DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2038566-2,80%
Edirne
20°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

BOĞAZ VAPURU

ABONE OL
17 Kasım 2022 13:07
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gayret, Rahat, Selamet, Azimet, Nüzhet, Nusret, Meserret: bu kafiyeli isimler yenilenen boğaz vapurları. Hani 1844’de Hümapervaz (mutluluktan uçan) ile başlayan. Zarif çizgileri ve yaşantılarıyla bir kültür oluşturan ince uzun bacalarıyla İstanbul siluetinin bir parçası olan vapurlar.

Eminönü’nden Kavaklar’a kadar bütün iskelelere uğradığı için yıllara meydan okuyan Sütlüce–Kalender hattının adı dilenci vapuruna çıkmıştı.Bu hat gençkız günlerimden dolayı ayrı bir yerde benim için. İstanbul’da gezmenin farklı adresiydi çünkü. Sütlü ceviz, sütlü mısır alınıp binilir, Kanlıca yoğurdu Çengelköy hıyarı yenmeden inilmezdi. O utangaç bakışlar bir delikanlı gözleriyle çarpışır mıydı kimbilir, hem de Kulelisinden…

İş hayatımın içinde Kadıköy-Beşiktaş hattı çok işime yaradı; en çok da yoğun trafikte bir yere yetişme gayreti içindeysem. Vapura bindiğim anda çocuk kalbim çarpıverirdi, hele yeni nesil vapur sanatçıları da yolculuğunuza müzikle eşlik edince hiçbir düşünce beni aşağı çekemez. Huşu içinde zamanı dondurur bir mola veririm. İtişip kakışmayla inerken çarpan meltem değil gerçek dünya atmosferi tıkırdatır zamanı. Bedri Rahmi Eyüboğlu “İstanbul deyince aklıma martı gelir / Yarısı gümüş yarısı köpük / Yarısı balık yarısı kuş / İstanbul deyince aklıma bir masal gelir / Bir varmış bir yokmuş.” der ya, benim aklıma İstanbul deyince vapurlar gelir. Şair; “Bahar gelse, yine martılara vapurda simit atsak. Sen anlatsan ben dinlesem.” diyedursun simidin ekmek fiyatını geçtiği günümüzde martıları simitle besleme romantizminden söz etmeyeceğim. Denizin sokak çocukları yerine insan yavrusunu sevindirmeyi tercih edeceğim.

Gözlerini kapa güzel bir hayal kur, dediklerinde ben kesin vapur iskelesindeyim. Öyle çay düşkünlüğüm yok Cemal Süreya gibi ama yaren olsa iyi olur da genellikle yalnızım saçlarımı tatlı tatlı uçuran rüzgarla. Öyle denizin üstünde müzikle çalkalanan bir gemi değil bu, durgun ama dilimde Candan Erçetin – Yaşıyorum (https://www.youtube.com/watch?v=Zml5QpAvW5w)… Her şeye rağmen yaşamak güzel…

Hadi bir maniniz yoksa bu defa Pazar gezmesi için buluşalım vapurda, hemen yanımızda balıklar yüzsün. En sanatkar mevsimin renkleriyle donanmış kıyılarla gözlerimiz şenlensin, kalbimiz dinlensin.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.