DOLAR 32,4675 -0.07%
EURO 34,7362 -0.7%
ALTIN 2.435,21-0,03
BIST 9.894,641,83%
BITCOIN 20793560,92%
Edirne
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çavuş, “Çocuk istismarı dava sayıları artıyor”

Çavuş, “Çocuk istismarı dava sayıları artıyor”

ABONE OL
12 Ekim 2020 10:11
Çavuş, “Çocuk istismarı dava sayıları artıyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Çocuk Hakları Derneği Başkanı Av. Nebahat Çavuş, Türkiye’nin Dünya Kız Çocukları Gününü öneren ülkelerden biri olmasına rağmen ülkemizde kız çocuklarının durumunun endişe verici olduğunu söyledi. Çavuş, ayrıca, Dünya Kız Çocukları Günü’nün kutlama değil, farkındalık günü olduğunu belirterek, Ülkemizde çocuk istismarıyla ilgili dava sayısının arttığına dikkat çekti.

Edirne Çocuk Hakları Derneği Başkanı Av. Nebahat Çavuş, Dünya Kız Çocukları Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, kız çocuklarının ülkemizdeki durumuna dikkat çekti.

Dünya Kız Çocukları Günü’nün kutlama değil farkındalık günü olduğunu vurgulayan Çavuş, kız çocuklarının kendisinden yaşça büyüklerle evlendirilip, çocukken çocuk yetiştirmek zorunda bırakılmasının insan haklarına aykırı olduğunu dile getirdi.

“KIZ ÇOCUKLARININ DURUMU ENDİŞE VERİCİ”

Türkiye’nin Dünya Kız Çocukları Gününü öneren ülkelerden biri olmasına rağmen kız çocuklarının durumunun endişe verici olduğunu söyleyen Edirne Çocuk Hakları Derneği Başkanı Nebahat Çavuş, “Dünya kız çocukları günü, kutlama günü olmayıp bir farkındalık günüdür. Dünyada ve ülkemizde; eğitime ve sağlığa erişim, yaşama hakkı, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve istismar gibi pek çok konuda ayrımcılık yaşanmaya devam ediyor. Bugün, dünyada ve ülkemizde kız çocuklarına yapılan ayrımcılığın, uğradıkları şiddetin ve çocuk yaştaki evliliklerin önlenmesi günüdür.  Dünya Kız Çocukları Gününü öneren üç ülkeden biri olmamıza rağmen kız çocuklarının durumu endişe verici. Ülkemizde yaygın olarak görülen “çocuk yaşta yapılan evlilikler” devam ediyor. Zaman zaman evlenme yaşını düşürmeye, çeşitli bahanelerle kız çocukların tecavüzcüsü ile evlendirmeye yönelik yasal düzenleme çalışmaları gündeme getirilmeye devam ediyor.  Kız çocukların, çocukluğundan koparılıp çoğunlukla kendisinden yaşça büyük bir erkeğe karı, ana babası dışındaki kişilere gelin olması, evini çekip çevirmeyi yüklenmesi, kendisi çocukken çocuk doğurmak ve çocuk yetiştirmek zorunda bırakılması İnsan Haklarına, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesine aykırıdır” dedi.

“ÜLKEMİZDE ÇOCUK İSTİSMARI DAVA SAYISI ARTIYOR”

Cinsiyet ayrımcılıkları ile ilgili bilgilerin ders müfredatlarından çıkarılması gerektiğini aktaran Çavuş, “Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, ülkemizde çocuk yaşta evlilik ve nişanlılık nedeniyle eğitime devam edemeyenlerin nerdeyse tamamı kız öğrenciler. Eğitim sistemindeki düzenlemeler ile kız çocuklarının okuldan uzaklaştırılmasının, erken evlilik yaptırılmasının, ev içi ya da ev dışı ve tarım işçisi olarak çalıştırılmasının önü açılmaktadır.  Cinsiyet ayrımcılıklarını yerleştirecek bilgiler müfredattan ve tüm okul kitaplarından derhal çıkarılmalı.  Ülkemizde çocuk istismarıyla ilgili dava sayısı artıyor. Bebek yaştaki çocuklar dahi cinsel istismara, fiziksel ve duygusal şiddete maruz kalmakta. İstismara uğrayan çocuklara ve ailelere gerekli sosyal ve psikolojik destek sağlanamadığından okuldan uzaklaşma; eğitim hayatına devam etmeme sonucunu doğuruyor. İstismar davalarındaki yargılama süreci, iyi hal uygulaması kabul edilemeyecek sonuçlar yaratıyor” dedi.

“YOKSUL AİLE ÇOCUKLARI EĞİTİM HAKLARINDAN MAHRUM KALIYOR”

Çocuklar arasındaki eşitsizliğin onarılamayacak boyutlara geldiğini açıklayan Başkan Çavuş “Kovid-19 nedeniyle yaşanan sosyal izolasyon, yüz yüze eğitimin gerçekleştirilememesi kız çocukların eğitimden uzaklaşmasını, cinsel istismarı, şiddet olaylarını arttırdığı gibi pek çok vakanın gizli kalmasına sebebiyet vermekte. Bu dönemde çocuk hak ihlalleri artıyor. Hatırlatmak istiyoruz ki okullar sadece eğitim yuvası değil, aynı zamanda çocuklarımızı koruyabilme adımlarını attığımız ilk yerdir. Devlet tarafından çocuklarımızın sağlığı ve eğitimi için her türlü tedbiri alınarak yüz yüze eğitim gerekli tedbirler alınarak başlamalıdır. Yoksul aile çocukları (kız- erkek) sanal olarak verilen eğitimden bilgisayar, tablet, internet vb. olanağı bulamadıkları için eğitim haklarından mahrum kalıyor.  Çocuklar arasındaki eşitsizlik onarılması mümkün olmayacak boyutlara doğru ilerliyor. Çocuk yaşta evliliğin önlenmesi, eğitimde eşitlikçi, çağdaş ve laik bir eğitimin esas olması, kız çocukların, toplum hayatında eşit bir birey olmanın önemini kavraması ve hayatın her alanında güçlü ve söz sahibi olacak bireyler olarak yetiştirilmesi gerekmekte. Bu görev öncelikle devletin sonra da bizlerindir. Kız çocuklarının, çocukluklarını yaşadığı, toplumda eşit bireyler olarak kabul edilip sosyal yaşam, sağlık, eğitim gibi haklardan faydalanmasının gerçekleştiği “Kız Çocukları Günü”nün gerekli olmadığı çocuk bayramlarını kutlamayı diliyor ve sizleri bu amaç için çalışmaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.