DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2042673-2,18%
Edirne
21°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bulgaristan Türkleri Gecesi düzenlendi

Bulgaristan Türkleri Gecesi düzenlendi

ABONE OL
17 Mart 2022 11:00
Bulgaristan Türkleri Gecesi düzenlendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trakya Üniversitesi ve Bulgaristan Türkleri Öğrenci topluluğu organizasyonu ile Edirne Valiliği ve Kırcaali Belediyesi destekleriyle “Bulgaristan Türkleri Gecesi” düzenlendi. Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen geceye Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcısı ve Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, İl Göç İdaresi Müdürü Musa Aşılıoğlu, Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis, Belediye Meclis Başkanı Hüseyin Ahmet, Kırcaali Bölge Müftüsü Basri Eminefendi ile çok sayıda öğrenci ve vatandaş katıldı.

Saygı duruşu, iki ülke milli marşlarının okunması ve Trakya Üniversitesi tanıtım filminin izlenmesi ile başlayan etkinlikte bir açılış konuşması yapan Trakya Üniversitesi Bulgaristan Türkleri Öğrenci Topluluğu Başkanı Beytullah Eminefendi, ilk defa böyle bir gece düzenlediklerini ifade ederek “Bulgaristan ile Türkiye arasındaki kültür elçiliğini kendimize bir görev bilerek tarihimizi ve kültürümüzü yansıtacak etkinliklerle sizlerle olacağız.” şeklinde konuştu.

Trakya Üniversitesinde Bulgaristan Türkleri ve öğrencilerle bir arada olmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis “Kırcaali pek çok medeniyetin barış içerisinde yaşadığı önemli bir yer ve bununla gurur duyuyoruz. İmam ve papazın bir arada yaşadığı huzurlu ve hoşgörünün hakim olduğu bir yer. Sevgili gençler, bugünün ve yarının tarihini yazacak kişiler sizlersiniz. Bulgaristan’ın sizlere ihtiyacı var. Biz sizleri Bulgaristan’a bekliyoruz. Sizler de varsanız hadi beraber çalışalım…” dedi.

Türkiye sınırları dışında Türk olma sorumluluğunun en iyi şekilde hissetmek gerektiğini ifade eden Azis “Bulgaristan Türkleri olarak bu konuda iddialıyız. Bulgaristan’ın ve Balkanların tarihine dönüp bakarsak her alanda başarılı Türkleri görebilirsiniz.” dedi.

Kırcaali Belediyesi olarak Trakya Üniversitesinin her alanda desteklerini yanlarında hissettiklerini ve önemli projelerde iş birliklerine imza attıklarını ve atmaya devam edeceklerini ifade eden Başkan Hasan Azis, Bulgaristanlı öğrencilere ve Kırcaali halkına verdikleri destekten ötürü Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve Trakya Üniversitesine teşekkür etti.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Türkiye’de en çok Balkanlı öğrencinin eğitim gördüğü yükseköğretim kurumu olduklarını vurgulayarak “79 ülkeden 5200 uluslararası öğrencimizin, 1200’ü Bulgaristan’dan. Eğitimde, sağlıkta, hizmette, teknolojide, AR-GE’de bilgi birikimimizi Balkanlarla, Bulgaristan ile paylaşmaya hazırız. Bu zamana kadar büyük bütçeli ve geleceğimizi korumaya yönelik birçok projeye imza attık. Yeni projeleri de hayata geçirmek için çalışmaya devam ediyoruz.” dedi.

Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis ve beraberindeki Bulgaristan heyetini Trakya Üniversitesinde ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyduklarını ifade eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Edirne’de yaşayan neredeyse herkes bir Balkan göçmeni ailenin çocuğu. Bu yüzden Balkan türküleriyle üzülüp eğlenen, Balkanları içinde yaşayan en güzel şehirlerden biri. Bu şehrin üniversitesi olarak bizler de Balkanlar sevdası ile 500 yıl ortak tarihi paylaştığımız Türklerin her konuda yanlarında olma gayreti içerisindeyiz. Trakya Üniversitesi yönünü Balkanlar’a çevirmiş, Balkanlar’a hizmet etmeyi kendine görev edinmiş bir üniversite.” diyerek Trakya Üniversitesinin eğitim, sağlık, teknoloji, AR-GE olanakları ile Teknopark hakkında bilgiler vererek üniversiteyi tanıttı.

GECE AÇILIŞ KONUŞMALARININ ARDINDAN VİDEO VE KONSER İLE DEVAM ETTİ

Son dönemlerde yaşanan ve hafızalarda tazeliğini koruyan “89 Göçü” ve Bulgaristan Türklerinin sesini tüm dünyaya duyuran, dünyanın gelmiş geçmiş en büyük sporcularından “Naim Süleymanoğlu” videoları ile devam eden gecede Trakya Üniversitesi Bulgaristan Türkleri Topluluğu öğrencilerinin hazırladığı şiir ve sunumlara geçildi.

Topluluk öğrencilerinden Aleyna Ardalı “Türk’ün Tuna Sevdası” şiirini seslendirirken Aysun Mutlu “Sporcular-Kel Aliço, Koca Yusuf ve Halil Mutlu” ve “Atatürk Hikâyesi”, Merlin Beyhan “Bulgaristan’daki Türk Şehirleri” ve Esra Mustafa “Marteniçka” sunumları ile geceye renk kattı.

Akademi Rumeli ekibi halk oyunları gösterisi ve Süheyla Solak konseri ile büyük bir coşkunun yaşandığı gecede “Bulgaristan’dan Hatıralar” ve “Gel Konuşalım Projesi Tanıtım Videosu” katılımcılarla buluştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.