğun bir şekilde çalışırken yüzlerce meslektaşımız sözel birtakım hakaretlere, fiziksel şiddete maruz kalabiliyorlar. Buna ilişkin olarak yapılan ne yazık ki kayda değer bir cezalandırma yöntemi yok. Görev başındaki hekime ve sağlık çalışanına böyle bir davranışın cezalandırılması farklı olması lazım” dedi.

“EK ÖDEME DEĞİL TEK ÖDEME İSTİYORUZ”

Maaşların yeterli olmaması ile birlikte sağlık çalışanlarının maaşlarında iyileştirme istediğini kaydeden Prof. Dr. Altun, ““Yeni mezun bir pratisyen hekimin ek ödemeler hariç maaşı 4 bin 882 lira. 30 yıllık bir uzman hekimin maaşı ek ödemeler hariç 5 bin 785 lira. Bu ek ödemelere hiçbir zaman güvenilmez. Zamanında ödenmez. Miktarı az ödenir. Dolayısıyla burada tüm hekimler ve sağlık çalışanları için maaşlarında ciddi bir iyileştirme yapılması gerekir. Biz ek ödeme istemiyoruz. Biz tek maaş istiyoruz. Emekliliğimize yansıyacak emeğimizin karşılığında tek maaş, insanca yaşam sürmek adına” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.