DOLAR 32,5822 0.29%
EURO 34,7413 -0.11%
ALTIN 2.520,561,47
BIST 9.524,59-0,06%
BITCOIN 1992222-0,51%
Edirne
16°

PARÇALI BULUTLU

13:09

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Çakırlar, “Sıra Saros da mı?”

Çakırlar, “Sıra Saros da mı?”

ABONE OL
13 Kasım 2021 22:55
Çakırlar, “Sıra Saros da mı?”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, derin deşarjla Marmara’ya basılan Ergene’nin bir kısım suyunun müsilaja sebep olduğunu söyleyen bilim adamları olduğunu belirterek, “Şimdi, Ergene’yi kirlettik, Marmara’yı kirlettik, sıra Saros Körfezi’ne mi gelmekte” diye sordu.

İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, Ergene Nehri, Marmara Denizi ve Saros Körfezi hakkında Meclis Genel Kurulu’nda konuşma yaptı.

“Söz konusu Trakya olunca, söz konusu Ergene olunca bu Mecliste bulunan herkesin çevreye duyarlı olduğunu bire bir konuştuğumuzda duyar gibiyim ama icraata geldiğimizde, maalesef, böyle bir şeyi görmemiz söz konusu değil” diyen Milletvekili Çakırlar, “Ergene Nehri; Meriç, Tunca, Arda gibi dışarıda kökü olan nehir değildir, kendi iç nehrimizdir. Yani kirletiyorsak bunu ne Yunanistan’a ne de Bulgaristan’a mal edemeyiz, bunun maliyeti bizim üzerimizdedir. Bunun maliyetini temizleyecek ve kurtaracak olan da bizleriz. Çocukluğumda yüzdüğüm, balık tuttuğum, suyunu içtiğim bir nehrin bugün açık bir kanalizasyondan daha kötü olduğunu o bölgeyi bilenler, gezenler de görmüşlerdir” dedi.

Derin deşarjla Marmara’ya basılan Ergene Nehri’nin bir kısım suyunun müsilaja sebep olduğunu söyleyen bilim adamları olduğunu belirten Milletvekili Çakırlar şöyle devam etti, “Şimdi, Ergene’yi kirlettik, Marmara’yı kirlettik, sıra sonra Saros Körfezi’ne mi gelmekte? Bugün Saros üzerinde mahkeme kararları işlem yapılamamasını istemekteyken bile, hâlâ faaliyet alanının içerisinde. Eğer Ergene Nehri’ni temizleyemezsek dünyanın en güzel körfezlerinden biri olan Saros Körfezi’nin akıbetinin Marmara gibi, Ergene Nehri gibi olacağından kimsenin zerre kadar kuşkusu olmasın. Dolayısıyla, mesela bugün yaşadığımız, dünyanın kabul ettiği bu Covid-19 hastalığı geçici, bu yıl belki önümüzdeki yıl bitecek; ama Ergene’nin çevreye verdiği zarar, kanserojen yayılmalar gün geçtikçe artmakta, Trakya’da normalde ölüm vakaları 80’li yaşlardayken bu daha aşağıya düşmektedir.

Bir de yetiştirdiğimiz ürünleri düşünün. Marulu biz yiyoruz, ıspanağı biz yiyoruz veya diğerlerini biz yiyoruz. Bunları kirletmeye, yok etmeye, insanımızı zehirlemeye hiç kimsenin hakkı yok. Sizden, bütün Meclis üyelerinden, Meclisteki milletvekili arkadaşlarımdan bu öneriye destek vermelerini bir Trakyalı olarak, bir Edirneli olarak, bir Evlad-ı Fatihan olarak rica ediyorum. Eğer, bunu biz beceremezsek Çanakkale’deki şehitlerimizin kemikleri sızlar, Paşa Yiğit Bey’in kemikleri sızlar, Evranosoğlu’nun kemikleri sızlar, Gazi I. Murat Han’ın kemikleri sızlar. Gelin, bu araştırma önergesine “Evet.” deyin ve çevreciliğin en güzel örneklerinden birini bu güzel yurdumuzun bu parçasında gösterelim” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.