DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2049385-2,18%
Edirne
16°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ayçiçeğindeki sorunlara dikkat çekti

Ayçiçeğindeki sorunlara dikkat çekti

ABONE OL
28 Kasım 2020 11:44
Ayçiçeğindeki sorunlara dikkat çekti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İYİ Parti Edirne İl Başkanı Ekrem Demir, üretimde Edirne’nin ilk sıralarda yer aldığı ayçiçeğinde yaşanan sorunları ve vatandaşa yansımalarını gündeme getirdi. Son günlerde ayçiçeği yağında yaşanan artışın tarımda uygulanan yanlış politikalardan biri olduğuna dikkat çeken Başkan Demir, ayçiçeği üretiminde ilk sıralarda yer alan Edirne’deki üreticinin sorunlarına dikkat çekti.

“56 İLİMİZDE AYÇİÇEĞİ ÜRETİMİ YAPILABİLİYOR”

Türkiye’nin ayçiçeği üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu anımsatan Başkan Demir, “Yağ fiyatları arttı. Ayçiçeğinde yaşanan yanlış uygulamalar sofraya da yansıdı. Açıklanan verilere göre, ülkemiz ayçiçeği ithalatında yüzde 37 pay ile açık ara dünya lideri durumundayız. Oysa ülkemizde 56 ilimizde ayçiçeği üretimi yapılabiliyor. İklim ve toprak varlığımız çok çeşitli tarım ürünlerini daha fazla ve daha kaliteli olarak üretmeye müsaittir. Ancak uygun yetiştirme tekniklerinin yeterince yaygınlaştırılamaması; mazot, gübre, yem, ilaç gibi tarım girdilerinde dışa bağımlı olunması ve fiyatların yüksekliği ile uygulanan politikalar nedenleriyle tarımsal üretimde gerekli gelişme sağlanamamış ve pek çok üründe dışa bağımlı hale gelinmiştir. Ayçiçeğinde de üretime rağmen özellikle tohumda ülkemiz dışa bağımlı” dedi.

“TÜRKİYE ÜRETİMİ ARTIRACAK ÖNLEMLER ALMALI”

Tarımda günlük popülist uygulamalardan vazgeçilerek üretime odaklı bir planlama yapılması gerektiğine işaret eden Başkan Demir, “Ülkemizi gelişmiş milletler ailesinin saygın bir üyesi yapmada ve insanımızın refah seviyesini yükseltmede tarım önemli bir araçtır. Türkiye’nin fiyat odaklı bir tartışma yerine üretimi artıracak önlemler alması gerekir. Yarım bırakılan sulama yatırımların acilen tamamlanmalı, kıraç alanlar sulamaya açılmalıdır. Yanı başımızdaki komşularımızda ithalat etmek yerine, kendi çiftçimize destek verilmelidir. Hem üreticiyi hem tüketiciyi koruyacak politikaların uygulanmalı” ifadelerini kullandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.