DOLAR 32,4824 -0.06%
EURO 34,8201 -0.55%
ALTIN 2.437,550,07
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2075343-1,24%
Edirne
20°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çakırlar, “Esnafın hali perişan”

Çakırlar, “Esnafın hali perişan”

ABONE OL
30 Nisan 2020 20:39
Çakırlar, “Esnafın hali perişan”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İYİ Parti Edirne Milletvekili ve Grup Başkanı Orhan Çakırlar, esnafın halinin perişan olduğunu belirterek, “Esnafın ve çalışan vatandaşlarımızın devletten beklentisi ekonomik olarak zor günler geçiren vatandaşlarına acil eylem paketi adı altında sunulan desteğin kredi olmaması hibe olması gerektiğidir” dedi.

İYİ Parti Edirne Milletvekili ve Grup Başkanı Orhan Çakırlar, yaptığı açıklamada koronavirüs tedbirleri kapsamında birçok iş yeri sahibi kepenk indirmek zorunda kaldığını söyledi.

Ülkemizde birçok küçük esnafın kepenk indirmesi, onların ekonomik olarak zor günler geçirmesi anlamına geldiğini belirterek, “Esnaf için halen daha rahatlatıcı bir çözüm üretilememiştir. Kamu bankaları tarafından esnafa verilen ertelemeli krediler üzerinden esnafa nefes aldırmaya çalışmak ilerleyen zamanlarda daha vahim tablolarla karşı karşıya kalınması esnaf açısından kaçınılmaz olacaktır” dedi.

Şu an birçok çalışan (çalışamayan) yarını hesaplayamadığını ve salgın süresince dükkanları kapalı olan berberler, lokantalarda insana hizmet için var olan garsonlar gibi birçok iş koluna ait çalışanlar işsiz vaziyette olduğunu belirten Çakırlar, “Normalleşme sürecinde dahil bu iş gruplarındaki çalışanlar, insanlara yakın etkileşimin önüne geçilmesi için fazlalık olarak görülecek ve işten çıkarma süreci geçtikten sonra, köklü bir değişiklik yapılmaması durumunda işlerini kaybetmekle yüz yüze kalacaktır” dedi.

Kamu bankaları üzerinden verilen desteklerde şartlar sunulmasından dolayı birçok iş yeri sahibi ve çalışanlar ilan edilen kredileri kullanamadığını veya yüzde 20-50 arası bir ödenek aldıklarını ifade ettiklerini belirten Çakırlar, “Esnafın ve çalışan vatandaşlarımızın devletten beklentisi ekonomik olarak zor günler geçiren vatandaşlarına acil eylem paketi adı altında sunulan desteğin kredi olmaması hibe olması gerektiğidir. İlla bir kredi verilecekse bu kredinin faizi devlet tarafından karşılanmalı, aynı zamanda esnafın çalışmadığı aylarda kirasını devletin karşılaması, salgının başladığı tarih olan mart ayından itibaren 1 yıl boyunca elektrik, su ve doğalgaz ücretlerinin en az yüzde 50’sinin karşılanması gibi destekler sağlanmalıydı 3 aylık ertelemeler çare olmayacak, normalleşme süresince ekonomik problemler devam edecektir” dedi.

Özellikle Edirne gibi insan sirkülasyonunun nüfus olarak az olduğu şehirlerde küçük esnafın sıkıntısı anlatılacak gibi değil diyen Çakırlar, şunları söyledi;

“Edirne esnafımız müşterilerinin büyük bir kısmını oluşturan öğrenci ve turist eksikliğini çok fazla yaşayacaktır, hatta uzun bir süredir yaşamaktadır. 27 Şubat tarihinden itibaren Ülkemizde yaşayan düzensiz göçmenlere sınır kapılarının açılmasının ardından Yunanistan’ın göçmenleri ülkesine kabul etmemesi sebebiyle sınır güvenliği olarak kapılarını kapatması sonucunda, şehrimize alışveriş amaçlı ve turistik gezi için gelen komşu ülke vatandaşlarının eksikliği esnaf tarafından hissedilmiş, 15 gün kadar sonra ise hem üniversitelerin zorunlu ara vermesi ve vatandaşlarımızın kendilerini izole etmek için evden çıkmamaları esnafın varlığını bitirme noktasına getirmiştir. Bu sebeplerle büyük bir ekonomik çıkmaza giren esnafımızın dertlerini ve problemlerini Tekalif-i milliye diyerek sarfınazar etmek, devlet ricaline hiç ama hiç yakışmaz” dedi.

Haber Merkezi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.