DOLAR 32,4689 -0.06%
EURO 34,7325 -0.7%
ALTIN 2.434,75-0,05
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2057238-0,92%
Edirne
18°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Buyurun Cenaze Namazına (3)

ABONE OL
11 Şubat 2022 12:17
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yaklaşık bir aydır Uzunköprü OSB’sini konuştuk. Olmalı mı? olmamalı mı? inanın çok kişiyle görüştüm. OSB Uzunköprü’ye kurulsun diyenlerin sayısı hayli fazla. Hatta Kavacık köyünde bile OSB’ye karşı çıkıldığı için insanların birçoğu bugün sessiz dursa da yarın çok konuşacaklarını biliyorum.

OSB’nin kurulmasının karşısında Kavacık köyünden bir kısım insanların olduğunu mahkeme kararlarından biliyoruz. Kimlerin ihmali olduğu ise ayrı bir tartışma konusu oldu. Ben şimdi o suçlu bu suçlu yerine OSB’nin ne olacağını merak ediyorum.

OSB doğmadan ana karnında öldü mü?

Müteşebbis heyet şimdi ne yapacak?

Uzunköprü halkı OSB’yi istiyor mu?

Şimdi bu konuları tartışalım.

Bana göre OSB’nin yapılmasında hala büyük bir umut var. Kavacık köyüne olmazsa başka bir yere olur. Buda en az 2 yıl gibi bir zaman kaybına neden olacak. Keşan OSB bizden çok önce başlamasına rağmen biz Uzunköprü olarak daha çok yol almıştık.  Ancak Kavacık köylülerin direnmesi ile şimdilik yarı yolda kaldık. Keşan Gıda İhtisas OSB’sine 52 firma kesin müracaat yaptığını biliyorum.  Önümüzdeki yıl büyük ihtimal OSB faaliyete geçer ve Uzunköprü’den Keşan’a göç vermeye başlarız.

***

Müteşebbis heyet verilen 30 günlük süresinin sonuncu günü gerekli itirazlarını yaptı. Toprak tahlilleri yeniden yapılarak mahkemeye gönderildi. Bundan 15 yıl önce Edirne Tarım İl Müdürlüğü OSB yapılacak yere “çalılık” raporu düzenlememiş olsaydı herhalde burası tercih edilmezdi. Müteşebbis heyet, yeri satın aldığı gibi iş makinelerini buraya sokup hafriyata başlasaydı şimdi böyle olur muydu? Her halde olmazdı.

Komşu ilçe Çorlu’da bugün faaliyette olan 4 OSB var. 5nci Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulmak istenmesine halk karşı geldi. Çorluda 5 tane olacak bir tane bizde olsa ne olur diyenlerimiz var. Ancak faaliyette olan 4 OSB’lerde doluluk oranı %50. Bizim OSB’de de bu korku hala var.

Uzunköprü yıllardır Çorlu’nun kimyasal suları ile boğuşup duruyor. Buda ilçe halkını epeyce korkutuyor ki karşı çıkanlarımız var! Aslında elini kolunu sallayan OSB’de yer almayacak.

OSB için müracaat eden fabrikaları müteşebbis heyet önce inceleyecek, eğer çevreye kirlilik vermiyorsa, iyi bir sayıda istihdam yaratıyorsa ruhsat verecek. İnsanlarımız belki bunu bilmediği için aşırı karşı çıkıyor olabilir. Kavacık köyünde ise bir grup insanın neden karşı çıktığını önümüzdeki yıllarda kendi ağızlarından duyacağız.

OSB’mi? Tarla Tezek mi? Toplulaştırma Mı? Neden Muhtar değişikliği? falan falan….

***

Yazının başında da dedim ya. Kimseyi suçlamak istemiyorum. Eğer suçlamaya kalksak bu gazetenin sayfalarına aylarca sığdıramayız.

Biz önce kendimize bir soralım.

OSB gelsin mi?

Gelmesin mi?

Gelmesin, topraklarımız kirlenmesin diyorsanız her gün başka illere göç veriyoruz diye söylenip durmayalım.

Gelsin diyorsak da bunun en yakın takipçisi olmalıyız. Eğer çevreyi kirletecek, havamızı, suyumuzu kirletecek fabrikalar gelirse önce bizim meydanlara inmemiz gerekiyor.

İnsan ömrünün yaşı belli. Bizlerde artık sonlarına doğru geliyoruz. Benim için gelmesi veya gelmemesi hiç fark etmiyor. Bu dünyadan alacağımı almışımdır. Ama hepimizin çoluk çocuğu, torunları var.

Onlar ne olacak?

Uzunköprü’nün ekonomisini arttıramazsak koca bir köy gibi kalacak mıyız? Zaten şu an bunun yoluna girdik.

Şimdi taraf olma zamanı.

Herkes tarafını bilsin.

Bugün ben OSB’yi istiyorum, yarın istemiyorum demesin.

Önümüzdeki günlerde mahkeme kararını verecek. Olumlu bir sonuç gelirse OSB için faaliyet başlar. Olumsuz gelirse başka yer aranacak.

Şimdi soruyorum?

OSB Kavacık köyüne olsa ne olur, Salarlı köyüne olsa ne olur.

Bize göre Trakya’nın tüm toprakları bereketli değil mi?

O zaman sorun ne?

Demek ki birilerinin işine gelmediği zaman bu işler yapılamıyormuş.

Nokta…

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.