DOLAR 32,5570 0.1%
EURO 34,9786 -0.09%
ALTIN 2.434,92-0,04
BIST 9.716,77-0,05%
BITCOIN 2082082-0,83%
Edirne
18°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Buyurun Cenaze Namazına (2)

ABONE OL
28 Ocak 2022 11:33
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kavacık Köyüne yapılmak istenilen Karma Organize Sanayi Bölgesi ve Kavacık köyü halkının itirazlarını kaleme almaya devam ediyoruz. Kavacık köyü halkı adına devlet kurumlarına mahkemeler açan çevreci Avukat Bülent Kaçar, köylünün istemediği bir yere neden bu kadar ıslarla OSB yapmak istediklerine bir anlam veremiyorum dedi.

Bazı kişilerde Siyasi parti temsilcilerinin neden bu kadar sessiz kaldığına anlam veremediklerini söylediler. CHP, İYİ Parti ve AK Parti milletvekilleri bu konuda hiç görüş bildirmemeleri sizce çok normal mi? Bazıları Kavacık köyündeki araziye gelen bilirkişilerin Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinden geldiğini ve Okan Gaytancıoğlu’nun bu konuda öngörüsü olduğuna inanıyor. Gaytancıoğlu’nun Uzunköprü’ye yapılmak istenilen OSB’nin bir an önce bitirilmesi yönünde fikri olduğunu biliyorum. Ancak çıkan rapor zannedersem Gaytancıoğlu’nu köşeye sıkıştırdı.

İktidar Partisi temsilcisi Fatma Aksal için “Keşan’dan önce Uzunköprü’ye OSB yapılacak bunu hiç istemez” görüşleri de az değil. Denk getirip görüşebilirsem hem OSB’yi hem de Lojistik merkezinin neden Uzunköprü’ye gelmediğini kendisine soracağım.

Neyse biz gelelim çevreci avukatımız Bülent Kaçar’ın görüşlerine.

Kaçar, OSB yapılmak istenilen yerin “Kuru Marjinal Tarım Arazisi” olduğunu Çalılık olmadığını söyleyerek şunları söyledi.

Türkiye’nin tarım merkezi olan Trakya Alt Bölgesi’nin, verimli tarım topraklarının yitirilmemesi açısından duyarlılıkların dikkate alınması ve değerlendirilmelerin kamu yararını öne çıkaran yaklaşımlarla ve özenle yapılması gerekmektedir.

Kavacık köylülerine ve tüm ülkemiz halkına ait hazine arazisini çok ucuza satın alıp ısrarla kurulmak istenen Karma OSB projesi için Trakya Bölge Çevre Düzeni Planında ve Edirne İl Çevre Düzeni Planında yapılan değişikliklerin bilime aykırılığı Danıştay 6.Dairesinde açtığımız davada verilen akademik bilirkişi raporuyla yine oybirliğiyle kanıtlanmıştı.

Karma OSB kurulmak istenen hazine arazilerine ilişkin Tarım Dışı Alan kararının ve Çalılık vasıflandırmasının açıkça hukuka aykırılığı hüküm altına alındığı için hukukun üstünlüğü ilkesi gereği Uzunköprü Karma OSB yönetimini bilime ve hukuka saygı çerçevesinde Karma OSB projesini Kavacık köyüne kurma ısrarından vazgeçmeye çağırıyoruz.

Mart ayında Danıştay 6. Dairesince yapılan keşfe katılan Şehir Plancısı üç akademisyen tarafından oy birliğiyle hazırlanmış 23 sayfalık ortak bilirkişi raporuyla hukuksuzluklar ve Trakya Bölge Planına aykırılıklar bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Bilirkişi raporu ile korunması gereken toprakların üzerine Organize Sanayi Bölgesi planlaması yapmanın davalı Bakanlığın 2009 yılında ilan ettiği Trakya Bölge Planına ne kadar çok sebeple aykırı olduğu da kanıtlamıştır.

Kavacık köylülerine rağmen Kavacık köyüne ısrarla OSB kurmaya çalışanların bu bilimsel bilirkişi raporuna ve bilime saygı gereği, Kavacık köy halkının istemediği Karma OSB planlamasından vazgeçmelerini, daha fazla kamu parasını gereksizce harcamamalarını öneriyoruz.

Kavacık halkına rağmen OSB kurulmaya çalışılan hazine arazileri 2011 yılında Karma OSB’nin katılımcısı Edirne İl Genel Meclisi tarafından “TAB” alanı  yani Tarımsal Alt Bölge ilan edilmiştir. Hiçbir resmi merci, Edirne İli 1/25.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planındaki bu hükmün varlığı karşısında OSB ısrarına devam edemez.

Edirne İli 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı hükümlerine göre dava konusu araziler “Tarımsal Alt Bölge” içerisinde kalmaktadır. ÜST ÖLÇEK NİTELİĞİNDEKİ EDİRNE İL ÇEVRE DÜZENİ PLANINA GÖRE BU ALANLARDA HİÇBİR SANAYİ  FONKSİYONU YER ALAMAZ.

Alanda gerçekleşecek yapılaşmayı salt Organize Sanayi Bölgesi ile sınırlı bir şekilde değerlendirmemek gerekmektedir. Zira, sanayi bölgesinin yaratacağı trafik yoğunluğu ve farklı üretim türleri, hem yakın çevrede yaşayanların günlük hayatı ve sağlık durumları, hem de tarım ve orman arazileri üzerinde olumsuz etkiler oluşturabilecektir. Organize Sanayi Bölgesi kararı doğrultusunda bir yapılaşmanın gerçekleştirilmesi, üst kademe planların sunmuş olduğu çerçeve içinde benimsenen sürdürülebilirlik ilkesine, koruma-kullanma dengesinin sağlanması hedefine ve doğal alanların korunması gerekliliği kararı ile uyumluluk göstermemektedir.

Dava konusu planlar özelinde, Organize Sanayi Bölgesi’nin çevre ile kuracağı ilişkide Sağlık Koruma Bandı ön plana çıkmaktadır. Söz konusu alan önemlidir, çünkü dava konusu alanın yakın çevresinde Kavacık Göleti, Kavacık Tümülüsü gibi doğal ve tarihi varlıklar bulunurken, alan Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Ölçekli Çevre Düzeni Planı ve Edirne İl Çevre Düzeni planı ile üst kademe planların sunmuş olduğu çerçeve içinde aynı zamanda tarım ve orman alanları ile çevrelenmiştir.

Edirne Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ise OSB kurulmak istenen kadim hazine arazi sınıflandırmasını “Kuru Marjinal Tarım Arazisi” olarak belirlemiş ve tapudaki vasfının Çalılık olduğu gerekçesiyle “Kapsam Dışı Alan” olarak değerlendirerek 5403 Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun kapsamı dışına çıkarma kararı almıştır.

Bu karara karşı Kavacık köyünün büyüklerinden Hasan Orman, Sami Yaygaran ve Fehmi Yelken köylülerini temsilen itiraz etmişler ancak logosunda “Gıdayı Koru” yazan Bakanlık tarım topraklarını korumak yerine maalesef şimdi bilimsel ve hukuksal olarak haklı çıkan itirazlarımızı reddetmiştir.

Tarım ve Orman Bakanlığının mutlak tarım arazisi ve özel ürün arazisi niteliğindeki tarım topraklarına sahip çıkmaması üzerine Kavacık köyünün büyükleri Edirne İdare Mahkemesinde iptal davası açmak zorunda kalmışlardır. Yapılan keşif ve bilirkişi incelemesi sonucunda hazırlanan bilimsel rapor ile müvekkillerin haklılığı kanıtlanmıştır.

Edirne İdare Mahkemesi de dava dilekçemiz ve bilirkişi raporu doğrultusunda Edirne Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce  arazilerin “Çalılık” vasıflı taşınmazlar olarak nitelendirilmesinin ve  5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu kapsamı dışında tutulmasının hukuka açıkça aykırı olduğuna karar vermiştir.

Davacı müvekkiller adına Tarım ve Orman Bakanlığından ve Edirne Valiliğinden Yürütmeyi Durdurma Kararının ivedilikle uygulanmasını, bilime aykırılığı üç ayrı Bilirkişi Raporu ile kanıtlanmış ve dayanağı işlemin açıkça hukuka aykırı olduğu mahkemece hüküm altına alınmış olan Uzunköprü Karma OSB projesinin iptal edilmesini talep ediyoruz.

—-

Kavacık köyü halkı adına Avukat Bülent Kaçar’ın açıklamalarını okudunuz. Ben, Av. Kaçar’a “daha önce OSB karşı değiliz demiştiniz ancak ilerleyen günlerde OSB karşı olduğunuzu gördüm” dediğimde yine bir ilginç cevap aldım. Sayın Kaçar, “biz başından beri OSB’nin kurulacağını yere karşıyız dedik. Başka bir yere kurulacak olan OSB karşı neden olalım ki. OSB’nin kurulacağı tarıma elverişli olmayan bir sürü yer var.” diyerek Kavacık köyünde neden bu kadar ısrar edildiğini anlamadığını söyledi.

Mahkemenin verdiği 30 günlük süre dolmak üzere. OSB Müteşebbüs heyeti bu karara itiraz edeceklerini söyledi. Sonuç ne olur bilemeyiz. Ancak bilinen tek gerçek ilçeye bir an önce OSB’yi kazandırmak olmalı. Kavacık olmuyorsa başka bir yer olsun demek kolay! ama süreç yine 1-2 yıl atacak. Eğer gerçekten buraya olmuyorsa bugünden uygun bir yer bulalım. Bakın Keşan bizden önce başlamasına rağmen hala inşaata başlayamadı.

Kamuoyunda Uzunköprü’de yapılmak istenilen OSB ve Lojistik merkezi için birisinin engel olduğu görüşleri bugünlerde giderek artıyor. Kulağımıza da bazı isimler geldi. Birisi veya birileri gerçekten engel olmuş mu? eğer varsa ilerleyen günlerde öğrenip olayı tüm gerçeğiyle sizlerle paylaşacağım.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.