DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20735960,99%
Edirne
19°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Balon Binasına cevap 2 yıl sonra geldi

Balon Binasına cevap 2 yıl sonra geldi

ABONE OL
5 Nisan 2023 11:10
Balon Binasına cevap 2 yıl sonra geldi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar’ın, kentteki tarihi Balon Hangarı Binası hakkında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yazılı olarak cevaplandırması istemiyle verdiği soru önergesine bakanlık 2 yıl sonra cevap verdi.

İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, yaptığı açıklamada, Milletvekilleri denetim faaliyetleri kapsamında TBMM Başkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve kabine üyelerinin yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdiklerini belirtti.

“SORU ÖNERGELERİ EN GEÇ 15 İÇİNDE CEVAPLANDIRILMALI”

Anayasa gereği verilen soru önergeleri en geç 15 gün içinde cevaplanması gerekmekte olduğunu belirten Milletvekili Çakırlar, “Edirne ilimizde Eski Balon (Zeplin) Hangar Binası’nın bulunduğu taşınmazın akıbeti hakkında Kültür ve Turizm Bakanlığına 15 Nisan 2021 tarihinde soru önergesi vererek bilgi talep ettim. Bakanlık 4 Nisan 2023 tarihinde önerge tarihimden tam 2 yıl sonra cevap vermiştir” dedi.

“KURUMLAR ARASI İLETİŞİMSİZLİK GÖZLER ÖNÜNE SERİLDİ”

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen cevapların çok daha vahim bir durumda olduğunu, incelendiğinde kurumlar arası iletişimsizliğin gözler önüne serildiğini belirten Milletvekili Çakırlar, “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile daha hızlı bir mekanizmanın işleyeceğini iddia edenler tekrar sınıfta kalmıştır. Tek adam rejimi kurumlarımızı çalıştıramaz hale getirdiği gibi, iletişimsizlik seviyesini en üst seviyeye getirmiştir” dedi.

BAKANLIK 2 YIL SONRA CEVAP VERDİ

Milletvekili Çakırlar’ın verdiği soru önergesine Kültür ve Turizm Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığının verdiği cevap şu şekilde;

1.Grup Korunması Gerekli Kültür Varlığı olarak tescilli Edirne Eski Balon (Zeplin) Hangar Binası’nın bulunduğu taşınmaz Maliye Hazinesi mülkiyetinde olup Karayolları Genel Müdürlüğüne tahsislidir. Tescilli taşınmasın özgün işlevinden uzaklaşmayacak şekilde yeniden yaşatılması kapsamında rölöve, restitüsyon ve restorasyon projesinin hazırlanması Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun muhtelif kararlarıyla talep edilmiş olup mevcut durumda söz konusu projeler tarafımıza iletilmemiştir.

Eski Balon (Zeplin) Hangar Binası’nın Havacılık Müzesine dönüştürülmesine yönelik Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurul Müdürlüğüne herhangi bir talep iletilmemiştir. Korunma alanı belirlenen tescilli taşınmaza ulaşımı sağlayacak alternatif yol güzergahlarına ilişkin teklif 1. Bölge Müdürlüğünce anılan Kurul Müdürlüğüne sunulmuş, Koruma Bölge Kurulunca 25.10.2021 tarihli karar ile Balon Binasına ulaşımı sağlayacak alternatif güzergah projesi uygun bulunmuştur” ifadeleri kullanıldı.

ÇAKIRLAR’IN VERDİĞİ SORU ÖNERGESİ

Milletvekili Çakırlar, Bakan Ersoy’a Balon Hangarı Binası ile ilgili şu soruları yöneltmişti;

Gün geçtikçe kaderine terkedilen Edirne Eski Balon(Zeplin) Hangar Binası için rölöve, restitüsyon ve restorasyon proje çalışmaları yapılmış mıdır?

Gerekli proje çalışmaları tamamlandı ise restorasyon süreci ne zaman başlayacaktır?

Edirne’nin Türk Havacılık tarihinde ilk uzun uçuşun ve ilk yolcu hava taşımacılığının yapılması gibi önemli olaylara ev sahipliği yapmış olması neticesinde, Edirne’de bulunan Eski Balon(Zeplin) Hangar Binası’nın aslına uygun olarak restorasyon işlemlerinin tamamlanıp Havacılık Müzesi’ne dönüştürülmesi için bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

TEM Edirne Karaağaç Bağlantı Yolu projesi köprülü kavşak inşaatı kapsamında trafik adasında kalacak olan Eski Balon(Zeplin) Hangar Binası için bahse konu projede alternatif düşünülmüş müdür?

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.