DOLAR 32,5841 0.28%
EURO 34,7540 -0.01%
ALTIN 2.488,500,18
BIST 9.524,59-0,06%
BITCOIN 20508362,69%
Edirne
16°

PARÇALI BULUTLU

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Çiftçi bu destekle gübre bile alamaz”

“Çiftçi bu destekle gübre bile alamaz”

ABONE OL
29 Ekim 2021 11:57
“Çiftçi bu destekle gübre bile alamaz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, “Kuraklık desteği yayınlandı, evlere şenlik, kuraklıktan etkilenen çiftçiler bu destekle gübre bile alamaz. Çok yazık” dedi.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Cumhurbaşkanı kararı ile, 2021 yılında iklimsel faktörlere bağlı olarak yetiştirdikleri ürünlerde yüzde 30 ve üzeri verim kaybı yaşayan çiftçilere verilecek olan kuraklık desteğini eleştirdi.

“TARIMDA KURA BİR YIL GEÇİRİYORUZ”

Türkiye’nin tarımda kurak bir yıl geçirdiğini belirten Milletvekili Gaytancıoğlu, “Özellikle Mayıs ayında kuraklık ciddi bir şekilde Güneydoğu’da başladı. İç Anadolu’da ve tüm bölgelerimizde hatta Karadeniz de bile kuraklıktan etkilenen bölgelerimiz oldu. Başta buğday, sonra arpa, kırmızı mercimek ve giderek yaygınlaşan kuraklıktan yaklaşık 41 ilimiz etkilendi. O dönem buğday, arpa, kırmızı mercimek hasadı yapılırken bomboş tarlalar gördük. İçi boş buğday taneleri gördük” dedi.

“ÇİFTÇİ GÜBRE BİLE ALAMAZ”

Şimdi kuraklığın bölgemizde de olduğunu belirten Milletvekili Gaytancıoğlu, “Ayçiçeği tarlaları da çok iyi sayılmaz. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı kuraklık desteğini açıkladı. Biz de o zaman söyledik “çiftçi bu tarlada yeniden üretim yapacak. Yeniden buğday ekecek, arpa ekecek, kırmızı mercimek ekecek başka ürünlerin tarımını yapacak. Dekar başına en az 300 lira, 400 lira kuraklık desteği verelim. Çünkü çiftçimiz gübre alacak, ilaç alacak, tohum alacak, tarlayı sürecek bunlar ciddi bir masraf. Hiçbir şey alamayan, parası olmayan çiftçi bu girdileri nasıl temin edecek.” Şimdi kuraklıktan yüzde 30 etkilenen çiftçilere 30 lira kuraklık desteği, yüzde yüz etkilenen çiftçilere dekar başına 100 destek verilecek. İnanın bununla çiftçi gübre bile alamaz. Çünkü gübreye 1 yılda yüzde 150 zam geldi. Geçtiğimiz yıl 2 bin liraya alınan taban gübresi şimdi 4 bin 500 lira civarında. Yine üre gübresi geçtiğimiz sene bin 800 liraydı şimdi 5 bin lira o da yok, bulunamıyor” dedi.

“HÜKÜMET KURAKLIKTA DA SINIFTA KALDI”

Hükümetin Türkiye tarımını yönetmekten uzak olduğunu ve hükümetin kuraklıkta da sınıfta kaldığını belirten Milletvekili Gaytancıoğlu, “Biz tarlalarımızı yeniden üretime açmazsak çiftçimizin sırtına vurup “böyle günler olur, ben senin yanındayım” demez isek bize çok yazık olur. Her şeyi ithalat ile çözmemiz yanlış. Her şeyi dışarıdan beklersek bakın buğday fiyatı 150 dolardan bugün 300 dolarlara çıktı. Dünya size ürün veriyor ama parasını da alıyor. Ama kendi çiftçimizi desteklersek, bir kuraklık desteği hiç olmazsa verim kaybı gözetmeksizin herkese 4’er yüz lira 5’er yüz lira verseydiler üreticiyi kazanmış olurlardı. Ama biz böylelikle hem üretimi kaybediyoruz hem üreticiyi kaybediyoruz” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.