DOLAR 32,5608 0.21%
EURO 34,9413 -0.12%
ALTIN 2.437,230,06
BIST 9.716,77-0,05%
BITCOIN 2092995-0,27%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Buğdayda beklenti 10 lira ve üzeri

Buğdayda beklenti 10 lira ve üzeri

ABONE OL
3 Haziran 2023 11:09
Buğdayda beklenti 10 lira ve üzeri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Buğdaydan bu dönem yüksek verim beklediklerini söyleyerek buğday fiyatı içinde beklentilerini aktaran Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, “En az 10 lira ve primle beraber daha üzeri bir beklenti var. İnşallah bu maliyetlerin karşılanacağı güzel bir fiyat olur diye umuyorum” dedi.

Kışın hafif yağışlarla kurak geçse de Nisan ve Mayıs aylarındaki normalin üzerinde olan yağışlarla sevindiklerini dile getiren Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, yoğun yağmurla mantar hastalıkları oluşabildiğini bununda önüne ilaçlamayla geçilebildiğini ifade etti.

“YAĞIŞLAR BUĞDAYDA HEPİMİZİ SEVİNDİRDİ”

Yoğun yağışlarla sevindiklerini, bu yağışlarla da mantar hastalığı oluşsa da ilaçlamayla önüne geçilebileceğini kaydeden Başkan Hüseyin Arabacı, “Biliyorsunuz buğday ekiliş dönemimizde çok kuraktı. Kurağa ekiliş yaptık. Bunun ardından tabii yine lokal böyle bölgesel bazı yerlerde hafif yağışlarımız oldu. Yani buğdayın çıkışı açısından, herhangi bir şimdi sıkıntı olmadı, çıkışı denk oldu. Kış dönemi kurak bir kıştı ama bu kış döneminde de buğdayı ihtiyacı olduğu hafif ufak yağışlar oldu. Yani buğdayın gelişimi açısından herhangi sıkıntılı bir pozisyon yoktu. Yani ektiğimiz günden bugüne bu buğdayın gelişimini etkileyecek çok ciddi bir sıkıntı yoktu. Ama tabii bu Nisan ve Mayıs ayındaki yağışlar normalin biraz üzerinde oldu. Bu bir taraftan bizi tabii ki sevindirdi. Hem ürünlerimizin gelişiminin daha güzel olmasını sağladı. Hem nehir debilerimiz yükseldi. Çeltikteki ekilişte hep korkumuz vardı acaba kuraklık olur mu diye. Yani bu anlamda iyi geldi” dedi.

“YAĞIŞLAR ÇOK OLDUĞUNDA MANTAR HASTALIKLARI OLUŞABİLİYOR”

Yağışların çok olması ile birlikte bazı mantar hastalıklarının da oluşabildiğini belirten Arabacı, “Sezon öncesinde kurak gidiyor diye bazı üreticilerimiz kök boğaz ilaçlamalarını çok düzenli yapmadı. Ama tabii yağmurun çoğalması ile birlikte mantarı hastalıklar gözükmeye başladı buğdayda. Tabii bunun çözümü var. İlaçlama yaptığımızda önüne geçiliyor. Ama bizim tercihimiz hastalık yapmadan önce genelde ilaçlama yapmak. O yüzden biz maliyeti düşürmek adına ilaçlamadan çok kaçmamamız gerekiyor ki sonraki dönemlerde sıkıntı yaşamayalım. Şu an baktığımızda buğdayımızın gelişimi güzel yağışlardan dolayı bir takım mantarı hastalıkları oldu. Ama üreticilerimiz ilaçlamalarını yaptı. Tabii yağışların çok olması ile ufak tefek oda içi gibi hafif bir göçmeler falan oldu bazı bölgelerde ama o da çok yoğun bir alanda değil. Yani verim olarak bölgemizde çok etkili olacağını düşünmüyorum. Tabii ufak ufak alanlarda açılma var ama onlar çok ciddi alanlar değil. Bu yıl normal geçtiğimiz yıllara baktığımızda normalin üzerinde bir verim olacağını düşünüyorum. Buğdayın gelişimi şu anki görüntüsü güzel. İnşallah bu önümüzdeki dönemde de bu yağışlarla beraber bazen dolular oluşabiliyor. İnşallah afetlerin olmadığı, üreticimizin emeğinin karşılığını alacağı hayırlı, bereketli bir sezon olur diye umuyorum” dedi.

“BEKLENTİMİZ 10 LİRA VE ÜZERİ”

Arabacı, “Sezon çok yaklaştı. Tabii bununla birlikte de bakanlığımızdan buğday ile ilgili de fiyat beklentimizi oluştu artık. Tarım Bakanımız 5 Haziran’dan sonra açıklanacak haberlerini yapmış, takip ediyoruz. İnşallah emeğimizi karşılığına alacağımız üreticilerimizin önümüzdeki dönemde de bütün yapacağımız maliyetleri karşılayacağı bol bereketli, güzel bir yıl olur diye umuyorum. Hepimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bizim genel kurulumuz vardı Ankara’da, genel merkezimizin. Orada genel başkanımız da söyledi, en az 10 lira ve primle beraber daha üzeri bir beklenti var. İnşallah bu maliyetlerin karşılanacağı güzel bir fiyat olur diye umuyorum” diye sonlandırdı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.