Eczacı Şükrü Ciravoğlu, ilaç fiyatlamasında kullanılan Euro kurunun güncellenerek artmasıyla alakalı açıklamada bulundu. Cumhurbaşkanlığı Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Karar sonrası açıklamada bulunan Ciravoğlu, “Bunun da kalıcı bir çözüm olmadığını belirtmemiz gerekiyor. Esas temel sıkıntı enflasyonda ve maliyet artışlarında. Bu süre geldiği müddetçe yapılan bu düzenlemeler ya da güncellemeler geçici çözüm kalacaktır maalesef” şeklinde ifadelerini kullandı.
“ENFLASYON BASKILARI, MALİYETLERİN ARTMASI SEBEBİYLE FİYAT GÜNCELLEMESİ YAPILDI”
Cumhurbaşkanı kararnamesiyle beşeri tıbbi ürün fiyatlandırmasındaki değişiklikle ilaç fiyatları konusunda konuşan Şükrü Ciravoğlu, “Bugünkü tarihle Cumhurbaşkanlığı kararıyla ilaç fiyat güncellemesi yapıldı. Bir süredir yapay bir sıkıntı yaşanıyordu piyasada. Gerek firmalar, gerekse depolar. Ürün sevkiyatında kışlıklamaya gitmişlerdi. Hatta bazı ürünler tamamen temin edilemez durumdaydı. Zam beklentisi aslında normalde Aralık ayında düşünülüyordu ama enflasyon baskıları neticesinde, maliyetlerin artması gibi gerekçelerle firmalar zor durumda kaldı ve sıkışıklığı aşmak için fiyat güncellemesi yapıldı. Türkiye’de ilaç fiyatları belirlenirken kararnamenin başlangıcında belirlenmiş bir avro kuru var. Bu avro kuru üzerinden hesaplanarak ilaç fiyatı veriliyor firmalara. Yüzde 23,5 oranında bir artış sağlandı. Dolayısıyla uygulanacak olan avro kuru 21,6 TL’ye geldi. Şimdi bu rakam tuhaf gelebilir. Avro’nun bugünkü değeri belli, döviz kuru belli. 21,6 TL’ye avro mu var diye düşünebilir insanlar. Ama bunu devletin bir pazarlık payı olarak kabul etmek lazım. Genel sağlık sigortası SGK gibi kurumları vasıtasıyla Türkiye’de üretilen ithal edilen ilacın en büyük alıcısı konumunda devlet şu anda. Bunu kullanarak firmalarla bir pazarlık yapıyor. Sonuçta belirlenen ilaç fiyatı bütün Avrupa ülkeleri ve komşularımız arasında bir hayli ucuz bir fiyat oluyor. Piyasada da gördüğünüz komşu ülkelerden gelip buradan ürün temin edenlerin altında yatan olay bu. Avrupa Birliği’yle bizim aramızda ciddi bir fiyat farkı var ilaçlar konusunda” diye vurguladı.
“BU GÜNCELLEMELER KALICI ÇÖZÜMLER DEĞİL”
Ciravoğlu, “Bugün itibariyle firmalar ve depolar fiyatlarını güncellemeye başladı. Dolayısıyla bu yapay yokluk da yavaş yavaş giderilebilir duruma geldi. Sevkiyatlar normale dönmeye başladı. Herhalde birkaç gün içinde tamamlanır ve tamamen normale döner diye bekliyoruz. Ama tabii bunun da kalıcı bir çözüm olmadığını belirtmemiz gerekiyor. Esas temel sıkıntı enflasyonda ve maliyet artışlarında. Bu süre geldiği müddetçe yapılan bu düzenlemeler ya da güncellemeler geçici çözüm kalacaktır maalesef. Maliyet arttıkça diğer giderler arttıkça, sonuçta firmalar ilaç önemli bir ürün, insan sağlığıyla ilgili sağlığa hizmet eden bir ürün ama sonuçta ticari firmalar bunu üretiyor ve ayakta kalabilmek için kendi maddi ve ekonomik durumlarını korumak zorundalar. Dolayısıyla bu sürer gider. Temel sorun enflasyondur. Şubat ayında falan bir süre idare eder bu ama ne kadar idare edeceğini bilemeyiz. Söylediğim gibi enflasyonla ilgili bir şey. Ama bugün Türkiye ortamına baktığımızda, gerek yurttaşta gerekse ekonomi çevrelerinde enflasyonun düşeceğine dair ne bir umut var, ne de bir beklenti var. Bu sürdüğü müddetçe ne kadar idare eder bilemeyiz. İlaçlara zam yansıdı mı? Yavaş yavaş fiyatlar güncelleniyor. Evet, bugün yavaş yavaş güncelleniyor. Aşağı yukarı tam bir rakam söylemek şu anda doğru değil ama o avro kurundaki yüzde 23,5’lik artış bir kere doğal olarak ilaçlara da yansır” şeklinde kaydetti.
Haber: Erkan Ekşi
GÜNCEL
07 Kasım 2024GÜNCEL
07 Kasım 2024GÜNCEL
07 Kasım 2024GÜNCEL
07 Kasım 2024TRAKYA BÖLGESİ
07 Kasım 2024TRAKYA BÖLGESİ
07 Kasım 2024GÜNCEL
07 Kasım 2024