DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2057472-2,03%
Edirne
21°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Belediyenin gurur günü

Belediyenin gurur günü

ABONE OL
15 Mart 2022 11:17
Belediyenin gurur günü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

13 Mart 1867’de Türkiye’de kurulan ilk belediyelerden olan Edirne Belediyesi kuruluşunun 155’inci yılını törenle kutladı.

Edirne Belediyesi Kuruluşunun 155’inci yılı için tören düzenlendi. Belediye önünde kortej oluşturan aralarında Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Belediye Başkan Yardımcıları, Daire Müdürleri, belediye personeli, geçmiş dönem belediye ve Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri buradan belediye bandosu işliğinde Atatürk Anıtı’na geldi.

Atatürk Anıtı’na Belediye Başkanı Recep Gürkan tarafından çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşımız okundu.

“TÜRKİYE’DE KURULAN İLK BELEDİYELERDEN”

Ardından konuşan Başkan Gürkan, 13 Mart 1867’de Türkiye’de ilk kurulan belediyelerden birisi olan Edirne Belediyesi’nin, şanlı tarihi ile geçmişi ile bazen işgallerde, bazen direnişlerde ve elbette kurtuluşlarda hep şehrin merkezinde, şehirlinin gönlünde yer aldığını söyledi.

Edirnelilerin onur duyduğu birçok ismin belediyenin tarihinde yer aldığını ifade eden Başkan Gürkan, şöyle devam etti;

“1920 işgalinden önce 1918-1920 döneminde belediye başkanlığı yapan Şevket Dağdeviren gibi…1920-1922 döneminde şehrimiz işgal altında olduğu için Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve halkımız tarafından Edirne kurtulana kadar, 2 yıla kadar bir süre maalesef belediyemizde de işgal devam etmiş ve belediye başkanı o dönem de bulunmamaktadır. 25 Kasım 1922’de Edirne’mizin yine bir kez daha ama sonsuza kadar işgalden kurtulmasının ardından Yolageldili Kasım Efendi 1922-1923 döneminde Belediye Başkanımızdır. 1. Dünya Savaşı’nda müttefik devletler ile birlikte yenilmemizden sonra 30 Ekim 1918’te imzalanan Mondros Mütarekesi’nin ardından Osmanlı, bugün tıpkı Ukrayna’ya yapmak istedikleri gibi parça parça edilmek istenmiş adeta lime lime etlere ayrılmıştır. Mondros’un 3. gününde 1 Kasım 1918’de dönemin Belediye Başkanı Şevket Dağdeviren işgalden sonraki Belediye Başkanı Yolageldili Kasım Efendi, o dönemdeki Meclis Üyesi Edirneli tarihçi Ahmet Badi’nin oğlu ve Osmanlı Meclis-i Mebusan Üyesi Faik Kaltakkıran ve yine o dönmedeki Meclis-İ Mebusan Üyesi Mehmet Şerif Aykut, buraya 25 km uzaklıktaki bir samanlıkta, bir gece vakti toplanırlar, savaş dönemidir, Osmanlı yenilmiştir. Bu 4 yiğit adam Osmanlı  imparatorluğundaki ilk direniş örgütünü kaleme alırlar ve imzalayarak tarihe geçerler. Bu direniş örgütünün ismi Trakya-Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’dir. Aradan 5 ay geçer 19 Mayıs 1919’da vatanın ve milletin kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Samsun’a çıkar. Ardından kongreler gelir ve kongrelerde tarihi bir karar alınır. Denilir ki, ‘Vatan bir bütündür, bölünemez”. Bunun ardından  Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kurulur, ardından her ikisi de birleştirilerek, Anadolu ve Rumeli  Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti haline getirilir. Bu cemiyetten vatanımızı işgalden kurtaracak, Kuva-i Milliye doğar ve ardından da bir güneş gibi Türkiye Cumhuriyet’i doğar. Böyle şanlı bir geçmişe sahip bir belediyenin bir parçası olmaktan, başkanı olmaktan ama hepsinden öte bir Edirneli olmaktan hep onur duyduk, gurur duyduk. Kurtuluşumuz ve kuruluşumuz kutlu olsun”.

TÜRKİYE BELEDİYECİLİK TARİHİ VE EDİRNE BELEDİYESİ” KONFERANSI

Öte yandan Edirne Belediyesi’nin kuruluşunun 155. Yılı nedeniyle “Türkiye Belediyecilik Tarihi ve Edirne Belediyesi” konulu konferans düzenlendi.

Belediye’nin nikah salonunda gerçekleştirilen konferansın moderatörlüğünü Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan gerçekleştirdi. Konferansta Doç. Dr. Aziz Tekdemir, Türkiye’deki Belediyecilik Tarihi ile ilgili bilgiler verirken, Öğr. Gör. Haluk Kayıcı ise Edirne Belediyesi Tarihi hakkında anlatım gerçekleştirdi.

Konferansta önceki dönem Belediye Başkanları Güngör Mazlum ve İbrahim Ay’da, önemli bilgi paylaşımların da bulundu.

Konferanstan önce konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan; “Bu yıl Edirne için önemli, anlamlı, değerli bir yıl. Yaklaşık 6-7 aydır bugünün hazırlığını yapıyoruz, bu yılın hazırlığını yapıyoruz. Belediye Meclisimizin tüm partileriyle beraber oy birliğiyle aldığımız kararla 2022 yılını Edirne Yılı ilan etmiştik. Ardından yine Belediye Meclisinde tüm partilerin katılımıyla oluşturduğumuz bir Danışma Kurulu, Düzenleme Kurulu’yla da 2022 Edirne Yılı Eylem Planı’nı, etkinlik planını oluşturduk, onayladık ve yaşama geçirdik. Bu yıl aynı zamanda Edirne Belediyesi’nin kuruluşunun 155. yılı. 1,5 asır çok uzun bir zaman. Bu bina dönemin Belediye Başkanı Dilaver Bey’in Başkanlığı’nda, Türkiye’deki Belediye binası olarak ilk kez projesi çizilen Edirne’yi Miralay Mühendis Nazif Akanlar tarafından halkında katkılarıyla iki yılda yapılarak bitirilen ve 1900 yılından bu yana sadece kesintisiz Belediye olarak hizmet veren özel bir bina. Bu binanın da 122. Yılı. Tabi bu bina bizim için, Cumhuriyetçiler için, Cumhuriyet sevdalıları için, Atatürkçüler için de çok anlamlı, çok kıymetli bir bina. Çünkü 21 Aralık 1930’da Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Edirne ziyaretinde dört gece konakladığı, kaldığı bir bina. Bu anlamda da çok kıymetli. Dönemin Belediye Başkanı Bünyamin Güngör Mazlum’un 1978 yılında çabalarıyla o eşyalar tekrar toparlanır, orijinal eşyalar. Belediyemizde Atatürk’ün kaldığı oda Atatürk Odası haline getirilir. Her yıl 21 Aralık’ta Atatürk’ün Edirne’ye geliş törenlerinde de orada törenlerimiz icra edilmeye başlanır. 2014 yılında Güngör abinin başlattığı o Atatürk Odası geleneğini biz, Atatürk Müze Odası’na çevirdik. Hafta sonları da açık olmaya başladı. Hafta sonları da görevlimiz, nöbetçimiz var. Ziyaretçi kabul ediyoruz. Her yıl binlerce, on binlerce ziyaretçi ve Edirne’deki öğrencilerin de tümünün de ziyaret ettiği bir oda” dedi.

Konferansın sonunda ise Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Belediyesi’nden emekli olan personele plaket takdim etti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.