DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20703770,84%
Edirne
19°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çocuk Hakları Derneği’nden denetim ve tedbir çağrısı!

Çocuk Hakları Derneği’nden denetim ve tedbir çağrısı!

Edirne Çocuk Hakları Derneği Yönetim Kurulu, İstanbul’da Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) kapsamında bir öğrencinin staj yaptığı işyerinde ağır yaralanarak tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, Edirne merkez ve ilçelerindeki MESEM uygulamalarındaki aksaklıklarla ilgili olarak yetkilileri ivedilikle denetim ve tedbir almaya davet etti.

ABONE OL
18 Ocak 2024 17:50
Çocuk Hakları Derneği’nden denetim ve tedbir çağrısı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Çocuk Hakları Derneği Yönetim Kurulu, İstanbul’da Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) kapsamında bir öğrencinin staj yaptığı işyerinde ağır yaralanarak tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, Edirne merkez ve ilçelerindeki MESEM uygulamalarındaki aksaklıklarla ilgili olarak yetkilileri ivedilikle denetim ve tedbir almaya davet etti.

Edirne Çocuk Hakları Derneği Yönetim Kurulu’ndan yapılan açıklamada, İstanbul’da MESEM kapsamında staj gördüğü işyerinde kafası sac büküm makinesinde 16 dakika boyunca sıkışan 14 yaşındaki bir çocuğun tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybettiğini yine bir çocuğun yakıt deposunun şamandırasını değiştirirken, yaşanan parlama sonucunda vücudunun yüzde 80’inin ileri derecede yandığı ve kalıcı hasarın fizik tedavilerle düzelemeyeceğinin kesinleştiğini bildirdi.

Çocukların, mesleki becerileri gelişsin diye okullarındaki eğitim kapsamında işletmelerde staj gördüğüne dikkat çekilen açıklamada, “Deneyim kazanmaları açısından daha yararlı olduğu düşünülerek çok farklı iş kollarında başlatılmış olan bu uygulama son yıllarda, bambaşka sorunları ve ne yazık ki sistemin en acımasız dişlilerini gözler önüne sermeye başladı. Çocukların 18 yaşına kadar, öncelikle bulunmaları gereken yerler eğitim kurumlarıyken, uygulamanın gözden kaçan ya da kaçırılan boşluklarından sızanlar bize kabul edemeyeceğimiz gerçekleri gösteriyor” denildi.

“MESLEKİ EĞİTİM KANUNUNU BİR DAHA GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”

Açıklamada, “Sadece iki vaka, iki büyük acı olarak mı bakacağız? Ölene Allahtan rahmet, yakınlarına sabır, yaralanana acil şifalar dileyip şimdilik, bir yenisine kadar kapımızı kapatabiliriz, elden ne gelir! Aslında, elden gelebilecek çok şey var. Yönetenlerin, öncelikle 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nu bir daha gözden geçirmelerinde yarar var. Çocuklar, beceri kazanmak amacıyla işyerlerinde çalışıyor olabilir. Ancak, denetlenebilir bir kurum olan okuldan uzaklaşıp, öğretmenler yerine iş yeri sahiplerinin denetlenemez uygulamalarına ve insafına terk edilmemeli. Zira, ticari düzenin, bir süre sonra çocuğun işi öğrenmesinden çok, işin bitirilmesini öncelediğini bilmek için kahin olmaya gerek yok” denildi.

2023 YILINDA 54 ÇOCUK İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

Açıklamada, İşçi Sağlığı ve Güvenliği (İSİG) Meclisi verilerine göre, Türkiye’de 2023 yılında 14 yaş ve altı 22 çocuk işçi, 15-17 yaş arası 32 çocuk/genç işçi olmak üzere toplamda 54 çocuk işçi hayatını kaybetti. İSİG yetkililerine göre, Türkiye’de 2024 yılında bir milyonun üzerinde çocuk işçi bulunduğu ifade edildi.

ÖĞRENCİLER AÇISINDAN SIFIR RİSK İLKESİYLE HAREKET EDİLMELİ

Edirne Çocuk Hakları Derneği Yönetim Kurulu açıklamasında, yönetenlerin ve devletin eğitim, ekonomi, siyaset ile hukuk kurumlarının tüm yetkililerinin ivedilikle yapabileceklerini ise şöyle sıraladı;

3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununun yeniden ele alınması, İş yerlerinde, usta öğreticilerin, sorumluların pedagojik açıdan uygunluğunun denetlenmesi, Haftanın 2 günü okula gidiyorsa, 3 gün işletmeye gitmesi ve mesaisinin 8 saatin üstüne çıkmaması, Öğrencilere ödenmesi gereken ücretin düzenli yatıp yatmadığının denetlenmesi, (zira, bazı iş verenlerin çocukların banka hesabına yatırdıkları parayı elden geri istediklerine dair olumsuz duyumlar almaktayız) İş yeri uygulamalarının, önerilen modüllere uygun olarak gerçekleşmesi, MESEM kapsamında çalıştırılan öğrencilerin sağlıklı beslenme ve yeterli dinlenme olanaklarına sahip olması, İş yeri uygulamasına giden öğrencilerin de ara tatillerden ve yaz tatillerinden aynı şekilde yararlanabilmesi, İş yerlerinin Bakanlık tarafından sıkı bir biçimde denetlenmesi, İş yerlerinin herkes için her açıdan güvenli olması, ama öğrenciler açısından sıfır risk ilkesiyle hareket edilmesi. Konunun uzmanlarıyla ve muhataplarıyla bir araya gelindiğinde, kolaylıkla hayata geçirilebilecek uygulamalar”

EDİRNE’DE DE İVEDİLİKLE DENETİM VE TEDBİR ALINMALI”

Edirne Çocuk Hakları Derneği Yönetim Kurulu açıklamasında Edirne merkez ve ilçelerindeki MESEM uygulamalarındaki aksaklıklarla ilgili olarak yetkilileri ivedilikle denetim ve tedbir almaya davet ederek, “Edirne Çocuk Hakları Derneği olarak, çocuğun üstün yararı ilkesinin altını çiziyor ve çocukların haklarını bir daha hatırlatmak istiyoruz. Hiçbir ayrım gözetmeden tüm çocukların, barınma, sağlık, oyun hakkı kadar, nitelikli ve eğitim alma hakları var. Ancak, 14 yaşında sanayide mesleki beceri kazanmaya çalışan çocuğun güvenli eğitim hakkını hiç kimsenin çalmaya hakkı yok” denildi.

Haber: Mehmet Güzey

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.