DOLAR 32,4555 -0.12%
EURO 34,7662 -0.64%
ALTIN 2.439,510,15
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2078138-0,93%
Edirne
18°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çiftçiler, sarı pas hastalığına dikkat!

Çiftçiler, sarı pas hastalığına dikkat!

ABONE OL
4 Mayıs 2023 10:09
Çiftçiler, sarı pas hastalığına dikkat!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Edirne il Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz, bazı buğday tarlalarında görülen sarı pas hastalığına karşı uyarıda bulunarak, çiftçilerin tarlalarını kontrol edip verim kaybı yaşanmaması için bu konuya hassasiyet göstermeleri gerektiğini söyledi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Edirne il Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz, buğdayda görülen sarı pas hastalığı konusunda değerlendirmede bulundu. Buğday başta olmak üzere birçok hububat türlerinde önde gelen hastalıklardan biri olan sarı pas hastalığı, bu yıl Nisan ayının çok yağışlı geçmesi ve yağışlardan sonra oluşan nem neticesinde buğdayda ortaya çıkıyor. Mücadele edilmediği takdirde verimi etkileyeceğini söyleyen Erdoğan Yanılmaz, çiftçilere seslenerek sürekli arazilerini gezerek aldıkları numuneleri uzmanlara teslim etmeleri gerektiğini kaydetti.

“SARI PAS İLE MÜCADELE EDİLMEZSE VERİMİ ETKİLEYECEĞİ AŞİKAR”

Erdoğan Yanılmaz, Nisan Ayı içerisinde çok yağışlı günler geçirdiğimizi belirterek, “Burada buğdayda arazi çalışmalarında ve arazi ziyaretlerinde fark edildiği üzere sarı pas hastalığının yaygın bir şekilde görüldüğünü, hem çiftçilerden duymaktayız hem de Ziraat Odası yetkilileri, Tarım İl Müdürlüğü ve araştırmadaki uzman mühendisi arkadaşlarım arazi çalışmalarında bunu gördüklerini ifade etmektedirler. Aynı zamanda çiftçi arkadaşlarımız, çiftçi kardeşlerimiz de bu sarı pas hastalığının tespitini arazide kendi alanlarında çok rahat bir şekilde görüyor ve tespitini yapabiliyorlar. İşte bu yıl Nisan ayının çok yağışlı geçmesi sonucunda ve hava sıcaklığının 15-20 derece civarında seyretmesi ve yüksek miktarda yağışlardan sonra nem oluşması neticesinde buğdayda sarı pas hastalığı bu sene yaygın olarak görüldü. Bunun için çiftçilerimiz sık sık arazilerini kontrol edip tespitlerini yaparak ilaçla mücadele şeklinde uygulama yaparak bu hastalığın önüne geçme yoluna gidebilirler. Çiftçilere önerimiz sık sık arazilerini gezip ziyaret etmeleri, numune alıp ilgili uzman arkadaşlara danışmaları, tespitini kendileri de çok rahat bir şekilde yapabilirler. Sarı pas hastalığı buğdaylarda hafif böyle yapraklarında püskül şeklinde görünen bir hastalıktır. İşte diğer bir daha tabirle kök boğazı kök çürüklüğü, bunlar da bu tür hastalıklarda havaların nemli gitmesi, yağışların fazla miktarda olması ve buğdayın sık olmasından dolayı bu sene yaygın olarak görülmektedir. Verimi, mücadele yapmazlarsa muhakkak etkileyeceği aşikar. Bu konuda önceki yıllarda da tespitlerimiz zaman zaman oldu. Verimde düşüklüğe neden olabiliyorsa sarı pas hastalığı yapraklardan başlayarak kök bölgesine hızlı bir şekilde yayıldığı için orta sap bölgesinde üst noktadaki başağı doldurma şansını engelliyor. Hızlı bir şekilde kurumaya neden oluyor. İşte çiftçilerimiz bu tür vakalarda özellikle kendilerini çok rahat, bunu tespitini yapıp arazide görebilirler, mücadelesini ilaçla yapabilirler. Şu anda zaten yaygın olarak ilaçla mücadelesi yapılmakta önümüzdeki günlerde de süne de gündeme gelebilir. Bunun için de ayrıca yine tespitlerini Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, arazinin çalışmalarında veya çiftçilerimiz kendi tarım alanlarında bunun tespitlerini çok rahat bir şekilde görüp yapabilirler” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.