DOLAR 32,5321 -0.03%
EURO 34,9758 0.34%
ALTIN 2.430,770,33
BIST 9.720,32-0,02%
BITCOIN 2067269-2,34%
Edirne
24°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bakan Elvan’a çiftçi borçlarını sordu

Bakan Elvan’a çiftçi borçlarını sordu

ABONE OL
18 Kasım 2020 11:29
Bakan Elvan’a çiftçi borçlarını sordu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2021 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda söz alarak, Bakan Lütfi Elvan’a kamuya ait vergi ve borçların yapılandırılmasına ilişkin düzenlemeye neden çiftçi borçlarının alınmadığını sordu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bakanlıkların 2021 yılı bütçe görüşmeleri sürüyor. Dün de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2021 yılı bütçesi ele alındı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görev alan CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, komisyona sunum yapmak üzere gelen Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a Resmi Gazetede de yayınlanan kamuya ait vergi ve borçların yapılandırılmasına ilişkin düzenlemeye neden çiftçi borçlarının alınmadığını sordu.

Bakan Elvan’a Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kamuya ait borçların yapılandırıldığını hatırlatan Gaytancıoğlu, “500 milyar TL’lik borç yeniden yapılandırılıyor. Gözümüz hep tarım kredi borçlarını aradı ama nedense yok. Çiftçilerimiz sürekle bizi arıyorlar. Birde yanlış bilgi verildi. Hala televizyonlarda önemli ulusal kanallarda çiftçinin borcu yapılandırıldı diye geçiyor. Halbuki yapılandırılan sadece tarımsal kooperatifler. Tarım Bakanlığı’na bağlı bazı kooperatifler ve orman kooperatiflerinin borçları yapılandırıldı. Tarım kredi ve Ziraat Bankası borçlarında bir yapılandırma yok. Tarım Kredi Kooperatiflere ve Ziraat Bankası müdürleri çiftçileri arayıp borcunu getir, getiremiyorsan traktörünü sat, icraya veririm şeklinde de konuşmalarda bulunuyorlar. Bu nasıl bir barış anlayabilmiş değiliz. Devlet ciddiyeti de burada kalmamış oluyor” dedi.

Türkiye’de her 6 kişiden birinin çiftçi olduğunu ve tarımla geçimini sağdığını belirten Gaytancıoğlu, “Bu pandemi döneminde her ne kadar siz 2019’un tohumluk desteklerini ödemediyseniz de üretmeye çalışıyor. Süt fiyatları artmamasına rağmen çiftçi mücadele ediyor. Siz hala dolardaki artışa bakarak gübre, tohum, ilaç fiyatlarını, kamu kuruluşlarında özellikle tarım kredi kooperatiflerinde fiyatlar artıyor.  Buna rağmen çiftçi bir şeyler yapmaya çalışıyor. Sizin de çiftçiye bir destek vermeniz gerekli ama 2021 yılı Tarım Bakanlığı bütçesini burada inceledik, bir kuruş bile artış yok. Hatta bazı kalemlerde düşüş var. Biz nasıl pandemiyle mücadele edeceğiz, nasıl mücadele edeceğiz” dedi.

Bütün dünya ülkelerinin öncelikle tarım bütçelerini arttırmaya, ithalatları azaltmaya başladıklarını belirten Gaytancıoğlu, şunları söyledi;

“Hatta ihracatta yasaklar koymaya başladılar. Limanlarını kapattılar bizim burada çiftçiye destek vermemiz gerekmez mi. Bir üretim seferberliği gerçekleştirmemiz gerekmez mi. Dışa bağımlıyız bazı bazı sektörlerde özellikle tarımda. Gübre fiyatları artıyor çünkü dolar artıyor. Siz yine gümrük vergilerini sıfırlıyorsunuz. Sürekli sıfır gümrük vergisiyle işi çözmeye çalışan bir yönetim var. Bu son derece yanlış. Gümrük vergilerini sıfırlamak, aynı zamanda devlete gümrük vergilerinde bir gelirinde azalmasına neden oluyor ve fiyatlara da hiç yansımıyor, tam tersine ithal ettiğimiz ürünlerin fiyatları sürekli artıyor. Örnek veriyorum, ayçiçeğinde liman teslimi fiyatlar 360 dolardı. Dünyada üretimde bir sıkıntı oldu, kuraklık oldu, fiyatlar 500 dolarları aştı ama gümrük vergileri sıfırlanmadan önce 560 dolardı. Geçen hafta dedim ki; gümrük vergilerini sıfırlıyorsunuz ama ithalatçılar fiyatları hemen arttırıyorlar. Ukrayna ve Rusya’daki tedarikçiler fiyatlara hemen 30 dolar zam yapacaklar. Beni de yanıltıp 40 dolar zam yaptılar. Gümrük vergilerini sıfırlamak hazinemize bir gelir kaybı. Hazinemiz elde etmesi gereken gelirini elde edemiyor hem de biz daha pahalıya ürün alıyoruz. Yana 560 dolardan alacağımız 1 ton ayçiçeğini şimdi biz 600 dolardan alıyoruz ve ucu da açık. Demek ki gümrük vergilerini sıfırlamakla bu işler olmuyor. Cumhuriyet döneminde Atatürk tarafından, o bilge insanlar tarafından kurdurulan Toprak Mahsulleri Ofisi adete bir ithalat kurumu gibi çalışıyor. Neredeyse 3-4 günde bir ihale açıyor. Şimdi çeltik ve pirinçte bir ithalat kararnamesi çıktı. Türkiye bunları üretmeye çalışıyor ama siz hala işi ithalatla çözmeye çalışıyorsunuz. Çitçi hasattan yeni çıktı, hasattan yeni çıkan bir çiftçi, ürününü daha yeni kurutmaya almışken niye ithalat silahını kullanıyorsunuz, bunun kimseyi bir faydası yok” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.