DOLAR 32,4491 -0.14%
EURO 34,8095 -0.57%
ALTIN 2.441,840,25
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2077947-0,99%
Edirne
20°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Anız yangınları için uyardı!

Anız yangınları için uyardı!

ABONE OL
30 Temmuz 2021 10:20
Anız yangınları için uyardı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yaz aylarında çıkan yangınlarla ilgili açıklamalarda bulunan Edirne Belediyesi İtfaiye Müdürü Erdoğan Göbel, anız yangınları konusunda uyarıda bulundu. Göbel, çiftçilerin hasat sonrası yaktığı anız, araçlardan atılan sigara izmariti ve cam şişelerin tarım arazilerinde büyük yangınlara dönüştüğünü söyleyerek vatandaşlara çağrıda bulundu.

“ÇİFTÇİLER ANIZ YAKARKEN TOPRAKTAKİ ÖNEMLİ MİNERALLERİ VE CANLILARI DA YAKIYOR”

Anız yangınlarının ağır hasarlar oluşturduğunu kaydeden Edirne Belediyesi İtfaiye Müdürü Erdoğan Göbel, “Sıcak havalarda çatı yangınları ve anız yangınları yoğun bir şekilde görülmekte. Hasat bitti. Orman köylerinde az miktarda hasadı yapılacak yerler var. Biz bunları da takip ediyoruz. Çiftçilerimiz tarladan ürünü almayı düşünüyor. Ardından kalan toprağı ve tarladaki canlıları düşünen yok. Ürününün hasat eden çiftçi anızını yakarak, tarladaki canlıları ve toprak için önemli mineralleri de yakıyor. Anızın yakılmaması gerekli.  Bilerek yakılan anızların yanında araçlardan atılan sigara izmariti ve cam şişelerde anız yangınlarına neden olmakta. Bu konuda da duyarlı olunmasını tavsiye ediyorum. Araçlarımızdan sigara ve cam şişeleri atmayalım. Hatta sigara içilmemesini öneriyorum. 80 kilometre hızla giden bir araçtan atılan sigara 6 metrekarelik alandaki yanıcı maddenin yanmasına neden oluyor” dedi.

“ANIZ YAKMANIN CEZASI VAR”

Anız yangınları sebebiyle Jandarma tarafından ceza kesildiğini aktaran Erdoğan Göbel, “Biz sadece hasat almakla işimiz bitmiyor. Bir tarlamız varsa, tarım arazisi etrafının sürülmesi gerekli. Kendi arazisinde yangın çıksa bile. Bu yangın yerinde kalıyor. Diğer tarlalara sirayet etmiyor. Ya da sürülen 1-2 metre yer sürüldüyse onun arazisine girilmiyor. Hala anızların tarla sahipleri tarafından yakıldığını görüyoruz. Bu konuda ceza var. Jandarma ceza kesmekle mükellef. Ama jandarma iyi niyetli davranıyor. Bu iyi niyette su istimal ediliyor. Biz olay yerine gidip yangına müdahale ettikten sonra tutanağımızı tutuyoruz” dedi.

“TRAFO YANGINLARI DA DİKKAT ÇEKİYOR”

Trafoda çıkan yangınlarında önüne geçilmesi için büyük marketlerin klimalarının arada çalıştırılması, trafolarında yetkililerce bakımları yapılmasını isteyen Erdoğan Göbel, “Yaz aylarında trafoların yanması da fazla. Trafo odaları havalandırmalı olmalı. Trafoların devamlı temizlenmesi ve bakımlarının yapılması gerekli. Büyük market ve işyerlerine de klimaların sürekli değil de zamanında çalıştırılmasında fayda olacaktır” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.