DOLAR 32,3921 0.22%
EURO 35,0751 -0.1%
ALTIN 2.324,950,25
BIST 9.142,400,69%
BITCOIN 2240786-2,61%
Edirne
22°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Cingöz, “İşsizliğin çözümü iki altın bilezik”

Cingöz, “İşsizliğin çözümü iki altın bilezik”

ABONE OL
13 Temmuz 2022 11:14
Cingöz, “İşsizliğin çözümü iki altın bilezik”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Altın bilezik olarak görülen üniversite diplomasının işsizliği çözmediğini söyleyen Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz, çocukların erkenden çıraklık meslek okullarına gönderildiği takdirde ileride 2 altın bilezikle işsiz kalmayacağını söyledi.

Günümüzde işsizlik sayısının arttığını söyleyen EDOSOB Başkanı Kemal Cingöz, özellikle üniversiteli işsizlerin sayısına ve piyasada ara elaman sıkıntısına işaret etti.

Çocuk yaşta meslek okullarında ilk altın bileziğin alınması, sonra üniversitesi diploması ile 2’inci altın bileziğin alınması gerektiğini aktaran Cingöz, “Herkes avukat olmak istiyor. Herkes doktor olmak istiyor. Peki Türkiye’de bu mezuniyete göre bu potansiyele karşılayacak iş gücü var mı? Yok. Lise çağına geldiği zaman meslek okullarına yönlendirmek lazım. En azından elinde bir mesleği olur, ara elemanı olarak da işveren de sıkıntı çekmez. Diplomasını aldığı mesleğinden iş bulamazsa, meslek okulundan kazandığı altın bilezikle iş bulur” dedi.

“DİPLOMALI İŞSİZ OLMAMAK İÇİN LİSE ÇAĞINDA MESLEK OKULLARINA YÖNLENDİRMEK LAZIM”

Türkiye’nin çıraklık uygulamasında geç kaldığını, diplomalı işsiz söylemi yerine, çocukların lise çağında meslek okullarına gönderilerek ilk altın bileziğini alması gerektiğini savunan Kemal Cingöz “Devletin bir projesi var biliyorsunuz. Çalışanların sigortasını ödeyecek, üçte bir maaşını, kalifiyeye göre yüzde 50’sini ama şu an buraya yönelmiş talep ne kadar? Onunla ilgili elimde herhangi bir veri yok. Ama doğru olan odur. Türkiye çıraklık uygulamasında geç kaldı. Çünkü herkes avukat olmak istiyor. Herkes kaymakam olmak istiyor. Herkes doktor olmak istiyor. Peki Türkiye’de bu mezuniyete göre bu potansiyele karşılayacak iş gücü var mı? Yok. Onun için haberlerde bol bol dinliyoruz. Diplomalı işsiz, üniversiteli işsizler diye. Herkesten her şey olmaz. Yani bunu lise çağına geldiği zaman meslek okullarına yönlendirmek lazım. En azından elinde bir mesleği olur, ara elemanı olarak da işveren de sıkıntı çekmez. Şu an bütün mesleklerde yalnız ara eleman sıkıntısı var. Neden var? Alttan genç nüfustan mesleğe yönelen insanlar yok. Sıkıntı buradan kaynaklanıyor” dedi.

“ÜNİVERSİTE DİPLOMASI İLE İŞ BULAMAZSA, MESLEK OKULUNDAN KAZANDIĞI ALTIN BİLEZİKLE İŞ BULUR”

Üniversite diploması ile iş bulamayanın sektörlerde meslek okulundan kazandığı altın bilezikle rahatça iş bulabileceğini, piyasada ara elaman açığının olduğunu hatırlatan Başkan Cingöz, “Hem mesleği olsun, hem üniversite diploması. Devir görüldüğü gibi 2 altın bilezik olması şart olan devir. Meslek okulunda kazandığı altın bilezik çok önemli. Ondan sonra isterse avukat olsun, doktor olsun, hakim olsun. Ama şimdi paralı okulda okuyup da mezun olduğun zaman ne oluyor? Ondan sonra asgari ücretle her türlü işi yapma rıza gösteriyorsun ama onu bile bulamıyorsun. Ama elinde mesleğin varsa mesela torna tesviyecisin, gidersin bir tornacının yanında işe başlarsın. Marangoz, kaynakçı, tornacı, şoför. Diplomasını aldığı mesleğinden iş bulamazsa, meslek okulundan kazandığı altın bilezikle iş bulur. Onun için Türkiye bu uygulamayı herhalde bakanlık açıklayalı dört beş ay oldu. Ama bana göre geç kaldı” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.