DOLAR 32,5594 0.2%
EURO 34,9835 -0.05%
ALTIN 2.443,100,30
BIST 9.716,77-0,05%
BITCOIN 20900530,12%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Altun’dan maske ve tedbir uyarısı!

Altun’dan maske ve tedbir uyarısı!

ABONE OL
16 Temmuz 2021 11:38
Altun’dan maske ve tedbir uyarısı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hava sıcaklığının tavan yaptığı şu günlerde maske takmak istemeyen vatandaşların sayısı da günden güne artıyor. Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, Delta Varyantı’nın etkili olmasıyla Eylül ayında pandeminin pik yapabileceğini işaret ederek, vatandaşlara en büyük kozumuzun maske olduğunu ve tedbirlere uyum çağrısı yaptı.

Aşılama sürecinin hızlanması ve hava sıcaklığının tavan yaptığı şu günlerde kentin cadde ve sokaklarında maskesiz dolaşan vatandaşların sayısı her geçen gün artıyor. Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, vatandaşlara rehavete kapılmayın çağrı yaparak, pandeminin önüne geçmek için 18 yaş üstünün yüzde 70 aşılama yapılması gerektiğini söyledi.

“AŞILI OLMAK HASTA OLMAMAK ANLAMINA GELMİYOR”

Yüzde yüz koruyucu aşının olmadığı ve insanların rehavete kapılarak ‘aşı oldum’ diye tedbirlere uymamasının yanlış olduğunu kaydeden Prof. Dr. Altun, “Aşılama oranının en yüksek olduğu 4 ilden biri Edirne. Bu açıdan önemli. İlk doz aşılamada etkili olanlar, ikinci doz aşıların yapıldıktan sonra koruyuculuğu söz konusu oldu. Sonuçta daha önce Çin aşısı Sinovac kullanıldığında etkililiğiyle ilgili aşının sıkıntılar çıkmaya başladığında üçüncü dozu insanlara yaptık. Şu da var aşılı olmak hasta olmamak anlamına gelmiyor. Yüzde yüz koruyucu bir aşı yok. Dolayısıyla bu süreçte mutlaka ve mutlaka tedbirlere uyması gerekiyor. Nedir? Kapalı alanlarda fazla kalmamak, maske takmak, kişisel temizlik kurallarına uymak. Evet yaz aylarında maske kullanmak çok zor, insanı sıcakta sıkıntıya sokuyor ama kapalı yerlerde uzun süreli kalınacak ortamlarda maske takmak gerekiyor. Açık yelerde çok fazla tehlike yok, 1 metre aralıkla mesafelerde insanların bir arada oturuyor olması değil ama deniz sezonu sahillerdeki kalabalık özellikle bayram döneminde insanların böyle dip dibe olmaları sorun yaratıyor” dedi.

“İNGİLTERE KISITLAMALARA RAĞMEN VAKA 25 BİNE ÇIKTI”

İngiltere’yi örnek göstererek tehlikenin dışarıdan da gelebileceğini söyleyen Prof. Dr. Altun, “Sağlık Bakanı’nın dün açıklaması vardı. Delta varyantı ile ilgili kaç izolasyon yapıldı, kaç hasta var hiçbir şey söylemiyorlar ama bu endişe verici bir boyutta. Bakıldığında İngiltere’de çok ciddi anlamda birtakım kısıtlamalara rağmen 25 bine varan vakalara çıktı. Sonuçta bunlar önemli. Türkiye’ye oradan bir sürü turist geliyor. Bu ülkelerin arası hareketlilikte zaten bulaşı arttıracaktır” dedi.

“18 YAŞ ÜZERİ KİTLENİN YÜZDE 70’İ AŞILANMALI”

İnsanların pandemi sürecinde artık maskeden sıkıldığını söyleyen Prof. Dr. Altun, “Dünya Sağlık Örgütü’nün birtakım öngörüleri var. Muhtemel ki Ağustos ayında Avrupa’da ki bütün hastaların tanı konulanların yüzde 90’ı delta varyantı olacak. Sadece Edirne’nin aşılama oranında yüksek olması yeterli değil. 18 yaşın üzerindeki kitlenin en az yüzde 70’inin aşılanmış olması gerekiyor. Çok fazla rehavet var. Bende etrafta gözlemliyorum. İnsanlar yaklaşık 1 buçuk yıldır hastalık nedeniyle tedbirlerle sıkılmış vaziyetteler. Bu şekildeki rehavetle hareket etmek bu hastalıkla ilgili ciddi sıkıntılar yaratıyor. Eylül’de yeni pik kaçınılmaz gibi duruyor. Hiç şaşırtıcı değil böyle bir şeyle karşılaşırsak” dedi.

“EN BÜYÜK KOZ MASKE”

Aşılanmanın hastalığı sınırlandırdığını ve maskenin solunum yollarından bulaşana virüsü engellediğini aktaran Altun “Yüzde yüz koruyucu hiçbir aşı yok. Öyle mucize bir aşı dünyada olmadı. Ama sonuçta olacak olan hızlı bir aşılamayla insanlardaki bağışıklık düzeyini arttırmak. Hastalığın yayılmasının önüne geçebilmek. Aşılama bağışıklık adına önemli rol oynuyor. Sonuçta o hastalığı hafif tabloda geçiriyorsunuz. Ölümler azalıyor, daha hafif tabloda yoğun bakım ihtiyacı olmuyor ve virüs bulaşacak insan bulamıyor. O yüzden yüzde 70 diyoruz. Düşünün her 10 insanda 7’si aşılanmış, o 3 kişi hasta olduğu zaman o iki kişinin olması lazım. Bulaşma oranı düşüyor ve giderek o yüzden hastalığı sınırlandırıyorsunuz. Mantığı budur. Sonuç olarak önlemlere dikkat etmek gerekiyor. Bu süreçte en büyük koz maske. Maske hastalanmamak için en temel duvar. Çünkü damlacık yoluyla geçiyor. Solunum yollarından girişi önlemek için maske kullanımına devam etmemiz gerek”dedi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.