DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20696203,92%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

13:08

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

CHP’den afiş tepkisi

CHP’den afiş tepkisi

ABONE OL
13 Nisan 2021 10:55
CHP’den afiş tepkisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, Merkez ve Uzunköprü İlçesi’nde astıkları ‘128 milyar dolar nerede’ yazılı afişlerin savcılık kararıyla toplatıldığını belirterek, partilerinin hukukçuları ile karara itiraz ettiklerini söyledi.

CHP tarafından çeşitli illerde ‘128 milyar dolar nerede’ yazılı afiş asıldı. Afişlerin asıldıktan kısa bir süre sonra Edirne’de olduğu gibi sökülmesi CHP’liler tarafından tepkiyle karşılandı. CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, konuyla ilgili olarak partinin il binasında bir basın toplantısı düzenledi.

Hafta sonu Edirne merkez ve Uzunköprü’de parti olarak afiş çalışması gerçekleştirdiklerini belirten Pekcanlı, “Türkiye gündeminde CHP tüm örgütlerinin eş güdümlü bir çalışmasıydı. Vatandaşa ait olan Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan herkesin hakkı olduğuna inandığımız, Merkez Bankası rezervinin 128 milyar doların verildiğinin sorusunun sorulması. Bunu çeşitli platformlarda da sormaya devam edeceğiz. Genel Merkezi’mizle beraber cuma günü bir çalışma yaptık ve cumartesi günü, Edirne’de öğleden sonra kısıtlamanın olduğu saatlerde reklam şirketi ile anlaşıp, bir billboard çalışması yaptık. Muhtemelen gece geç saatlerde bu afişlerimizin toplatılması ile ilgili bir sıkıntı yaşadık. Dün sabah Edirne Emniyetindeki yetkililer ile görüştüğümde, bu afişin neden toplatıldığı ile ilgili bilgi almak için aradığımda, bana savcılık kararı olduğu söylendi” dedi.

“EL KOYMA KARARININ KALDIRILMASI GEREKMEKTEDİR”

Pekcanlı, “İtiraz nedenleri 11 Nisan 2021 tarihinde hukuka açık şekilde aykırı olarak asmış olduğumuz soru kapsamında olan ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gereken ‘128 milyar dolar nerede’ yazılı afişlerimiz dayanaksız şekilde alınan el koyma kararına istinaden toplatılmıştır. Bu el koyma kararının kaldırılması gerekmektedir. Şöyle ki ifade özgürlüğü kişilerin düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim ve başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama, yayma resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek sahip olmasını ifade eder. Anayasanın 26/2 de belirtildiği üzere ‘ifade hürriyeti ancak milli güvenlik, kamu düzeni, kamu güvenliği Cumhuriyet’in temel nitelikleri ve  devletin ülkesi ve milleti bölünmez bütünlüğünün korunması, suçların önlenmesi, suçluların cezalandırılması,  devlet sırrı olarak usulünce belirtilmiş bilgilerin açıklanmaması başkalarının şöhret veya haklarının özel ve aile hayatlarını yada kanunun ön gördüğü meslek sırlarının korunması veya yargılama görevinin gereğinin uygun olarak yerine getirmesi amaçları ile sınırlandırılabilir’ denmektedir. Burada sayılanalar dışında kişilerin bir başka kişi hakkında düşüncelerini açıklaması toplumsal olaylara tepki göstermesi kendisini veya ülkenin geleceğini ilgilendiren konular hakkında alınan kararlar ve hükümet politikalarını eleştirmesi engellenemez, engellemeyi meşru kılmak adına Milli Güvenlik kamu düzeni gibi durumlar sebep gösterilemez. Demokratik toplum olmanın gereği olarak bireyler söz ve yazıyla, resim veya başka yol olarak örneğin karikatür ile toplantı veya gösteri yürüyüşü düzenlemek düşünce ve kanaatlerini ifade edebilirler. Somut olayımızda ülkemizin geleceğinin ilgilendiren 128 milyar doların usulsüzce bozdurulması hususu kamuoyunu meşgul etmiş, tarafımca da bu durum göz önüne alınarak cevabının verilmesi erzam olan bu durum itibariyle 128 milyar nerede sorusu sorulmuş, bu da afişlere ve billboardlara aktarılmıştır” dedi.

“KARARA İTİRAZ ETTİK”

Edirne adliyesinde partilerinin hukukçuları ile itiraz ettiklerini belirten Pekcanlı, “Birçok ilde bu afişler toplatıldı buna sebepte billboardlarda, ‘128 milyar dolar nerede’ yazısının arkasında Cumhurbaşkanını siluetinin olduğunun birçok ilde mazeret gösterildi. Biz bu afişleri diğer illere göre geç astık. Biz cumhurbaşkanlığı külliyesinin olmadığı afişleri hazırlayıp astık. Haklılığımızı ortaya koymak için madem, Cumhurbaşkanlığı’na hakaret kavramını kullanıyorlar, biz de külliyeyi koymayalım dedik.  Edirne’de olan afişlerin arka fonunda Külliye’nin resmi yoktur. Uzunköprü ilçe başkanlığımızda külliye fotoğrafların olduğu afişleri kullandı. Burada cumhurbaşkanına hakaret kavramını kullandılar. Edirne merkez de asılan afişlere toplumun farklı görüşlerine mensup kısımlarının tepkisine yol açacağı ve grupların karşı karşıya gelmelerine neden olabileceğini bize söylediler. Uzunköprü’de ise Cumhurbaşkanlığı’na hakaret külliye mazeret gösterildi. Savcılığın bize tebliğinden sonra, bizde parti olarak itirazımızı yaptık. Haklı olduğumuz yerde hukuksal çalışmalarımızı yapmaya devam edeceğiz. Yetimin hakkı olan 128 milyar doların hesabını sormak ana muhalefet partisinin hem anayasal bir hakkıdır hem de vicdani bir hakkıdır. Biz burada kimseye bir iftira atmıyoruz sadece bir soru soruyoruz. Merkez bankasının rezervi olan 128 milyar dolar nerede biz bunu merak ediyoruz.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.