DOLAR 32,4770 -0.09%
EURO 34,8140 -0.56%
ALTIN 2.441,790,24
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2079202-0,81%
Edirne
18°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Balkan şehitlerimizi andık

Balkan şehitlerimizi andık

ABONE OL
26 Mart 2022 18:50
Balkan şehitlerimizi andık
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Şükrü Paşa komutasında Edirne’yi 5 ay 5 gün boyunca her türlü olumsuzluklara rağmen kahramanca savunan Balkan Şehitlerimizi düzenlenen törende bir kez daha saygı ve minnetle andık.

26 Mart Balkan Şehitlerini Anma Günü nedeniyle Balkan Şehitliğinde tören düzenlendi. Belediye Bandosu eşliğinde Sarayiçi’nde başlayan kortej Fatih Köprüsü’nden geçerek şehitliğe kadar yürüdü.

Tören Edirne Valisi Ekrem Canalp, Garnizon Komutan Vekili Piyade Albay Göktan Kahveci, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Yaver Tetik ve Şehit Aileleri Yardımlaşma Dayanışma Derneği Başkanı Faruk Çitfçi’nin Balkan Şehitliği anıtına çelenk sunması ile başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından askerler tarafından şehitlerimiz için saygı atışı gerçekleştirildi. Edirne İl Müftü Yardımcısı Adem Özsoy tarafından şehitlerimiz için dualar okundu.

Okunan duaların ardından Edirne Valisi Ekrem Canalp ve beraberindekiler, Şehitlik Abidesini gezerek 100 subay ve 400 er şehidin isimlerinin yazılı olduğu mermerlerin önüne karanfil bıraktı.

Törenin ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Edirne Valisi Ekrem Canalp, son 30 yıldır dünyada meydana gelen sıcak çatışmaların çoğunluğunun Türkiye’nin komşu coğrafyalarında meydana geldiğini ifade ederek, “Geçen 30 yıl boyunca bir kez daha ortaya çıkmıştır ki bir vatana sahip olabilmek, bağımsız bir devlete sahip olabilmek ve bir vatan içerisinde bir millet olabilmenin kıymeti ve değeri her geçen gün somut örneklerle bir kez daha bizim önümüze gelmektedir. Bizim tarihimiz şanlı zaferlerin olduğu bir tarihtir. Ama aynı zamanda Balkan hezimeti gibi Balkan Savaşları neticesinde de kaybetmiş olduğumuz toprakların da acısını hissedebildiğimiz bir tarihtir aynı zamanda. Balkan Savaşları bizim tarihimizde Balkan hezimeti olarak bilinir. Bizler 140 yılda kazanmış olduğumuz toprakları 140 saatte kaybettik. Dolayısıyla da bugün de nasıl ki zaferler bizleri gururlandırıyorsa, bu şekildeki mağlubiyetler de bu şekildeki hezimetler de bizler için birer ders olmalıdır. Geçmişte yaşamış olduğumuz kötü durumları, olumsuzlukları bir kez daha yaşamamak için bugün belli bir milli şuuru her zaman için canlı ve diri tutmamız gerekiyor. Bugünkü bu kutlamalar da bu etkinlikler de bu anma merasimleri de aslında bizim bu milli şuurumuzu tekrar canlı tutmamıza da vesile teşkil ediyor. Bu vatanı, bu devleti, bu toprağın üzerinde olanlar sürdürüyor. Hayatta tutuyor. Ama bu vatanı bize verenler bu devleti kuranlar bu toprağın altındakilerdir. Aziz şehitlerimizdir. Bütün aziz şehitlerimizi rahmetle anıyorum” dedi.

Törene; Edirne Valisi Ekrem Canalp, Garnizon Komutan Vekili Piyade Albay Göktan Kahveci, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Yaver Tetik, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Şehit Aileleri Yardımlaşma Dayanışma Derneği Başkanı Faruk Çitfçi, siyasi parti temsilcileri, kurum müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Balkan Şehitliği’ndeki tören sonrası Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda Edirne Valiliği ve Edirne İl Müdürlüğü himayesinde Edirne Süleyman Demirel Fen Lisesi tarafından hazırlanan 26 Mart Balkan Şehitleri Anma Programına geçildi.

Süleyman Demirel Fen Lisesi Tarih Öğretmeni Sema Demirkıran’ın günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşmanın ardından Şükrüpaşa ve Edirne Müdafaası Belgeseli gösterimi sunuldu. Program; Süleyman Demirel Fen Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin hazırladığı söz korosunun gösterisinin ardından son buldu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.