DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2046495-2,22%
Edirne
16°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çakırlar, “Fiyatlar maliyeti karşılamıyor”

Çakırlar, “Fiyatlar maliyeti karşılamıyor”

ABONE OL
10 Eylül 2021 10:15
Çakırlar, “Fiyatlar maliyeti karşılamıyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, açıklanan çeltik alım fiyatlarının maliyetleri karşılamadığını ve parti yöneticileri ile İpsala bölgesinde çeltik üreticilerinin memnuniyeti sorgulamak için saha çalışması yaptıklarını belirterek, üreticilerin fiyattan memnun olmadıklarını ve “Bir daha ekmeyeceğim” gibi cümlelerin eksik olmadığını söyledi.

İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından çeltik alım fiyatları müjde adı altında; ton başına Baldo için 5 bin 500 lira, Osmancık çeşidi için 4 bin 500 lira, Luna çeşidi için ise 4 bin lira olarak açıklandığını hatırlattı.

“GİRDİ MALİYETLERİNDE YÜZDE 100’DEN FAZLA ARTIŞ OLDU”

Geçen yıl 2020 dönemi için ise 55 randımanlı Baldo çeşidi çeltik alım fiyatını ton başına 4 bin 500 lira, 60 randımanlı Osmancık çeşidi çeltik alım fiyatını ton başına 3 bin 600 lira ve 65 randımanlı Luna çeşidi çeltik alım fiyatını ton başına 3 bin 200 lira olduğunu belirten Çakırlar, “Bu veriler nezdinde geçen seneye kıyasla yaklaşık yüzde 25’lik bir artışın söz konusu olduğunu görüyoruz. Peki girdi maliyetlerinde ne kadar artış yaşandı? Geçen seneye oranla birçok girdi maliyetinde yüzde 100’den fazla bir artış oldu. Çalışmalarımızda maliyetlerin 5 bin 200 liradan kesinlikle aşağıda olmadığını gözlemlemiştik” dedi.

“MEMNUNİYETLERİNİ SORGULADIK”

Çeltik alım fiyatlarının açıklanmasından sonra İpsala bölgesinde çeltik üreticilerinin memnuniyetini sorgulamak için parti yöneticileri birlikte bir dizi ziyaretlerde bulunduklarını belirten Çakırlar, çiftçilerin ağzından “Cumhurbaşkanı nasıl olurda bunu müjde gibi kendi ağzından açıklar hayret etmemek elde değil”, “Bir daha ekmeyeceğim” gibi cümlelerin eksik olmadığını söyledi.

“HASAR TESPİT ÇALIŞMALARINDA ADALETSİZLİKLER VAR

Çakırlar ayrı, bölgede yaptıkları saha araştırmasında hasar tespit çalışmalarında adaletsizlikler yaşandığını ifade ederek, “Bu sebeple mağduriyet yaşayanların olduğunu ve çeltikte rastlanılan hastalıktan ötürü verimde büyük bir kayıp yaşanacağını gözlemledik. Bu sorunlarında çiftçiye ekstra maliyet yazacağını da eklemek lazım” dedi.

“AÇIKLANMAYAN AYÇİÇEĞİ FİYATI MAĞDURİYET YARATACAK”

Ayçiçeği hasadının başlamasına rağmen alım fiyatının halen açıklanmadığına dikkat çeken Çakırlar, “Ayçiçek ürünü ile ilgili yaptığımız saha çalışmasında ise bazı yerlerde hasatın başlandığı fakat alım fiyatının açıklanmadığından dolayı mağduriyetlerin oluşacağını gördük, 6 lira civarında bir beklenti var… Ülkemizde yaşanan kuraklığı da göz önünde bulundurularak üreticimizi bir nebze mutlu edecek bir rakam verilecek mi, ilerleyen günlerde göreceğiz” dedi.

“GÜMRÜK VERGİSİ YILBAŞINA KADAR SIFIRLANDI”

Çakırlar, ithalat politikası ile ilgili sıkıntıların ise her geçen gün farklı bir şekilde gün yüzüne çıkmakta olduğunu belirterek, şunları söyledi;

“En son TMO’nun 301 dolardan arpa ithal edeceğini hayretler içerisinde izlemiştik, bugün ise Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre bazı hububat ve bakliyat ürünlerinde gümrük vergisi oranlarının yılbaşına kadar yüzde sıfır olarak uygulanacağını öğrendik. Yaklaşık 3 yıl evvel Cumhurbaşkanı “Tarımda planlı üretime geçerek ithalatı azaltmayı ve ihracatı çoğaltmayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullanmıştı. Çiftçi destek beklerken iktidarın bu tarz yaklaşım göstermesi bana “Ağam eğlenir bizimle” repliğini hatırlattı. Şunu da belirtmek isterim ki, geçtiğimiz günlerde yüzde 27.1 genel anlamda büyüme ve yüzde 2 tarımda büyüme rakamları açıklandı. Büyüme rakamları kağıtta güzel duruyor da nedense vatandaşın cebinde ise hiç görünmüyor. Diyelim ki, rakamlar doğru bu seferde genel anlamda büyümenin yanında çiftçiye verilen değerin düşüklüğü görmek çok acı” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.