DOLAR 32,5760 0.09%
EURO 35,0346 0.55%
ALTIN 2.427,500,21
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2094036-3,55%
Edirne
18°

KAPALI

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Borsa seçimlerinde Öztürk ve ekibi yeniden aday

Borsa seçimlerinde Öztürk ve ekibi yeniden aday

ABONE OL
30 Eylül 2022 09:39
Borsa seçimlerinde Öztürk ve ekibi yeniden aday
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Ticaret Borsası’nın (ETB) iki dönemdir yönetim kurulu başkanlığını yürüten ve hayata geçirilen projelerle kalıcı hizmetlere imza atan ETB Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, ekibi ile birlikte pazartesi günü gerçekleştirecek olan borsa seçimlerinde yeniden yönetime talip olduklarını açıkladı.

Türkiye’de bir ilk olacak olan ve ülkemizin damızlık ihtiyacını karşılayacak olan Damızlık Hayvan Satış Borsası Projesi ve yerinin hazır olduğu belirten Öztürk, Edirne Ticaret Borsası olarak son dönemde yaptıkları çalışmalarla Türkiye’de ETB’nin vizyon borsa haline geldiğini söyledi.

Öztürk, Türkiye’nin en eski borsalarından biri olduklarını ve Avrupa’da borsacılık hizmeti veren kurumlarla yarışacak seviyede olduklarının altını çizerek, son günlerde artan enerji fiyatlarına karşı güneş enerjisi projesi oluşturduklarını ve kendi enerjisini üreten bir borsa haline geleceklerini söyledi.

ETB Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Meriç Nehri kenarındaki bir tesiste düzenlediği basın toplantısında, borsanın faaliyetleri ve projelerinden bahsederek, gerçekleştirilecek borsa seçimlerinde yeniden ekibi ile aday olduklarını duyurdu.

 “TÜRKİYE’NİN İLK CANLI HAYVAN BORSASINA SAHİBİZ”

Toplantıda konuşan ETB Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, Edirne Ticaret Borsası Türkiye’nin en işlevsel borsalarından birisi olduğunu belirterek, “Salon satışları yapılıyor, hububat yağlı tohumlar, canlı hayvan satışı ve süpürge satışlarımızı haftanın belirli günlerinde bazı borsalarımızda, her gün merkez borsamızda olmak üzere faliyetimizi devam ettiriyoruz. Borsamızda projelerimiz var. Satış salonlarımızı teknoloji ile buluşturduk. Daha önceki satış yöntemine göre bilgisayar ortamında satış yapmaya başladık. Merkez borsamızda da elektronik ortamda satış yapmaya başladık üreticilerimizin ürünlerini. Bu ne getirdi? Çok daha şeffaf, güvenilir bir ortamda satışların yapılmasını getirdi. Tabii bu ürünlerin satışından oluşan rakamlarımızı biz cep telefonu uygulamasıyla bildiğiniz gibi teknoloji çok hızlı ilerliyor. Özellikle cep telefonları her kesin hayatının önemli bir parçası haline geldi. Cep telefonu uygulaması yaptık. Bu uygulamayla birlikte Türkiye’de birçok tarım ürünüyle hayvansal üretimle ilgilenen kişilerle bilgilerimizi buluşturduk.  Şöyle de bir özelliğimiz var. Biz Türkiye’nin ilk canlı hayvan borsasına sahibiz. Ve şu anda aktif çalışan tek canlı hayvan borsası da Edirne Ticaret Borsası. Ondan dolayı Tüm Türkiye’de bizde oluşan fiyatlar ama hayvan fiyatları konusunda ama hububat özellikle yağlı tohumlar konusunda takip ediliyor. Bakanlık tarafından da takip edilen bir yapısı var. Aynı Zamanda salon satışlarımızı anlık olarak web üzerinden yayınlamaya başladık. Salon satışlarımızı takip etmek isteyenler anlık olarak web ortamında oluşan fiyatlarımızı takip edebiliyorlar” dedi.

“FUARLARDA TANIŞMALAR TİCARETLE TAÇLANDI”

Edirne Ticaret Borsası üyelerinin birçok fuara götürüldüğünü ve bu fuarlardan olumlu karşılıklar aldıklarını kaydeden Öztürk, “Bunların yanı sıra farklı faaliyetler de yaptık. Özellikle fuarları çok önemsedik. Fuar faaliyetleriyle ilgili yurt içinde, yurt dışında üyelerimizi fuarlara götürdük. Fuarlar çok önemli yapılar. Oraya gittiğimizde birçok firmanın teknolojik gelişmelerini bir arada görebildiler. Birlikte ziyaretlerde farklı tanışmalar gerçekleşti. Bu tanışmalar ticaretle de taçlandı.  O açıdan da çok önemli yaptığımız faaliyetlerden biri olarak düşünüyoruz. Genel anlamda bütün kurumlarla çok iyi bir ilişki içindeydik Edirne Ticaret Borsası olarak. Edirne’nin ekonomisi tarımıyla ilgili yapılacak faaliyetlerin hepsinde borsa olarak yerimizi aldık. Coğrafi işaretleri çok önemsedik. Özellikle coğrafi işaretlerle ilgili yöresel ürünlerle ilgili dünyada yeni bir trend var. Organik üretim, yöresel ürünler konusunda. Bu konuda da patent çalışmaları konusunda, coğrafi işaret alma konusunda da faaliyetler yerine getirdik”diye konuştu

“LİSANSIMIZ 62 BİN 500 TON VE ŞU ANDA YÜZDE 100 DOLULUK ORANINDAYIZ”

Lisanslı depoculuk kapasitelerini iki katına çıkarttıklarını anlatan Öztürk, “Lisansı depoculuk, özellikle tarım ürünlerinin ticareti açısından çok önemli bir olguydu. Lisanslı depoculuk faaliyetini hayata geçirdik. Edirne Ticaret Borsası’nın ortak olduğu Edirne Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Şirketi’nde kapasitemiz 33 bin tondu. İlave 33 bin ton daha ilave ederek 66 bin ton kapasiteye şu anda ulaşmış lisanslı depomuz var. Burada aldığımız lisansımız 62 bin 500 ton ve de şu anda yüzde 100 doluluk oranındayız. Bölgenin özellikle tarım ticaretine ciddi anlamda katkı sağlıyoruz.  Et entegre tesisimiz bizim belediyenin 30 yıllık sözleşmesiyle yapılmış bir anlaşmaydı. Biz de geçtiğimiz dönemde görüşmeleri yaparak satın alma faaliyetini yerine getirerek et entegre tesislerimizi de borsamızın bünyesine katmış olduk” dedi.

“E-TESCİL İLE EVRAKLA TESCİL DÖNEMİ ORTADAN KALKACAK”

E-Tescil uygulamasıyla evraklarla tescil dönemini sonlandıracaklarını vurgulayan Başkan Öztürk, “Önümüzdeki süreçte neler yapmayı düşünüyoruz? Biraz da onlardan bahsetmek istiyorum. Tescil uygulamamızda E-Tescil uygulamasıyla ilgili altyapı çalışmalarını şu anda yapıyoruz. E-Tescil Uygulamasıyla borsaya gelip de evrakların tescil yapılması dönemini ortadan kaldıracağız. İsteyen tabii yine gelip tescillerini yapabilir. Ama uzaktan da bilgisayar ortamında da tescilleri yapabiliyor olacağız” dedi.

“TÜRKİYE’NİN DAMIZLIK İHTİYACINI KARŞILAYACAK DAMIZLIK HAYVAN SATIŞ BORSASI PROJESİ VE YERİ HAZIR”

Türkiye’nin damızlık ihtiyacını Trakya’da karşılayabilecek proje oluşturduklarının duyuran Öztürk, “Edirne Ticaret Borsası olarak hayallerimizden bir tanesi damızlık hayvan satış borsası kurmaktı. Bildiğiniz gibi Trakya aşılı hastalıklardan ari bir bölge.  Bu yapının içinde de Türkiye’nin damızlık ihtiyacını ve Trakya’da karşılayabiliriz.  Çünkü ciddi anlamda yurt dışından damızlık ithalatı yapılıyor. Bu ithalatla ilgili olan kısımda ithalatı sonlandırabilme şansını elde edebilir Trakya’da üretilecek damızlıklar sayesinde. Bunların da Türkiye çapında tanıtılması, satış faaliyetinin yapılması ile ilgili damızlık hayvan satış borsası projemiz var. Yeri hazır. Projesi hazır. Özellikle bunu epeyce gündeme getirdik. Şartlar oluştuğu anda yapmaya hazırız” dedi.

“EDİRNE TİCARET BORSASI YAPILAN FAALİYETLERLE VİZYON BORSA HALİNE GELDİ”

Son günlerde artan enerji fiyatlarına karşı güneş enerjisi projesi oluşturduklarını ve kendi enerjisini üreten bir borsa haline geleceklerini söyleyerek adaylıklarını da açıklayan Öztürk, “Güneş enerjisiyle ilgili bir proje çalışması yürütüyoruz. Bildiğiniz gibi son dönemde enerji fiyatları ciddi anlamda arttı. Güneş enerjisiyle ilgili projemizde biz örnek bir projede olsun istiyoruz. Güneş enerjisinden kazanımı da göstermek amaçlı. Satış salonumuzda da güneş enerjisinden kazanımın ne şekilde olduğunu gösterecek şekilde bir konumlama ve planlama yapıyoruz. Bunu da hayata geçirdiğimizde kendi enerjisini üreten bir borsa haline geleceğiz. Genel anlamda bakıldığında açıkçası Türkiye çapında Edirne Ticaret Borsası son dönemde yaptığımız faaliyetlerle vizyon borsa haline geldi. Bu vizyon borsacılığı önümüzdeki dönemde de ekip arkadaşlarımızla birlikte devam ettirmeyi arzu ediyoruz. Bu sayede ekip olarak adaylığımızı da buradan açıklamış oluyoruz” dedi.

“AVRUPA’DA BORSACILIK HİZMETİ VEREN KURUMLARLA YARIŞACAK SEVİYEDEYİZ”

Türkiye’nin en eski borsalarından biri olduklarını ve Avrupa’da borsacılık hizmeti veren kurumlarla yarışacak seviyede olduklarının altını çizen Özay Öztürk “1924 yılında faaliyete geçti Edirne Ticaret Borsası. Edirne Ticaret Borsası Türkiye’nin en eski borsalarından bir tanesi. Aynı zamanda en işlevsel borsalarından da bir tanesiyiz.  5 yıldızlı akreditasyon belgesine sahibiz. Bugün Avrupa’da, dünyada en iyi borsacılık, odacılık hizmeti veren kurumlarla yarışacak seviyedeyiz şu anda. Diğer taraftan borsamızda bizim hububat, yağlı tohumlar, canlı hayvan, süpürge satışı, toprak analizleri diğer taraftan lisanslı depoculuk, Edirne’nin mezbaha hizmeti gibi iştirakleriyle birlikte çok geniş bir hizmet alanı var. Bunun yanı sıra Edirne Ticaret Borsası Kapıkule’de, Hamzabeyli’de ve İpsala Sınır Kapılarında Türk TIR’larına yurt dışı dolaşım belgesini dağıtıyor. Yurt dışı dolaşım belgelerinin yurt dışına çıkan TIR’ların yüzde 65’inin belgesini dağıttığımız ciddi de bir organizasyonu yönetiyoruz. 2013 yılından beri ekip arkadaşlarımızla birlikte bu görevi icra ediyoruz” diye belirtti.

“DAMIZLIK HAYVAN SATIŞ BORSASI TÜRKİYE’DE İLK OLACAK”

Damızlık hayvan satış borsası için proje ve yerin hazır olduğunu ifade eden Başkan Özay Öztürk, “Damızlık hayvan borsasını söyledim. O yapılacak projelerin arasında. En çok önemsediğimiz proje diyebiliriz ona. Dediğimiz gibi yurt dışından ciddi anlamda bir damızlık ithalatı var. Bu ithalatın azaltılması, belki önlenmesi noktasına kadar gelebilir. Biz Trakya’da bu damızlıkları üretebiliriz. Çünkü Trakya kapalı bir. Bölge aşılı hastalıklardan ari, Anadolu’dan giriş yok. Bu sayede hastalıklardan ari ile birlikte ciddi anlamda da hayvancılık bilinci de yerleşmiş bir bölge olduğu için altyapı kaba yem imkanı var. Biz burada damızlıkları üretebiliriz. Damızlık hayvan satış borsası ne yapacak? Bu damızlık hayvanların Türkiye çapında da tanıtılması gerekiyor. Bu tanıtılması ve satış faaliyetinin organizasyonunu yapabilir. Bununla ilgili fiziki anlamda şu andaki canlı hayvan satış borsamız gibi bir yapı kurgulayacağız. Onu düşünüyoruz. Bütün teknolojik altyapıların olduğu gün öncesinden hayvanların geldiği, kan analizlerinin belirli bir alanda yapıldığı, bunları bir şekilde internet ortamında görsel anlamda paylaşıldığı alıcıların geldiği, camekanın arkasında yani hayvanları da hijyen anlamında bulaşıcı hastalık riskini taşımayacak şekilde camekanın arkasında elektronik ortamda alım yapabilecekleri hatta internet ortamında da canlı satış yapılırken alıma girebilecekleri bir borsada kullanması. Bu Türkiye’de ilk olacak. Bununla ilgili dediğimiz gibi projelerimiz hazır. Yerimiz hazır. Sadece uygun şartların oluşmasını bekliyoruz. Bu konuda biraz bakanlığın da bize desteği olursa bunu yapmaya zaten hazırız. Hemen inşaat faaliyetine geçebiliriz” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.