Saadet Partisi Edirne İl Başkanı Ali Demirkıran, 17 ağustos 1999 da yaşadığımız ve yaklaşık 18 bin insanımızın hayatını kaybettiği büyük deprem felaketinin yıl dönümünde alınacak önlemlerin önemini hatırlatarak yetkilileri göreve davet etti. Demirkıran bu vesile ile “bu depremde hayatlarını kaybedenlere tekrar Allahtan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz” açıklamasında bulundu.
Deprem konusunda ciddi eğitimler verilmesi gerektiğine vurgu yapan Demirkıran, “Eğitim en önemli konudur. Bir tehlike anında ne yapacağını bilmek çok önemlidir. Bu da verilecek eğitimlerle, yapılacak tatbikatlarla mümkündür. Son günlerde Otobüs yangınları sıkça yaşanır oldu. Maalesef bazılarında can kayıpları yaşandı. Yetkililer bu kayıpların önemli bir sebebinin olay yerinin nasıl tahliye edileceğinin bilinmemesi olduğunu ifade ediyorlar. Bu tatbikatların anlaşılır bir şekilde yapılması en önemli önlemdir. Yangın, sel, deprem gibi felaketlerde ne yapacağını bilmeyen insan panik yapar. Ne yapacağını bilen insanlar ise kayıpları ve zararı en aza indirir” dedi.
Okullarda bu eğitimleri yapmak için değil, hayat kurtarmak için yapılması gerektiğinin altını çizen Ali Demirkıran, “Belediyeler de ruhsat verirken depremin risklerini göz önüne almak zorundadır. Depremden kaçanların toplanacakları boş alanlar, toplanma alanları oluşturulmalıdır. Türkiye topraklarının yüzde 98’i aktif ve çeşitli deprem kuşakları üzerinde yer alıyor. Bu durumda depreme karşı önlemler alarak, depremden kayıp vermeden, sıfır hasarla kurtulabilirsiniz” şeklinde konuştu.
DEPREM OLMADAN HAZIRLIKLARA BAŞLANMALI!
Deprem sonrasında can ve mal güvenliğini sağlamak için deprem meydana gelmeden risklerin değerlendirilmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirten Ali Demirkıran, “Bu konuda öncelikle bir aile toplantısı düzenleyerek tüm aile üyeleri ile birlikte hazırlıklara başlanmalı. Yaşanılan mekânda tehlikeli olabilecek yerler tespit edilmeli. Devrilebilecek eşyalar sabitlenmeli, yangına sebep olabilecek eşyaların güvenli alanlarınızın yakınında olmamalı” uyarısında bulundu.
FİZİKSEL ÖNLEMLER NELERDİR?
Öncelikle, depremin can ve mal kaybıyla sonuçlanmaması için bina inşaatının proje aşamasından itibaren doğru yapılandırılması gerektiğine dikkat çeken Demirkıran, “Sağlam bina sayesinde yaşam korunur ve riskler en aza iner. Bu önlemi aldıktan sonra da aşağıdaki fiziksel koruma önlemlerini alarak, riskleri sıfırlayabilirsiniz” dedi.
Demirkıran, Fiziksel koruma önlemlerini şöyle sıraladı;
DEPREM ÇANTASI HAZIRLAYIN!
Depremden sonra eviniz hasar almasa da dışarıda kalmanız gerekebilir. Bu nedenle acil ihtiyaç duyabileceğiniz eşyalar için bir deprem çantası hazırlayabilirsiniz. Aynı çantadan arabanızın bagajında ve iş yerinizde de bulundurmanız fayda sağlayacaktır. Deprem çantanızda bulunması gereken öncelikli malzemeler şunlar olmalı:
Türkiye, yakın zamanda yıkıcı etkileri olan depremler atlattı ve deprem bilinci giderek yaygınlaştı. Atılacak ilk adım depremlerin nasıl meydana geldiğini öğrenerek, riskleri hakkında bilgi edinmek ve depremden korunma yollarını iyi öğrenmek. Depremle yaşamayı öğrenerek, zarar olasılıklarını ortadan kaldırabilirsiniz.
Haber Merkezi
GÜNCEL
27 Nisan 2025GÜNCEL
27 Nisan 2025GÜNCEL
27 Nisan 2025GÜNCEL
27 Nisan 2025MARMARA BÖLGESİ
27 Nisan 2025MARMARA BÖLGESİ
27 Nisan 2025GÜNCEL
27 Nisan 2025