DOLAR 32,3729 0.14%
EURO 35,0143 -0.2%
ALTIN 2.324,140,22
BIST 9.120,790,45%
BITCOIN 2270686-0,31%
Edirne
24°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Buyurun Cenaze Namazına (1)

ABONE OL
20 Ocak 2022 14:11
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sevgili Uzunköprülüler ;

Geçtiğimiz hafta ilçe gündemi Kavacık köyünde kurulması istenilen Karma Organize Sanayi bölgesi için köy halkının idare mahkemesine açılan itiraz davasından çıkan iptal kararıydı.

OSB için mahkemenin iptal kararı, Kavacık köyü halkı ne istiyor, Projenin mimarı UTSO araziyi geri verecek mi? OSB iptal mi oldu? OSB başka bir alana kurulacak mı? Peki şimdi ne olacak? sorularına bu yazı dizisinde cevap arayacağız. Uzunköprü Organize Sanayi bölgesi için kurulan müteşebbüs heyetin yönetim kurulu başkan yardımcısı ve proje sahibi Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ercan İhtiyar ve Kavacık köyü halkı adına Av. Bülent Kaçar ile sorunlara çare bulabilmek için yüz yüze görüştük.

MAHKEME KAVACIK KÖYÜ HALKINI HAKLI BULDU

Mahkeme, Bölgenin doğası ve tarımsal hayatının etkileneceğine dikkat çekerek “OSB yapılması düşünülen alanın etrafında yerleşim yerleri, sulama göletleri, tarım alanları, orman alanları, mera alanları ve bunlardan elde edilecek tarımsal ürünler bulunduğu, bu bölgeye Karma Organize Sanayi bölgesi yapılması durumunda belirtilen unsurların zarar göreceği anlaşılmıştır” denilmişti.

Mahkeme ayrıca “”OSB yapılması düşünülen alanın etrafında yerleşim yerleri, sulama göletleri, tarım alanları, orman alanları, mera alanları ve bunlardan elde edilecek tarımsal ürünler bulunduğu, bu bölgeye Karma Organize Sanayi bölgesi yapılması durumunda belirtilen unsurların zarar göreceği, karma OSB yapılmasının gerekçesinin tek tip OSB olması durumunda OSB’nin dolmayacağı endişesi olduğu, Trakya bölgesinde 15 adet OSB, karma OSB bulunduğu, doluluk oranının %35-86 arasında değiştiği, mevcut OSB’lerin amaca uygun şekilde kullanılabileceği, Karma OSB yer seçiminin kesinleştirilmesine ilişkin tesis olunan dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır”demişti.

KÖYLÜ NE İSTİYOR

Mahkemede hakkını arayan Kavacık köyü halkı OSB müteşebbis heyetine seslenerek 30 gün içerisinde projeyi iptal etmeleri yönünde çağrıda bulundu ve  “Bu ülkenin yurttaşları ve Kavacık halkı olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığını, Uzunköprü Karma OSB yönetimini ve Edirne Valiliğini,  Edirne İdare Mahkemesinin 2020/555 Esas 2021 / 2075 Karar sayılı iptal kararı gereği Uzunköprü Karma OSB projesini 30 gün içinde iptal etmeye çağırıyoruz. Hukuksuzlukta ve bilime aykırılıkta ısrar ederek kamu paralarının harcanmasına göz yumulamaz. Yer seçiminin dahi hukuksuz olduğu ortaya çıkan Karma OSB projesi için harcanan paraların kurum ve kuruluşlara kuruşuna kadar iade edilmesini istiyoruz. Tarım topraklarını, gıdayı korumayı, köyde yaşamı lafta değil özde yaşatmaya ve savunmaya Kavacık köylüleri olarak sonuna kadar devam edeceğiz” demişlerdi.

ARAZİMİZİ GERİ İSTİYORUZ

Kavacık köyü halkının açtığı davada hukuk savaşını yürüten Av. Bülent Kaçar Hazine arazilerinin Kavacık köyü halkına derhal geri verilmesini isteyerek  “Hukuksuzluğu üç ayrı mahkeme kararı ve üç ayrı bilirkişi raporu ile ortaya çıkmış olan 200 dönümlük DSİ ormanını içeren kadim köy otlakiyemiz olan ve Karma OSB yönetimince Hazineden çok ucuza satın alanın iki ayrı Hazine arazimiz Kavacık Köyü’ne derhal geri verilmelidir. Çünkü OSB kurmak üzere alınan hazine arazilerinde başka bir tasarrufta bulunulamaz. Bilimsel raporlara, akademisyen ve uzman bilirkişilere inanmayanlar, bizlerin itirazlarına ‘Çalılık burası’ deyip değersizleştirmek isteyenlere Edirne İdare Mahkemesi, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi ve Danıştay 6. Dairesince gerekçeli yargısal kararlar ile gereken hukuk dersleri ayrıntılı olarak defalarca verilmiştir.”

İHTİYAR “HİÇ BİR ŞEY BİTMİŞ DEĞİL”

Çıkan mahkeme kararından sonra Uzunköprü kamuoyunda oklar birden UTSO başkanı Ercan İhtiyar’a çevrildi. Çünkü projenin mimarı Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odası idi. Ercan İhtiyar’a OSB’nin son durumunu sorduk ve şu cevapları aldık.

“Uzunköprü’nün ticari hayatına önemli bir katkı sunacak olan OSB projemiz bitmiş değil. Köy halkı üç mahkeme kazandık diyor ama bir mahkeme kazandılar. Bizim müteşebbis heyetine açılan bir dava da yok. Bakanlıklar nezdinde davalar açılıyor.

BİZDE ARMUT TOPLAMIYORUZ

Biz müteşebbis heyeti olarak itirazlarımızı 30 gün içinde yapacağız. Biz bu yeri satın alırken Tarım ilçe müdürlüğünün çalılık raporlarına göre aldık. Kafamıza göre değil. Çünkü bu projenin içerisinde Devlet var. Edirne valiliği, il özel idaresi var. Biz UTSO olarak sadece söz hakkımız var. Bilirkişiler arazinin tamamından mı? yoksa belirli bir yerinden mi toprak alarak tarıma elverişli raporu verdiler? bunları araştıracağız.

OSB DOLMAZ DİYE BİR SORUN YOK!

Mahkeme raporunda OSB alanının dolmayacağı yazıyormuş. İnanın OSB bugün kurulmuş olsaydı bir günde dolardı desem yalan söylememiş olurum. Odamıza gelen müracaatlar, bizim gidip yerinde incelediğimiz firmalar o kadar çok ki. İş adamı OSB’de fabrika kurup bazı giderlerden arınmak istiyor. İlçenin verdiği büyük bir göç var. Adnan beyin dediğine göre en az 40 bin kişi. Bu kardeşlerimizi geri getirmek bizim boynumuzun borcu. OSB bitecek ve bir ay içinde işletmelere verilecek. İstidam sorunumuz ortadan kalkacak.

OSB PROJEMİZ İPTAL OLAMAZ

Uzunköprü Ticaret Odası tarafından 40 yıldır verdiğimiz bir mücadele ilçemize bir OSB kazandırmaktır. Bizlerden önceki arkadaşlarımızda bu mücadeleleri vermişti. Kavacık köyü, Salarlı köyü ve Halıç köylerinin arazilerinde çalışmalar yapılmış ancak Edirne OSB dolmadan izin veremeyiz denilmişti. Şimdi ilçenin bir OSB ihtiyacı var olduğuna dair tüm izinleri aldık. Alamasak OSB projesine izin verilmezdi. OSB projemiz sonuna kadar devam edecek. Başka bir bölgeye yapmak gibi bir düşüncemiz yok. Ortada bir yanlış var. Onunda düzeleceğine inanıyorum. Kimse Uzunköprü’nün ticari hayatının gelişmesini engelleyemez. Bugün inin çarşıya bir bakın. Kaç işyeri çalışıyor? kaç işyeri siftah yapmış? kaç iş yeri kirası ödeyebiliyor? bu ay kaç kardeşimiz iş için ilçe dışına yerleşmiş? Biz göz göre göre tarım arazisi üzerine inşaat yapacak kişiler değiliz. Devletin kurumunun yıllar önce çalılık diye raporlanmış yerine talip olduk. Köy halkı da itiraz etti. En yakın zamanda bu sorunların çözüleceğine inanıyorum. Çünkü hiç kimse Uzunköprü’nün havasına, suyuna, ticari hayatına zarar veremez.”

SÖZÜN ÖZÜ :

Bugünkü yazımızda her iki tarafın görüşlerine yer verdik. Araştırmamız demokrasi kurallarına göre devam edecek. Hiç kimseyi haklı veya haksız bulmak için uğraş vermiyoruz. Veremeyiz de. Çünkü bir tane Uzunköprü var. Ve bizler bu ilçenin bir parçasıyız.

Kavacık köyü halkı, OSB müteşebbis heyeti ve ilçe halkının görüşlerini her hafta sizlere aktaracağız. İnanın bu yazı dizisi bittiğinde ilçe için en güzel kararın verileceğinden hiç şüpheniz olmasın. Önümüzdeki hafta köy halkı adına Av. Bülent Kaçar ile görüşüp sizlerle paylaşacağız.

Daha sonra Uzunköprü Kaymakamı Hakan Yavuz Erdoğan, Uzunköprü Belediye başkanı Özlem Becan konuğumuz olacak.

GÜNÜN SÖZÜ :

Çakalların özgürlüğü, Aslan yerden kalkana kadardır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.