DOLAR 32,5393 0.12%
EURO 34,9452 -0.21%
ALTIN 2.437,610,07
BIST 9.716,77-0,05%
BITCOIN 20958260,26%
Edirne
18°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çakırlar’dan Bakan Ersoy’a sorular!

Çakırlar’dan Bakan Ersoy’a sorular!

ABONE OL
2 Kasım 2020 10:03
Çakırlar’dan Bakan Ersoy’a sorular!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a kaderine terk edilen 1850 yıllık kale surları ile tarihi Uzunköprü’nün bakım ve restorasyonun yapılmamasının sebebini sordu.

İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yazılı olarak cevaplandırması istemiyle kentte Zindanaltı’nda bulunan kale surları ile bakım ve restorasyon çalışması yapılmayan tarihi Uzunköprü’yü sordu.

Milletvekili Çakırlar, Uzunköprü ile verdiği soru önergesinde, tarihi Uzunköprü’nün, Edirne ili, Uzunköprü ilçesi, Ergene Nehri üzerinde, Osmanlı Devletinin altıncı padişahı Sultan II. Murat döneminde, Mimar Muslihiddin tarafından, 1427-1443 yılları arasında inşa edildiğini hatırlattı.

Kireçtaşı ve traverten cinsi kesme taş blokları ile inşa edilen köprünün, alüvyon zemin üzerine oturtulan temelleri enerji sönümleyici ahşap ızgara sistemi üzerine yapıldığını, köprünün 1270,41 metre uzunluğunda ve 174 kemeri ile yeryüzünün günümüze ulaşan en uzun taş köprüsü olma özelliğine sahip olduğu bilgisini verdi.

“KÖPRÜNÜN KEMERLERİNDE ÇATLAKLAR, KANATLARINDA KOPMALAR OLDU”

Uzunköprü’de en son onarım çalışmalarının 1964 yılında yapılması sebebiyle tarihi köprümüzde son 56 yılda yaşanan tahribat ve bakımsızlıklara müdahale edilmemesi köprünün kemerlerinde çatlaklar kanatlarında kopmalara yol açığına dikkat çeken Çakırlar, “2015 yılı itibariyle UNECSO Somut Varlıklar Dünya Miras Geçici Listesinde de yer bulan Uzunköprü’nün atıl bir vaziyette bırakılması, kültür tarihimiz açısından büyük bir miras olan Köprünün gün geçtikçe içler acısı hale dönen görüntüsü, toplum vicdanında büyük yaralara yol açmaktadır” dedi.

UZUNKÖPRÜ’NÜN RESTORASYONUNUN YAPILMAMASININ SEBEBİ NE?

Milletvekili Çakırlar, Uzunköprü ile ilgili olarak Bakan Ersoy’a şu soruları yöneltti;

-Tarihi Uzunköprü’de bakım, onarım ve restorasyon çalışmalarının yapılmamasının sebebi nedir?

-Tarihi köprülerin bakım ve onarımlarını sağlamak, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün asli görevleri arasında yer alması doğrultusunda bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?

-Tarihi Uzunköprü’de yapılması gereken restorasyon çalışmaları köprünün aslına uygun olarak mı yapılacaktır?

-Tarihi Uzunköprü’de rölöve, restitüsyon ve restorasyon proje çalışmaları yapılmış mıdır? Bu çalışmalar yapıldı ise gerekli yapım işi ne aşamadadır?

-Karayolları, tarihi Uzunköprü’nün rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri için Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulundan izin almış mıdır?

TARİHİ SURLARIN AKIBETİNİ SORDU

Milletvekili Çakırlar, Bakan Ersoy’a 2007 yılında Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Müdürlüğü tarafından Saraçlar Caddesi’nin Zindanaltı bölgesinde ortaya çıkarılan Hadrian döneminde inşa edilmiş olan 1850 yıllık tarihi Edirne surlarının akıbetini sordu.

Çakırlar, Edirne surları ile verdiği soru önergesinde, “Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Müdürlüğü tarafından Edirne’de yapılanma talebinin olduğu Saraçlar Caddesi Zindanaltı bölgesinde yapılan sondaj çalışmaları sonucunda kale surlarına rastlanılmış bunun üzerine çalışmalar kurtarma kazısına dönüştürülmüştü” dedi.

“KORUNAKSIZ BİR ŞEKİLDE KADERİNE TERK EDİLDİ”

2007 yılının sonlarında başlatılan kazı çalışmaları sonucunda ise Hadrian döneminde inşa edilen 1850 yıllık tarihi bulunan kale surları gün yüzüne çıkartıldığını hatırlatan Çakırlar, “Osmanlı dönemine en yakın seramik örnekleri ve iskeletleri ortaya çıkan kazı çalışmaları sebebi tam olarak belli olmayan nedenlerle sona erdirilmişti. Kazı çalışmalarının yarım bırakılması ve kazı alanının korunaksız bir şekilde terk edilmesi sonucunda çöplük görüntüsü oluşturan alan, birçok medeniyete ev sahipliği yapan kentimize zarar vermektedir” dedi.

BAKAN ERSOY’A SORULAR?

Milletvekili Çakırlar, Bakan Ersoy’a Edirne surları ile ilgili şu soruları yöneltti;

-Kazı çalışmalarının durdurulma sebebi nedir?

-Kazı çalışmalarını tekrar başlatmak için bir çalışmanız var mı?

-Şayet kazı çalışmaları devam etmeyecek ise bahse konu kazı alanında çevre temizliği ve korumaya alma ile ilgili bir çalışma yapılacak mı?

-Bu zamana kadar yapılan kazı çalışmalarının maliyeti nedir?

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.