DOLAR 32,5516 0.02%
EURO 35,0261 0.43%
ALTIN 2.423,390,02
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2088572-3,80%
Edirne
18°

KAPALI

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Buğdayda savaş tehlikesi!

Buğdayda savaş tehlikesi!

ABONE OL
24 Şubat 2022 11:28
Buğdayda savaş tehlikesi!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Türkiye’nin, Rusya ve Ukrayna’dan buğday, arpa ve ayçiçeği ithal ettiğine dikkat çekerek, “Rusya ve Ukrayna arasındaki olası bir savaş ithalat faturamızı ciddi anlamda arttıracak. Çünkü tarım ürünleri ithalatının yüzde 70’ini bu ülkelerden karşılıyoruz. Yarın savaş çıkarsa 10 TL versek de bize buğday veremezler” dedi.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan krize ilişkin Türkiye’nin bu ülkelerden yaptığı tarım ürünleri ithalatına dikkat çekti.

“BUĞDAYIN YÜZDE 70’İ RUSYA’DAN, YÜZDE 15’İ UKRAYNA’DAN İTHAT EDİYORUZ”

Türkiye’nin bir zamanlar kendi kendine yeten 7 ülkeden biri olduğuna dikkat çeken Milletvekili Gaytancıoğlu, “Türkiye dışarıya buğday satıyordu, domates satıyordu döviz elde ediyordu. Şimdi ise uygulanan politikalar neticesinde en temel gıda maddemiz buğdayda net ithalatçıyız. Hem de Türkiye üretimi olan 20 milyon tonun neredeyse yarısını başta Rusya sonra Ukrayna’dan ithal ediyoruz. Öyle bir ithalat ki yüzde 70’ini Rusya’dan yüzde 15’ini ise Ukrayna’dan ithal ediyoruz” dedi.

“10 LİRA VERSEK DE EKMEK BULAMAYA BİLİRİZ”  

Pandemi öncesinde buğdayın 150 dolar olduğunu şimdi ise 350 dolara çıktığını anlatan Milletvekili Gaytancıoğlu, “Buna bağlı olarak dün ekmek fiyatı 1,5 liraydı bugün net ithalatçılıktan, döviz kurunun da artmasıyla ve üretim yetersizliğinden ekmeği 3,5 liradan alıyoruz. Yarın ne mi olacak? Eğer Rusya ve Ukrayna arasında ciddi gerginlik savaşa dönüşürse belki ithalat yapamayacağız. 10 lirada versek ekmek bulamaya biliriz. Bu şekilde ithalatçı politikalar izlenmez” dedi.

“ÇİFTÇİYİ DESTEKLEMEKTEN BAŞKA BİR ÇÖZÜM YOK”

Vatandaşların Tarım Kredi Kooperatifleri önünde 5 litrelik tenekesi 92 liradan satılan yağ almak için kuyruk oluşturduklarına dikkat çeken Milletvekili Gaytancıoğlu, “Bakın halkımız şu an 5 litrelik tenekesi 92 liradan satılan Tarım Kredi Kooperatiflerinde yağ kuyruğunda. Yağı neden biz bu kadar pahalı vatandaşımıza satıyoruz? Kendimiz üretmemiz gerekirken yine Rusya ve Ukrayna’dan ithalat yapıyoruz. Pandemi öncesi 360 dolardan 1 ton ayçiçeğini ithal ediyorduk, şimdi 800 dolardan ithal ediyoruz. Kendimiz niye üretmiyoruz? Üretebilir miyiz? Evet. Ne yapmamız lazım? Çiftçiyi desteklemekten başka bir çözüm yok. Yoksa Rusya ve Ukrayna’ya bağımlı kalırsak, onlara göre politikalarımızı belirlersek, her şeyi sıfır gümrük vergisi ile ithal etmeye kalkarsak biz faturayı daha da artırırız. Üreticiyi destekleyelim. İnanın başka çaresi yok” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.