DOLAR 32,4400 -0.15%
EURO 34,7553 -0.64%
ALTIN 2.444,240,34
BIST 9.909,751,99%
BITCOIN 20972591,07%
Edirne
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Belediye 200 milyon lira ek kredi kullanacak

Belediye 200 milyon lira ek kredi kullanacak

ABONE OL
21 Ocak 2023 11:22
Belediye 200 milyon lira ek kredi kullanacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olağanüstü toplanan Edirne Belediye Meclisi altyapı çalışmalarında kullanılmak üzere İller Bankasından 200 milyon liralık ek kredi kullanılmasını oy çokluğu ile kabul etti.

Belediye Meclisinin Olağanüstü Toplantısı, Atatürk Kültür Merkezindeki Belediye Meclisi Toplantı Salonu’nda Belediye Başkanı Recep Gürkan başkanlığında gerçekleştirildi.

“200 MİLYON LİRA EK KREDİ KULLANMAK İÇİN YETKİ İSTİYORUZ”

Meclis toplantısında konuşan Belediye Başkanı Recep Gürkan, devam eden altyapı çalışmaları için 2022 Ocak ayında meclis üyelerinden 180 milyon liralık yetki aldıklarını hatırlatarak, “Maalesef bir türlü gerçekleşmedi. Şimdi de yılın başında 200 milyon lira kredi kullanmak için yetki almak istiyoruz. Çok ağır ekonomik anlamda sıkıntılı bir yıl geçirdik. Nakit krediyi bir türlü alamadık. Teminat mektubu aldık ama teminat mektubu da piyasadaki şartlar nedeniyle borçlanma süreleri çok sınırlı ve faiz oranları yüksek. Bir taraftan kendi öz kaynaklarımızla ürettiğimiz arsaları satarak tedarik ediyoruz ama krediyi alabilirsek, ana depolar, yağmur suyu hatlarını daha rahat tamamlayacağız” dedi.

“ARALIK 2017’DE İHALESİNİ YAPTIK”

Altyapı ihalesini Aralık 2017 yılında yaptıklarını anlatan Başkan Gürkan, “O günkü keşfimiz 2017 rakamlarıyla 355 milyon liraydı. Yüzde 38 kırımla ihale sonuçlandı. 215 milyon TL ile sözleşmeyi imzaladık. Bugün bunu yapmaya kalksak 2022 fiyatları ile kesif bedelimiz 1 milyar 744 milyon TL, ihale bedelimiz de 1 milyar 64 milyon TL civarında olacak. Bugünkü rakamlarla belki de bunu başlamazdık. Biz bugüne kadar özellikle 2021 ortasından 2022 sonuna doğru aşırı bir fiyat farkları oluştu. Fiyat farkları resmi işlerde her zaman vardır. Fiyat farkı şu enflasyona karşı korumak amacıyla hükümet ya da ilgili bakanlık fiyat farkı kararnamesi çıkarır” dedi.

“6-7 KAT FİYAT FARKI ÇIKTI”

2017 yılı fiyatlarıyla ihaleyi yaptıkları için yaklaşık 6-7 kat fiyat farkı çıktığını belirten Başkan Gürkan, “Fiyat farklarıyla beraber ödediğimiz toplam para KDV dahil 264 milyon lira alt yapı için. KDV hariç 216 milyon TL. Biz 216 milyon TL ile 400 km içme suyunun yüzde 65’ini bitirdik, 130 km kanalizasyonunun yüzde 98’ini bitirdik, 42 km yağmur suyu toplama kanalının da yüzde 55’ini bitirdik. Bana sorarsanız bu parayla bir mucize gibi bir şey. Ön gördüğümüz ödeneği tedarik edersek, altyapının en sıkıntılı dönemi bitiyor. Bu yıl ön gördüğümüz ödeneği tedarik edebilirsek bu yıl alt yapının en sıkıntılı işi yağmur suyu hatları. Onlarla beraber bitirdiğimiz de alt yapının büyük kazıları bitmiş olacak” dedi.

“PATLAYANLAR ESKİ BORULAR YENİ BORULARLA İLGİLİ SORUNUMUZ YOK”

Başkan Gürkan’ın konuşmasının ardından Belediye Başkan Yardımcısı Yaver Tetik, devam eden altyapı çalışmaları ile ilgili meclis üyelerine bilgiler verdi.

Şuan altyapıyla ilgili 4 bölgede çalışma yapıldığını belirten Tetik, “İki tanesi temiz suyla ilgili çalışma, diğerleri yağmur suyu ve kanalizasyon çalışması. Kanalizasyonda yaklaşık yüzde 98 seviyesindeyiz. Temiz su da yüzde 65’lere geldik. Yağmur suyunda da şu an yapılan çalışmalarda yüzde 55’lere kadar ulaştık. Güney Çevre Yolu’nda yağmur suyuyla ilgili çalışmalarımız var. Güney Çevre yolunda yerinde imalat çalışmaları başlatıldı. Çalışma yapılan yerleri tamamladığımızda yağmur suyuyla ilgili sıkıntımızın çoğunu tamamlamış olacağız. Atık suyla ilgili olan kısımda rutin olarak devam ediyor. Dügtür borularımızın siparişleri verildi. Bunlar ana taşıyıcı kolektör borularıdır. Bunların ilki Buçuktepe’deki Atatürk Caddesi’nden 800’lük hatla şehit türbesinin olduğu yere kadar gelecek. Oradan hattın biri Olin kavşağına, diğeri Ziraat Bankası’na çıkacak şekilde planlandı. Bunları yaptığımızda büyük çoğunlukla eski borularımızdan kurtulmuş olacağız. Patlayan borular ise eski borular. Yeni borularla ilgili sıkıntımız yok. Patlama sebepleri eski boruların tır gibi büyük yüklü araçların rezoraslarından dolayı borular, mevsim sebebiyle malzemenin kendi kırılganlığından dolayı oluyor. Bunları terk ettiğimizde bu tür sıkıntılar yaşamayacağız. Yeni borularda patlayan yok. Çünkü yeni boruların özelliği çok farklı. Kendi hacminin yani 1 cm’lik boru 18 cm kadar uzayabiliyor. Don ve darbelere karşı ciddi anlamda kaliteli borular” dedi.

“5 BİN TONLUK İKİ SU DEPOSUNUN ÇALIŞMALARI İLERLİYOR”

Su depolarının çalışma aşamalarından bahseden Tetik, “İki depo yapılıyor. Biri Buçuktepe diğeri Hilly Otel karşısında. Her ikisi de 5 bin tonluk. Buçuktepe’deki Şubat ayı içinde tamamlanmış olacak. Diğeri de yüzde 30 seviyelerinde beton ermesi devam ediyor. Bunların içinde kullanılacak olan vana, pompa o tür aksesuarlarınında siparişleri verildi. En kısa zamanda onlarında montajları yapılacak. Su kayıplarımız çok yüksek derecede. Ancak bu yeni hatlara geçtiğimizde bir mahallede bir yerde kaçak olduğunda onu skala sistemi dediğimiz sistemle, hatta cep telefonu uygulamasıyla görebileceğiz. Gerekirse bir mahalledeki abonelerin suyunu keserek orada olumsuzluk varsa yalnızca o bölgedeki insanların mağduriyeti giderilmek adına çok kısa süre içinde işlemleri yapılarak faaliyete sokulacak. Skala sistemiyle hem uzaktan takip yapacağız hem kaçakların önüne geçmiş olacağız” dedi.

Edirne içmesuyu, yağmursuyu ve kanalizasyon  yapım işi için İller Bankası’ndan 200 milyon lira ek kredi kullanılması için borçlanma yetkisi alınması oy çokluğu ile Edirne Belediye Meclisi’nde kabul edildi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.