DOLAR 32,3310 0.24%
EURO 35,0949 -0.12%
ALTIN 2.298,420,93
BIST 9.054,222,81%
BITCOIN 22791750,57%
Edirne
22°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çakırlar, “Millet Bahçesi yerine Sarayı ihya edin”

Çakırlar, “Millet Bahçesi yerine Sarayı ihya edin”

ABONE OL
29 Eylül 2022 10:38
Çakırlar, “Millet Bahçesi yerine Sarayı ihya edin”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, gündemden düşmeyen Edirne Kent Ormanı’na yapılması planlanan Millet Bahçesi konusunda sert açıklamalarda bulundu. Milletvekili Çakırlar, kent ormanının doğal haliyle kalması gerektiğini ifade ederek, “Eğer bir şey yapılacaksa Edirne için yapılması gereken Edirne sarayının ihyasıdır” dedi.

İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, Edirne Belediyesi’nden alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Millet Bahçesi’ne dönüştürülecek Kent Ormanı için açıklamalarda bulundu.

Edirne Kent Ormanı’ndan önce Tunca Nehri’ne müdahale edilmesi gerektiğine işaret eden Milletvekili Çakırlar “Tunca Köprüsü’ne bakın Allah’ınızı severseniz. Altı da otluk, üstü de otluk. İnsan onları düzeltir. Ondan sonra millet bahçesini düşün. Tunca Nehri’ni temizleyemeyen, beceremeyen bir mantık, oradaki millet bahçesini nasıl yapacak?” dedi.

“EDİRNE İÇİN YAPILMASI GEREKEN EDİRNE SARAYI’NIN İHYASIDIR”

Edirne Kent Ormanı’nın doğal bir yer olduğunu buradaki yaşam alanının öneminin büyük olduğunu söyleyerek Kent Ormanı’ndan önce Edirne Sarayı’nın yapılması gerektiğini belirten Milletvekili Çakırlar, “Edirne’yi çok iyi bilenler tarafından yapılması gereken bazı şeyler var. Millet bahçesine veya bir bahçe yapılmasına hiç kimse karşı çıkmaz. Ama yer seçim öyle önemli olmalı ki buraya dokunulduğunda orasını fevkalade daha iyi güzelleştirmek. Şimdi burası tabii bir alan. Ağaçlar dikilmiş değil, kendiliğinden çıkmış. Oradaki endemik bitki dediğimiz türler var.  Oranın önemini anlatmak için şu örneği vereyim, hiç kuzugöbeği mantarı bilir misiniz? Sanmıyorum. Girersiniz bir gün Google amcaya, görürsünüz orada kuzu göbeği mantarı çıkıyor. Eğer bir betonlaştırılacaksa projeyi görmeden bir şey söylemek doğru değil. Ama orasının olması doğru mu? Ben daha başka bir örnek vereyim. Eğer bir şey yapılacaksa, Edirne için yapılması gereken Edirne Sarayı’nın ihyasıdır. Millet bahçesi veya benzeri birtakım çalışmalar yapacaklar, sarayı ihya etmek lazım. Bu kolaycılık. Hazır orada bir düzen var, tabii bir yapı var, tabii yapı içerisinde iki üç tane bilmem ne yol yürüme yolu yapılsın. Ve bu iş düzelsin. İki yıl evvel insanlar piknik yapsınlar diye oralara ocaklar yapıldı falan. Gayet güzel düşünceydi. Arabalarla geçiyorlar ve dize kadar çamur. Şimdi kapandı bir tedbir alındı. Ama siz bir şeyi yapıp da işletemiyorsanız, bakamıyorsanız orasını bozmanın mantığı olduğunu düşünmüyorum. Bir de herkese açık bir yer” dedi.

“İNSANIN AKLINA NASIL BİR RANT YARATILMAK İSTENİYOR GELİYOR”

Millet Bahçesi’nden önce Edirne’de birçok yerin ağaçlandırılması gerektiğine işaret ederek Kent Ormanı ile insanların kafasının bulandırılmaması gerektiğin vurgulayan Milletvekili Çakırlar, “Orası benim bildiğimden beri problem olmuştu. Rahmetli İzzet Arsever’in canına oldu orası. O kadar çok yer var ki böyle millet bahçesi yapılacak yer. Buraya göz dikilmesi, insanın aklına ister istemez nasıl bir rant yaratılmak isteniyor şeklinde soru geliyor. Ben şunu da söyledim.  Timurtaş Kasrını bileniniz var mı? Yok. Sarayın bir nüvesidir. Bosnaköy civarında. Bulun onu ihya edin. Etrafını ihya edin. Gidin ağaçlandırılmamış olan Hıdır Tabya’nın öbür tarafındaki aynalı tabyayı, Karagöz tabyanın etrafını gidin. Gidin Süloğlu’ndaki barajın etrafına bakın, ağaçlandırın yani bir şey yapacaksınız. Burada tertemiz nehrin kenarında, şehre yürüme mesafesinde fakirinin gidip canı sıkıldığı zaman eğlendiği, piknik yaptığı, ekonomik bütçesine göre yaptığı bir yere tekrar ne yapılacaksa belli olmayan bir projeden bahseden insanların kafasını bulandırmayı doğru bulmuyorum. Doğru da değil diye düşünüyorum. Ha derler ki kardeşim biz illa yapacağız. O zaman da vatandaş onların sandıkta hesabını soru diye düşündüm” dedi.

“TUNCA NEHRİ OTLUK, ONU TEMİZLEYEMEYEN MİLELT BAHÇESİNİ NASIL YAPACAK?”

Tunca Nehri’ndeki debi düşmesiyle ortaya çıkan otların temizlenememesini örnek gösteren Milletvekili Çakırlar, “Ben tabii bir ortamın bozulmasını çok hoş bakan bir insan değilim yani. Bu sebeple oradaki endemik yapının, oradaki tabii yapının bozulacağını düşündüğüm için karşıyım. Edirneli olarak karşıyım. Yapılacak o kadar çok yer olduğunu demin ifade ettim. Tunca Köprüsü’ne bakın Allah’ınızı severseniz. Altı da otluk, üstü de otluk. O kadar insan geliyor. İnsan onları düzeltir. Ondan sonra millet bahçesini düşün. Tunca Nehri’ni temizleyemeyen, onu beceremeyen bir mantık, oradaki millet bahçesini nasıl yapacak?  Onu temizleyemeyen bir mantık. Örnekler kötü” diye sonlandırdı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.