DOLAR 32,4942 0.25%
EURO 34,5684 0.19%
ALTIN 2.503,960,85
BIST 9.548,09-1,36%
BITCOIN 2035995-2,74%
Edirne
21°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çakırlar, “Müjde değil, muhtaçlığın resmi”

Çakırlar, “Müjde değil, muhtaçlığın resmi”

ABONE OL
14 Ocak 2022 11:25
Çakırlar, “Müjde değil, muhtaçlığın resmi”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, TBMM’de yaptığı konuşmada, BES ile sosyal güvenlik sisteminin eksikliğini örtmeye çalışmak vatandaşların emekli olduklarında geçinemeyeceklerini kabul etmek demek olduğunu belirterek, “En düşük emekli maaşının 2.500 lira olarak düzenlenmesi bir müjde değil, muhtaçlığın resmidir” dedi.

İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, TBMM’de görüşülen Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin 4. maddesi üzerine İYİ Parti grubu adına söz aldı.

Milletvekili Çakırlar, Konuşmasına trafik kazası sonucu hayatını kaybeden A Milli Takım oyuncusu Konyaspor futbolcusu Ahmet Çalık’a Allah’tan rahmet ve ailesine baş sağlığı dileyerek başladı.

“VATANDAŞ AY SONUNU GETİREMİYOR”

Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES), rahat bir emeklilik dönemi için bireylerin çalışma yaşamları süresince birikim yapmasını sağlayan, Sosyal Güvenlik Sisteminin tamamlayıcısı olarak emeklilik gelirine ek bir gelir sağlayan özel emeklilik sistemi olduğunu belirten Milletvekili Çakırlar, “İktidarınız döneminde emekli aylığı bağlanma oranları düştüğü için insanlarımız emekli olunca bu aylıkların yetmeyeceğini düşünüp Bireysel Emeklilik Sistemine katıldılar. Fakat günümüzde azalan alım gücü sonrasında vatandaşlarımız bırakın birikim yapmayı, maaşlarını ay sonuna yettirememektedir. Birçok genç vatandaşımız ise işsizlik, gelecek kaygısı ve yurtdışında yeni bir hayat sebebiyle ülkemizde emeklilik hayalini kurmaktan uzak bir yaşam sürdürmektedir” dedi.

“EMEKLİLİK İKİNCİ BAHAR YERİNE KARA KIŞ DÖNEMİ OLARAK ADLANDIRILIYOR”

Milletvekili Çakırlar, emeklilik, yaşlılık sebebiyle çalışması zorlaşan insanların halk arasında ikinci bahar olarak kabul edilen sisteme geçişini simgelediğini belirterek, “Fakat günümüzde emeklilik ikinci bahar dönemi yerine kara kış dönemi olarak adlandırılmaktadır. Çünkü vatandaşlarımız emeklilik hakkını kazandıktan sonra hayat pahalılığını daha fazla hissetmeye başlamakta, bu sebeple vatandaşlarımız hayatlarını rahat geçirebilecekleri dönem olarak düşündükleri emeklilik döneminde bile maalesef çalışmak zorunda kalmaktadır” dedi.

“MÜJDE DEĞİL, MUHTAÇLIĞIN RESMİ”

Bireysel Emeklilik Sistemi ile sosyal güvenlik sisteminin eksikliğini örtmeye çalışmak vatandaşların emekli olduklarında geçinemeyeceklerini kabul etmek demek olduğunu belirten Milletvekili Çakırlar, “Bu sebeple öncelikli olarak asgari ücretin çok daha altında emekli aylığı alan vatandaşlarımızın maaşları düzeltilmeli ve sosyal refah düzeyine getirilmelidir. En düşük emekli maaşının 2.500 lira olarak düzenlenmesi bir müjde değil, muhtaçlığın resmidir” dedi.

“BİNLERCE İNSAN, BAYRAM İKRAMİYELERİNDEN MAHRUM”

506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun geçici 20. Maddesi kapsamındaki sandıklardan emekli aylığı alan binlerce insanın, bayram ikramiyelerinden mahrum edilmekte olduğuna dikkat çeken Milletvekili Çakırlar, “SGK, BAĞ-KUR ve diğer emeklilere ödenen bayram ikramiyeleri hazineden karşılanırken, bu kurumlardan emekli olan binlerce vatandaşımız diğer emekliler gibi bu haktan yararlanmak istemektedir. Anayasamızın eşitlik ilkesinin özüne ve ruhuna aykırı olan uygulamanın ve mağduriyetin giderilmesi için gerekli yasal düzenlemenin bir an önce yapılması gerekmektedir. Asgari ücrete, memurlara ve emeklilere verilen yeni rakamlar karşısında, yeni rakamlar diyorum çünkü bunun zam ile alakası yok, zam olmuş olsaydı vatandaş kendine geçen yıldan daha mı iyi geçinir hale geldik diye sormazdı” dedi.

“ZAM HABERLERİNDEN BAŞKA BİRŞEY GÖMEDİK”      

Yeni yıla girildiği ilk günden beri muazzam zam haberlerinden başka bir şey görülmediğini kaydeden Milletvekili Çakırlar, “Yeni yıldan öncede roket hızıyla artan zamlar hayatımızın bir parçası olmuştu ama o zaman kur yüksekliğinden bahsediliyordu, kur düştü zamlar yine devam ediyor. İşsizlik deseniz orduya dönüşmüş, eskiden ekmek aslanın ağzında derdik, şimdi bırakın ekmeği ortada aslan yok. Gıdaya zam, ulaşıma zam, enerjiye zam, iletişime zam kısacası her şeye zam gelirken vatandaşımızı enflasyona karşı ezdirmeyeceğini iddia edenler hangi enflasyondan bahsetmektedir? Vatandaşımız kendisine bu zulmü layık görenlere dersini sandıkta verecektir” ifadelerini kullandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.