DOLAR 32,5608 0.21%
EURO 34,9413 -0.12%
ALTIN 2.437,230,06
BIST 9.716,77-0,05%
BITCOIN 2092995-0,27%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Cingöz, “Gerçek enflasyon yüzde 142”

Cingöz, “Gerçek enflasyon yüzde 142”

ABONE OL
21 Nisan 2022 10:40
Cingöz, “Gerçek enflasyon yüzde 142”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Üretici ve tüketici enflasyonu arasındaki farkın Cumhuriyet tarihinin nen büyük farkı olduğunu söyleyen Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz, “Resmi rakamlara göre üretici enflasyon ile tüketici enflasyonu arasındaki fark yüzde 54. Gerçek enflasyon yüzde 142. Bunlar çıkartmasa da ben biliyorum gerçek enflasyonu. Araştırmacı olmaya gerek yok” şeklinde açıklamada bulundu.

“ÜRETİCİ VE TÜKETCİ ENFLASYONU ARASINDA CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK FARKI OLUŞTU”

Üretici ve tüketici arasındaki gerçek enflasyon farkının yüzde 142 olduğunu söyleyen Cingöz, “Esnaf ne yapsın otomatik olarak fiyatlar, artacak. Kaldı ki dolaplar falan çalışması yeni bir maliyet yükletecek. Yükletmese de fiyatlar yine artacak. Neden artacak derseniz, üretici enflasyonu ile tüketici enflasyonu arasında Cumhuriyet tarihinin en büyük farkı oluştu. Böyle bir fark hiçbir zaman olmadı ki bu resmi rakamlara göre üretici enflasyon ile tüketici enflasyonu arasındaki fark yüzde 54. Şimdi bağımsız enflasyon açıklayan kurumlara da herhalde bir yasak getirme pozisyonu var. Torba yasada. Gerçek enflasyon yüzde 142. Bunlar çıkartmasa da ben biliyorum gerçek enflasyonu. Araştırmacı olmaya gerek yok. Geçen sene bu zamanlarda motorin 6 lira 54 kuruştu. Bugün 22 lira. Yüzde 200’ü geçik bir şekilde artmış. Şimdi bakın yakıta enerjiye zam yaptığım müddetçe üretimdeki fiyatlar artmayacak mı? Peki üretimdeki fiyatlar arttıkça kime yansıyacak. Tüketiciye yansıyacak. Onun için fiyatlar artacak. Her üründe artacak. Üretici girdileri çok yüksek. Yaz mevsimi yaklaşıyor. Belki sebzede biraz düşüş olabilir. Bunun nedeni tarlalarda yeni ürünler çıkacak. Patates, soğan gibi.  Seralarda üretilen ürünlerde düşüş yaşanmaz. Ne zaman olur Haziran’a doğru bahçelerde sebze çıkarsa belki bu ürünlerde biraz düşüş olur. Yeni ekonomik modele geçildiğinde hedef neydi, Mart, Nisan, Mayıs da fiyatlar düşecek dediler. Peki hükümetin şimdiki hedefi ne. Şimdi fiyatlar stabil gidecek. Ekimde de düşecek. Şimdi bugün stabil gitmesi ve ekimde fiyatların düşmesi eşyanın doğasına ters. Ekim geldiği zaman tarlada mahsul kalmayacak. Neden düşsün ki fiyatlar ondan sonra. Asla düşmez” dedi.

“ESNAFA ELEKTRİK FATURASINDA DESTEK YAPILMALI”

Yaz ayı gelmeden esnafın soğutucu dolapları ve klimaları çalıştırmak zorunda kalacağını ve buda elektrik faturalarına ciddi yansıyacağını kaydeden Cingöz “Şu anda işyerleri elektriğini mümkün olduğu kadar kısıyor. Yarın kısamayacak bu giderini. Yaz geldiğinde buz dolabını 24 saat çalıştıracak. Müşteri geldiği zaman klimayı çalıştırmak zorunda kalacak.  Kışında yine bazı yerlerde doğalgaz, kalorifer olmayan yerlerde elektrikli ısıtıcılar kullandılar. Bazılarında elektrik kullanımında düşüş olur. Her işletmede elektrik kullanılmakta. Buzdolabı, klima, soğutucu dolaplar var. Elektrik faturalarında mutlaka destekleme yapılmalı. Madem destekleme yapılacaktı da neden arttı. Devlet elektrik faturalarının bir kısmını kendileri tarafından desteklendiği söyleniyor. Doğrudur, bunu ben bilemem devleti yönetenler bilir. Ama bizim kazancımıza göre girdi fiyatları çok yüksek. Esas sıkıntı orada. Biz enflasyonun yüksek olduğu dönemleri de gördük. Yüzde 150, yüzde 130 gecelik repoların verildiği günleri de yaşadık. Ama şöyle bir gerçek vardı, vatandaşın geliri de aynı oranda artıyordu. Burada sıkıntı vatandaşın alım gücünün sabit kalması. Fiyatlar yükseliyor. Vatandaşın geliri yükselmiyor” dedi.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.