DOLAR 32,3859 -0.12%
EURO 34,6871 -0.35%
ALTIN 2.411,78-0,94
BIST 10.120,050,37%
BITCOIN 20472891,40%
Edirne
13°

KAPALI

13:06

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Bin 500 tarihi eserin yüzde 10’u kullanılıyor

Bin 500 tarihi eserin yüzde 10’u kullanılıyor

Turizm İnformasyon Ofisi'nin açılışında konuşan Edirne Valisi Yunus Sezer, kentte gün yüzüne çıkartılması gereken bin 500'ü aşkın tarihi yapı olduğunu ve bunun sadece 10’unun kullanıldığını belirterek, bu oranın artırılması için harekete geçeceklerini söyledi.

ABONE OL
16 Nisan 2024 16:10
Bin 500 tarihi eserin yüzde 10’u kullanılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

48’inci Turizm Haftası kapsamında Turizm İnformasyon Ofisi’nin açılışı gerçekleşti. Programa Edirne Valisi Yunus Sezer ve eşi Canan Sezer, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, Edirne İl Emniyet Müdürü Onur Karaburun, Edirne İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Hacı Ali Büber, Edirne Baro Başkanı Av. Gökhan Karakoç, Edirne İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Soytürk ve çok sayıda davetli katılım gösterdi. Program Mehter Takımı’nın gösterisiyle başladı. Kurdele kesimi ile gerçekleşmesini sonrası, Turizm İnformasyon Ofisi gezildi.

Ardından Edirne Valisi Yunus Sezer önlük giyerek Edirne’nin meşhur yiyeceği tava ciğer pişirdi. Sezer pişirdiği ciğerlerden katılımcılara ikram etti.

Turizm ofisinin açılışında Edirne’nin bin 500 tarihi eserinin yüzde 10’unu kullandıklarını altını çizerek bu oranın artırılması için harekete geçeceklerini belirten Vali Sezer, konaklamadan, gastronomiye, turizmden tarihi yapılara kadar tüm kültürel varlıkların gün yüzüne çıkartılması için çabalayacaklarını ifade etti.

“ÖNEMLİ BİR KÜLTÜR VE TURİZM HAZİNESİNİN ÜZERİNDE YAŞIYORUZ”

Edirne Valisi Yunus Sezer, “10 yıldır her gün hedeflerini yenileyerek ilerleyen bir Türkiye var. Sürekli gelen turist sayısından yine turizmle ilgili altyapılarla ilgili hedefler. Bu senede 60 milyon turist hedefi var Türkiye’mizin.  Artık Türkiye’nin turizmde almış olduğu, kat ettiği yol gerçekten çok kaydı değer. Ve turizmin altyapısı adına vermiş oldukları destek, yine kültür varlıklarımızın turizme kazandırılması adına vermiş oldukları destekler çok önemli. Edirne’de bunu sürekli söylüyoruz. Edirne’de kimi dinlesek herkes aynı kanaatte. Yine buraya gelen insanlar da dinlesek aynı kanaatteler. Önemli bir kültür ve turizm hazinesinin üzerinde yaşıyoruz. Hem geriye dönüp baktığımız zaman önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir şehir. Üzerinde de tarihi yapılar olarak baktığımız zaman da bir Osmanlı’ya başkentlik yapmış bir şehir. Ve bugüne kadar gelen önemli tarihi yapılar var ki hemen benim karşımda sizin de arkanızda duran Selimiye’nin gölgesi bütün Edirne’ye hatta bütün Türkiye’ye hatta bütün dünyaya yetecek kadar önemli bir mimari ve önemli bir şaheser olarak karşımızda duruyor. Bu bizim için çok kıymetli” dedi.

“BİN 500’Ü AŞKIN GÜNYÜZÜNE ÇIKMASI GEREKEN TARİHİ YAPI VAR BİZ YÜZDE 10’UNU ANCAK KULLANIYORUZ”

Edirne’nin mevcut tarihi eserlerinden daha fazlasını turizme kazandırmak istediklerimi, gastronomi, konaklama, turizm ve tarihi yapıları bir an evvel ele almak istediklerini kaydeden Vali Sezer, “Önemli problemlerimiz var, aşmamız gereken önemli, kat etmemiz gereken önemli yollar var. Birincisi Edirne’de turizm altyapısıyla ilgili olarak biz Edirne’nin yüzde 10’unu ancak kullanıyoruz. Çünkü 1500’ü aşkın bir tarihi yapımız var gün yüzüne çıkartılması gereken. Ve yüzde 10’u bile abartılı söylüyorum. İşte aklımıza gelince birkaç yeri ziyaret ediyoruz Selimiye, Üç Şerefeli Cami, Eski Cami, köprülerimiz, Beyazıt Külliyesi ve geri dönüp giden bir lokasyon var. Bu lokasyonu bizim hızlı bir şekilde çoğaltmamız lazım. Gelen turist sayımız 6 milyon aşkın bir turist ziyaretçimiz var. Fakat konaklamaya baktığımız zaman bunun yüzde 10’u ancak gecelik konaklama yapıyor. Yani 1 milyonu ancak buluyor konaklama sayımız. Konaklama adına da otellerimiz var. Otellerimizin sayısı artırılabilir ama bunun ötesinde bizim tarihi konaklarımız var, Kaleiçi’miz var ve buranın bir an önce turizme kazandırılması için yoğun bir çalışmayı ortaya koymak zorundayız. Burada bir tarafımızda gastronomi, bir tarafımızda konaklama, bir tarafımızda tarihi ve kültürel yapıların ve kültürel varlıklarımızın, değerlerimizin gün yüzüne çıkartılması için hep beraber hızlı bir şekilde çalışmaya ihtiyacımız var. Bir tarafında belediyemiz, bir tarafında valiliğimiz, bakanlıklarımız bizim önümüze hızlı bir yol arıtasını koyup çok kısa zamanda çok hızlı yol almamız gerekiyor. Bunun herkes bilincinde turizm ve trafiği ele almamız gerekiyor. Turizm ve gastronomiyi ele almamız gerekiyor. Turizm ve konaklamayı ele almamız gerekiyor. Turizm ve tarihi yapıları ele almamız gerekiyor. Ama her şeyin başına turizmi eklememiz lazım. Hepsi turizmle alakalı. Bu manada belki geç kalmış, biz ofisin açılışındayız. Ama geç kalmış ama herkes sahiplenmiş. Herkes kendisinden bir şeyler koymuş. Ben tebrik ediyorum bu manada sahiplenen, katkı sunan ve sunmayan bütün arkadaşlarımıza, işletmelerimize, sanatçılarımıza. Teşekkür ediyorum destekleri için” dedi.

“ROMAN KÜLTÜRÜ YAŞATILAN ALANLAR, SARAY MUTFAĞI VE RUMELİ MUTFAĞI”

Kültürel varlıkları hızlı bir şekilde markalaştırmak için harekete geçmek istediklerini vurgulayan Vali Sezer, “Hızlı bir şekilde bizim Edirne’mizi koymuş olduğumuz master plan çerçevesinde hedeflere hep beraber taşımamız lazım. Herkes elini taşın altına koymuş. Fakat biraz daha elimizi taşın altına daha fazla koymamız gerekiyor. Bir tarafta bizim mevlevi haneyi harekete getirmemiz, faaliyete getirmemiz. Bir tarafta romanlarla ilgili bir sokak ve roman kültürünün yaşatıldığı alanlar oluşturmamız gerekiyor. Bir tarafta saray mutfağının ve yine Rumeli mutfağının olduğu Kültürel varlıklarımızı da markalaştırıp Edirne’miz sınırlarının dışına taşımamız gerekiyor. Bir çatı oluşturmamız gerekiyor. Buradaki herkese çok sorumluluk ve görev düşüyor. Herkesin bu günü bir milat bilerek çalışmasına istirham ediyorum. Ben tekrar bizim bu tanıtım ofisinin hayırlı olmasını temenni ediyorum” şeklinde ifade etti.

“TURİZME KATKI İÇİN BELEDİYE OLARAK GEREKENİ YAPACAĞIZ”

Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu da “Edirne turizmine katkı veren belediye olarak tüm dostlarımıza, emekçilerimize çok teşekkür ediyoruz. Edirne’yi dizayn ederken tarih kültür turizm kenti olarak Arzu ediyoruz. Turizm alt yapısında Sayın valinin destekleri konusunda çok teşekkür ediyoruz. Bu iş birliğidir, sinerjidir. Sinerjidir 1 artı 1, 2 ederse herkes kendi işini yapar. Ama 3 etmesi için de Sayın Valim katkı veriyor. Edirne Belediyesi olarak da turizmin gelişmesi için elimizden gelen her şeyin fazlasını yapacağız” diye konuştu.

“OFİSİMİZ 24 SAAT HİZMET VERECEK”

Edirne İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Soytürk ise Turizm İnformasyon Ofisi’nin Selimiye’nin gölgesinden yerli ve yabancı ziyaretçilere 24 saat hizmet vereceğini belirterek, “Bu Turizm İnformasyon Ofisimizin şöyle de bir özelliği var, Turizm Enformasyon Ofisimizin tamamının tefrişatı şehrimizin turizm yatırımcıları tarafından yapıldı. Bir vesileyle de tekrar teşekkür ediyorum. Ofisimizin içinde Edirne’mizin geleneksel el sanatlarıyla süsleyen, birbirinden kıymetli eserleriyle destek veren ustalara teşekkür ediyoruz. Turizm İnformasyonu Ofisi şehrimize, seyahat severlere, misafirlere hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.