DOLAR 32,5661 0.2%
EURO 34,9520 -0.12%
ALTIN 2.442,760,29
BIST 9.716,77-0,05%
BITCOIN 20950210,09%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çiğ sütte kalite arttı

Çiğ sütte kalite arttı

ABONE OL
27 Eylül 2022 10:03
Çiğ sütte kalite arttı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği (Köy-Koop) Edirne Başkanı Ahmet Erken, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çiğ inek sütünde belirlediği protein ve yağ değerlerinde süt üreticilerin yüzde 80’inin bu kriteri aştığını söyledi. Bunu yüzde 100 yapmak için çalıştıklarını kaydeden Erken, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın protein ve yağ değerlerine göre de ekstra üreticiye destek vereceğini dile getirdi.

 “NUMUNELERE İSİM YAZMADAN NUMUNE ANALİZ YAPILIP BAKANLIĞIN SİTESİNE GÖNDERİLİYOR”

Edirne Köy-Koop Başkanı Ahmet Erken “25 Ocak 2020 Cumartesi 31019 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan çiğ inek sütünün sınıflandırılması tebliğiyle ilgili yapmış olduğumuz bakanlığımızla danışarak protein ve yağ değerlerinin ölçümü için önce protein ve yağ analiz makinalarımızı tedarik ederek 2021 yılı Ekim-Mart, Nisan-Eylül dönemlerine ait numunelerimizi yapıyoruz. Nisan ve Eylül dönemi numunelerimizi tamamladık. Bu ikinci dönem Ekim ve Mart dönemi numunelerimizi de yapmış bulunuyoruz. Tabii ki Ekim ve Mart dönemi protein ve yağ değerleri tebliğde belirlendiği şekilde yapılıp, A B, C sınıflandırmasına göre yapılmaktadır. Tabii ki bunun yağ değerleri de Resmi Gazete’de yayınlandığı gibi, biz üreticimizin sütünün numunesini alıyoruz. En dikkatli şekilde aldığımız numuneyi birliğimize en iyi şekilde hijyenik bir şekilde ve soğuk olabilecek numunenin bozulmayacak şekilde birliğimize ulaştırarak barkod işlemini yapıp numuneyi analiz yapıp direkt bakanlığımıza sitelerine gidiyor. Bakanlığın sitelerinden de numunenin gittiği hangi köyün hangi ortağın numunesinin kaç yağ ve kaç protein olduğunu da direkt otomatikman üreticinin cep telefonuna geliyor. Biz baktığımız numunelerin kime ait olduğunu da bilmiyoruz. Sadece rakamlarla köyden numuneleri aldığımız kişilerin numune kaplarına köyde yapmış olduğumuz listelere göre belirliyoruz ama isim yazmıyoruz. Daha sonra barkoda yazdığımızda sınıflandırıyoruz. Ve bakanlığa buradan analiz yapıldıktan sonra bakanlığın sitesine gittiğinde otomatik olarak üreticinin cep telefonuna yağ ve protein değerlerine geliyor, üretici de nasıl bir süt ürettiğini de biliyor, ona göre dikkat ediyor” dedi.

“SÜT ANALİZLERİNDE PROTEİN VE YAĞ ORANLARINAGÖRE BAKANLIK ÜRETİCİYE EKSTRA DESTEK VERECEK”

Çünkü biz bunu en iyi şekilde ve en titiz bir şekilde Trakya ve Türkiye genelinde uygulanması için hareket ediyoruz. Bakanlığımız bunun tebliği yayınladı. Ama biz bölgemizde Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli bölgesi aynı zamanda hastalıktanari bölge olduğu için de biz daha dikkatli davranmaya çalışıyoruz. Tabii ki Türkiye’nin her tarafında dikkatli olunmaya çalışılıyor. Ama biz bölgemizde de Trakya Bölgesi’nde de ari bölge olduğu için de bu sınıflandırılan sütün protein ve yağ değerlerine göre bundan sonraki bölümde farklı sözleşmelerle sütümüzü pazarlama imkanı da bulacağız. Tabii Resmi gazetede yayınlanan ve bakanlığımızın da bu protein ve yağ değerlerine göre de ekstra üreticiye destek vereceği aşikardır. Bunların zaten sınıflandırmaya göre de destekleri bellidir. Bunun içinde var gücümüzle çalışıyoruz. 31 Eylül tarihine kadarda son gündür bu sınıflandırma ve yağ değerlerinin 30  Eylül’e kadar tamamlanması da  kesinleşecek. Kesinlikle erteleme gibi bir durum da söz konusu değil. Biz de son şekliyle bin 500 numunemiz kaldı. Tabii bu numuneleri yaparken 6 bin, 6 bin 200 tane müstahsilimizin numunesini yapıyoruz. Edirne Kooperatifler Birliği’nin bünyesinde olan ortaklarımızın analizlerini yapıyoruz. Diğer örgütlere ait olan analizleri de diğer örgütler yapıyor. Bu şekilde de  Bakanlığımız bu sınıflandırılmış süte göre de üreticiye destek verecek” diye konuştu.

“YÜZDE 100 OLMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Bakanlığın belirlediği kriterleri süt üreticilerin yüzde 80’inin aştığını ve bunu yüzde 100 yapmak için çalıştıklarını kaydeden Erken, “Daha önceki ilk yaptığımız analizlerde bölgemizde, ilimizde bakanlığın kriterlerinin üzerinde üreticilerin yüzde 80’nin daha kaliteli süt, protein ve yağ değerlerinin çıktığını da gördük. Tabii ki değeri düşük olanlar da var. Edirne ve Trakya bölgesinde üreticilerin yüzde 80’İ bakanlığın belirlemiş olduğu kriterlerin üzerinde bir analiz sonucu veriyor. Bu da sevindirici bir haberdir. Bunun yüzde 100’lere ulaşması için de veya yüzde doksanlara ulaşması için de çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Hayvan beslenmesi ve ne şekilde beslenme. Kaynaklanan şeyleri de toplantılarda ortaklarımıza ve kooperatif başkanlarımıza anlatmaya çalışıyoruz” şeklinde noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.