DOLAR 34,8724 0.08%
EURO 36,6500 -0.21%
ALTIN 3.021,850,23
BIST 10.022,86-0,75%
BITCOIN 34218320.42764%
Edirne
10°

PARÇALI BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Cep telefonlarını sıcaktan uzak tutun

Cep telefonlarını sıcaktan uzak tutun

ABONE OL
26 Mayıs 2022 10:40
Cep telefonlarını sıcaktan uzak tutun
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yaz ayına girdiğimiz şu günlerde cep telefonlarının sıcaklardan korunması için vatandaşları uyaran telekomünikasyon sahibi olan Ziver Akoğlan, sıcakla telefonun temasının kesilmesi gerektiğini söyledi. Hava sıcaklıklarının 40 dereceyi aştığı yaz aylarında araç içinde bırakılan, deniz kenarında şezlong üzerinde powerbankta takılı bırakılan, cep telefonlarının ısınarak riske uğradığını söyleyen Ziver Akoğlan, sosyal medya uygulamaları ile de işlemcinin ısınmasıyla risk boyutunun artarak vereceği zararın büyüyeceğini belirtti.

“İNSAN VÜCUDU GİBİ CEP TELEFONU ISISI DA YÜKSELDİĞİNDE SOĞUMASINI SAĞLAYIN”

Akıllı telefonların artık sosyal medya uygulamaları ile işlemci ısınması yaşadığı, bunun yanında güneş ısısı ile telefonların risk altında büyük hasarlar oluşturabileceğini dile getiren Akoğlan, “Cep telefonları teknik tarifnamelerinde hepsinin ısıları yazar. Eksi 30 derece, artı 40- 65 arası diye yazar. Bu kesinlikle güneşin altında duracak diye de bir şey değil. Sıcak ortam illa güneş altında olmaz. Sıcak yerlerde çalışanlar kaynak atölyeleri, sıcak ekmek fırınları, bunlar da direkt ısıyla telefonu etkileyebilen şeyler. Yani ekmek fırınında adam fırının yanına koymuştur fırıncı, oradaki ısı bile normal telefonun arzu ettiği ısının üzerindedir. Telefonlarda şey var. Ve artık telefonlarda işlemciyi çok kullanıyoruz. Neyle, WhatsApp Twitter, Instagram. Bu gibi sosyal medyalar devamlı açık halde. Açık halde olmaları telefonu hep aktif halde tutuyor. Şebekeyle irtibat halinde. Veya internetle aktif halde oluyor. Aktif halde olmaları işlemciyi devamlı kullanır halde tutuyor. İşlemciler yetersiz, zayıf, kapasitesi düşükse zorluyor bu sefer, ısınmaya başlıyor. Genelde bize gelen telefonların bir kısmında mesela ya bak telefon ölmüş işlemci, çökmüş. Neden? ‘Çocuk oyun oynuyordu, birden ısınmıştı’ der. Yani bazı oyunlar bu telefonda, bazı telefonda olmaz. Kapasiteleri yüksek olmalı. Çok fazla telefon oynanmamalı. Isınmayı hissettiğiniz anda üşenmeyin. Buzdolabına koyun. Beş dakika dursun. Beş dakika sonra çıkarın. Soğumasını sağlayın mutlaka. Yeterli ısıya ulaşması gerekiyor. Insan vücudu gibi yani bugün 36 buçuk derece değil mi ısımız? 39-40’a çıktığı zaman ne yapıyoruz? Soğuk duş alıyoruz. Isıyı azaltmaya çalışıyoruz. Telefonlar da öyledir. O yüzden hele güneş ışığına maruz kalan araba, cam kenarı, deniz kenarında genelde işte şezlong koyar, denize gideriz. Üzerine bir örtü örteriz. Ultraviyoleden koruyamıyorsunuz o telefonu. Isı gene geliyor. Onu çanta veyahut da daha böyle ultraviyole şimdi gelmediği yerlerde tutmamız gerekiyor. Aksi takdirde bunlar arızaya çok sebep oluyor. Yaz sezonundaki arızaların çoğu böyle” dedi.

“ŞARJ ALETLERİ PRİZDE BIRAKILMAMALI”

Yan sanayi şarj aletlilerine dikkat çekerek prizde şarj aleti bırakılmaması, orijinal olmayan powerbankların kısa devre ile patlamaya sebep olabileceğine değinen Akoğlan, “ Bunun yanında ek olarak powerbanka takılı kalması, güneş altında araba soketine bırakılıp kalması kesinlikle yapılmaması gereken davranış. Yazın güneş ışığına maruz kalmamalı. Şarj aletleri, prizlerde bırakılmamalı. Çünkü çok herkes orijinal kullanmayabiliyor. Yan sanayi şarj aletlerinde risk var. Powerbankların hepsi orijinal değildir. Onların hepsine bir küçük kısa devrelerle ısıyla birleştikten sonra patlamaya sebep olabilir. Dolayısıyla prizde kesinlikle bırakmamalıyız. Bıraktığımız zamanda o telefon veya powerbankların cam bir kase veya bir seramik ısı iletmeyen veya bir mermer üzerine koyaraktan şarj yoluna gitmeliyiz. Koltuk üzerine koyduğumuz, arabanın döşemesi üzerinde bıraktığımız şarj olurken bir telefonun patlamasıyla çok büyük hasarlar, ölümcül hadiseler olabilir. Bir telefonda değil bu olay. Müzik cihazlarında var, bilgisayarda var, tabletlerde var. Hepsi için geçerli. Bu elektronik aletlerin ısısı dediğimiz gibi 30 ile 45 dereceyi geçmemeli. Yazın bunlara daha çok dikkat etmeliyiz” dedi.

“ARABA İÇİNDE, DENİZ KENARINDA ŞARJDA BIRAKMAMAK GEREKİYOR”

Yaz ayında cep telefonlarını arabada şarjda ya da deniz kenarında bırakmamak gerektiğini kaydeden Akoğlan, “Soğuktan çok zarar görmez telefonlar. Sıvıdan zarar görür. Yani eksi 20 derece telefonu bırakın bozulmaz telefonunuz. Su alırsa sıvı alırsa bozulur. Ama artı 40 derecede risk altına giriyor bu sefer. Buna dikkat etmek gerekiyor. İnterneti kesmek, uçak moduna almak ısı düşümünü etkilemez. Güneş ışınlarından uzak tutmaları gerekiyor kesinlikle. Mutlaka güneşten uzak tutup, araba içinde bırakıp da, deniz kenarında falan işte şarj olması için bırakmamak gerekiyor. İçeride ısı zaten artıyor yeteri kadar, bir de telefonun kendi ısısıyla telefon hasar görebilir. Mümkün olduğu zaman yolda giderken aracın içindeyken camlar açıkken içerideki ısı düşükken şarj etmeye çalışın. Bütün aletler için bu geçerli. Deniz kenarında powerbanka da koyup o doluyor zaten deyip denize gitmek, ultraviyole ışınlardan telefonu korumaz. Mutlaka kapalı bir ortamda çanta bunun gibi veyahut da bir çadır altında böyle yerde koymak gerekiyor. Güneşle temasını keselim” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r