DOLAR 32,5717 0.25%
EURO 34,9717 -0.02%
ALTIN 2.447,220,46
BIST 9.716,77-0,05%
BITCOIN 21024930,52%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Caydırıcılık için poşet 1 lira olmalı”

“Caydırıcılık için poşet 1 lira olmalı”

ABONE OL
9 Aralık 2022 11:56
“Caydırıcılık için poşet 1 lira olmalı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Poşet fiyatının 25 kuruş olarak kalmasından memnun olmadıklarını belirten Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, bu rakamın doğayı korumak adına poşet kullanımında caydırıcı olması için 1 lira olmasının uygun olacağını ifade etti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TBMM’de gerçekleşen bütçe görüşmelerinde naylon poşetin 25 kuruş olarak kalarak artışı yapılmayacağını belirtmişti. Tüketici 25 kuruş kalmasından memnun olurken, doğayı düşünen birçok kesim 25 kuruşun artık caydırıcı yönü kalmadığını, poşet ücretinin yükseltilmesi gerektiğini savundu.

Poşet kullanımın doğayı, toprağı, suyu kirlettiği için karşı olduklarını söyleyen Başkan Yaşagör, 25 kuruşluk ücretin 1 lira yapılması gerektiğini belirterek,  geri dönüşümlü poşetlerin kullanılması çağrısında bulundu.

“DOĞAMIZI KİRLETEN POŞETE KARŞIYIZ, GERİ DÖNÜŞÜMLÜ POŞETLER İÇİN DESTEK VERİLMELİ”

Poşet kullanımının caydırılması yönünde file ve bez torba alışkanlığı yaratılamadığı bu sebepten geri dönüşümlü poşetler için destekler oluşturulması gerektiğinin altını çizen Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri odası Başkanı Yaşagör, “Daha önceki çalışmalarımızda da doğaya duyarlı olunması gerekli diye ifade etmiştik. Bu çalışmalarımızı da uzun zaman sürdürdük. Hatta bu anlamda esnaflarımıza bez torbalar falan dağıttık ki, naylon poşet kullanımı ortadan kalksın diye ama maalesef alışkanlık. Daha önceki yıllarda belirlenen 25 kuruşun devam etmesini ben şahsen olumlu görmüyorum. Çünkü fiyat yükselişi olması lazım ki bir yerde insanların bundan vazgeçmesini sağlanması lazım. Yani insanlar hakikaten şu anda ücretli olduğu tarihten itibaren baktığımız zaman kullanımda büyük düşüşler oldu. Tabii onun dışındaki olan 15 mikron ve altında olan poşetler kullanılmaya devam ediyor. İnsanlar bundan poşet kullanımından vazgeçemiyor. Yanında file veya bez torba taşıma alışkanlığı toplumumuzda oluşmadı, oluşturulamadı bir türlü. Ama en azından hükümet geri dönüşümü olan poşetlerin kullandırılması amacı amaçlı bu konuda bir destek vermek gerekli ki firmalarda bu anlamda yaptırmış oldukları reklam poşetleri olsun, daha fazla reklam poşetlerinin daha fazla bastırıp bedelsiz olarak dağıtabilir birler reklamını yaptırmış olurlar ama bunların ki tabii ki doğaya uygun ve geri dönüşümlü olması kesinlikle gerekli Tabii ki yetkililerin bu konuda poşet kullanımının ya arttırılması ne olacak ben de merak ediyorum. Fiyatı hakikaten çok komik duruma geldi. Bunun esasında daha yüksek bir rakamda belirlenmiş olması daha uygun olurdu. Çünkü poşet kullanımına karşıyız. Poşet kullanılması, doğamızı kirletiyor, toprağımızı kirletiyor, suyumuzu kirletiyor. Dolayısıyla poşet kullanımının ortadan kaldırılması için ya fiyatların daha yükseğe çekilmesi gerekliydi, veyahut da dediğim gibi doğada çok kısa zamanda yok olabilecek geri dönüşümlü olan poşetlerin kullanılması, desteklenmesi gerekliydi” diye belirtti

“İLK ZAMANDA 25 KURUŞ KULLANIMI DÜŞÜRDÜ, ŞİMDİ CAYDIRICI OLMASI İÇİN 1 LİRA OLMASI GEREK”

Ücretli poşet döneminin başlamasıyla, poşet kullanımında o dönem 25 kuruşluk ücretin caydırıcı olduğu ve kullanımda düşüşler yaşandığını ancak bulunulan süreçte 25 kuruş değil 1 liranın caydırıcı olabileceğini kaydeden Başkan Yaşagör, “Ücretli poşet kararı getirildikten kullanımda düşüş oldu. Hakikaten insanlarımız hem duyarlı olduğu hem de para vermemesi anlamında o 25 kuruş belirlendiği yılda çok büyük bir düşüş oldu. Ama son zamanda biraz da belli büyük işletmelerde daha çok bu poşet kullanımı çoğalmaya başladı diyebilirim. Poşet kullanımı bir 1 TL olması lazım. Ki poşet kullanımı yok olsun veya azalsın veya kullanımı tabi yok olmuyor ama en azından bir caydırıcı oluyor. Esasında işte dediğim gibi büyük firmalar, reklam yönlerini, reklamlarını daha çok işte kağıt gibi o tür şeyler üzerine reklamlarını işletmelere verip geri dönüşümlü kullanımının sağlanması gerekli diye düşünüyorum” diyerek konuşmasını noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.