DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2075200-1,31%
Edirne
20°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

BEDAVA

ABONE OL
8 Haziran 2022 18:57
0

BEĞENDİM

ABONE OL

“Bedava” ne tatlı bir kelime, baldan bile tatlı derler. Yalnızca bir şeyi bedavaya alırken değil bazı şeyleri bedavaya verirken de mutluluk hissedersiniz. Farid Farjad’ın tüm insanlığa seslendiği şiirini mutlaka okumuş veya duymuşsunuzdur. Bir kere de ben hatırlatayım (hem de bedavaya😊) belki aklınızda kalır dedim.

“Sevmek,

Gönül almak,

İnce düşünmek,

Güzel konuşmak,

Halden anlamak,

Düşeni kaldırmak,

Ağlayanı güldürmek…

Hep bedava biliyor musunuz?”

Bilindik ucuzluk marketlerinden birinin kasa sırasındayım. Önümdeki çifte kasiyer bir şeyler sordu “Çok Türkçe bilmiyorum” dedi kadın. İşaret diliyle anlaştılar. Paketleri Türkçe “doğayı koruyorum” yazılı bez torbaya doldururken yine Türkçe “teşekkür ederim, iyi günler” dedi sıradakilere selam verip çıktılar. “Nezaket sözlerini söyleyebilecek kadar Türkçeyi öğrenmiş” dedim, birkaç kişi daha başını sallayarak onayladı. Hatta biz de birbirimizle gülümseyerek selamlaştık, günaydınlaştık. Bu bedava mutluluk verici iletişimi neden esirgeriz diye düşündüm.

Yeni bir yaz sezonunun arifesindeyiz. Özlediklerimizi yeniden görmenin veya hayatımıza yeni insanlar kazandırmanın da arifesindeyiz bir anlamda. Farid Farjad’ın bedavalarını bol bol dağıtacağımız bir sezon olsun. Yüreğimizden sevgi fışkırsın, yüzümüze renk dudağımıza gülücük olarak yapışıp kalsın.

Hayata 36 yaşında veda eden Orhan Veli de “Bedava yaşıyoruz, bedava” diyor sorgulatıyordu:

“Hava bedava, bulut bedava;

Dere tepe bedava;

Yağmur çamur bedava;

Otomobillerin dışı,

Sinemaların kapısı,

Camekânlar bedava”

O, listeye acı suyu da eklemişti, günümüzde dere suyu bile bedava değil. Akarsularımıza kontrolsüzce akıtılan atıklarla birlikte dere suyundan da hastalık faturası çıkıyor ve ağır bedeller ödüyoruz. Türk rock müzik grubu Bulutsuzluk Özlemi 1990’lardan beri haykırarak durumu Orhan Veli’ye raporluyor: “Hava bedava su pet şişelerde…”

Neyse ki hala bulutları çeşitli şekillere benzetme oyunu bedava, şişeleyip satmaya başlasalar da memleket havası almak şimdilik bedava. Şimdilik diyorum çünkü insanların nefes almakta zorlandığını gözlüyorum. Geçim sıkıntısından boğuluyoruz ama bir de çevreyi kirlettiğimizden temiz hava için de bedel ödeyeceğiz yakında korkarım.

İster istemez gelecek kaygılarıyla dolu bir yazı oldu. “Tebessüm bedavadır; vereni üzmez, alanı mutlu eder.” diyen atalarımızı yad edelim ve bedava bir gülücük alarak bir fıkrayla bitirelim.

“Dünyada meraklılar çok…

Biri hocaya:

– Şu dünya ne kadar tuhaf, demiş.

Hoca aksakalını sıvazladıktan sonra:

– Neresi tuhaf? diye sormuş.

– Sabah oldu mu insanların her biri bir tarafa gidiyor. Bazıları bu yana bazıları öte yana… Neden ki?

Hoca çok fazla düşünmeden şu cevabı vermiş:

– Neden olacak, hepsi bir tarafa gitse dünyanın dengesi bozulur da ondan.”

İnsanlar hangi yöne giderse gitsin, gittiği yere güzellikler eklesin, gelecek nesiller bedava sebeplensin, bize de hayır dualar etsin 🙂

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.