DOLAR 32,3825 0.19%
EURO 35,0667 -0.07%
ALTIN 2.324,920,25
BIST 9.141,650,68%
BITCOIN 2267552-1,86%
Edirne
22°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Demirkıran, “Vergi sistemi revize edilmeli”

Demirkıran, “Vergi sistemi revize edilmeli”

ABONE OL
9 Ekim 2020 10:09
Demirkıran, “Vergi sistemi revize edilmeli”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Saadet Partisi Edirne İl Başkanı Ali Demirkıran, “Mevcut vergi sisteminin mutlaka revize edilmesi gerekir, adil olmayan bu sistem vatandaşın sırtındaki yükü arttırmaktadır” dedi.

Saadet Partisi Edirne İl Başkanı Ali Demirkıran, yaptığı yazılı açıklamada partisinin genel merkezi tarafından gelir vergisi dilimlerindeki adaletsizlik konusunu ele alan rapor hakkında bilgi verdi.

Günümüzde kamu harcamalarının büyük çoğunluğunun vergi gelirleriyle finanse edildiğini belirten Demirkıran, “2020 yılında bütçe gelirleri içerisindeki payı yüzde 85,6 seviyesindedir. 2020 yılı bütçe gelirleri cetveline göre ‘Gelir ve Kazanç Üzerinden Alınan Vergiler’ bütçe gelirlerinin toplamı içerisinde yüzde 31 civarında bir paya sahiptir. Milyonlarca lira kazanç elde eden kurumların ödediği toplam vergi, ücretli çalışanlardan alınan verginin kat kat altındadır.”

Her yıl elde edilen gelirlerin vergilendirilmesinde uygulanacak tarife, Gelir Vergisi Kanunu’nun 103’üncü maddesinde düzenlendiğine vurgu yapan Demirkıran, “Kanun’da artan oranlı gelir vergisi tarifesi benimsenmiş olup gelir miktarı arttıkça, uygulanacak vergi oranı da artmaktadır. Ülkemizde bu sistemin doğru işletilmemesinden dolayı asgari ücretle çalışanlar dahi yılsonu gelmeden ikinci vergi dilimine girmekte ve yüksek vergi yükümlülüğü ile karşı karşıya kalmaktadır” şeklinde konuştu.

“YÜZDE 27 VERGİ YÜKÜ ADİL DEĞİL!”

Ali Demirkıran, çalışanların aldıkları ücretle çok hızlı bir şekilde bir üst dilime geçerek daha yüksek vergi ödemek durumunda kalmasının en önemli sebebini ise şu şekilde açıkladı;  “Gelir vergisi dilimlerine ilişkin kazanç sınırları  yeniden değerleme oranının altında oranlarla güncelleniyor. Böylece bir üst dilime geçiş daha hızlı hale getirilmektedir. Rakamlarla örneklendirecek olursak 2020 yılı gelir vergisi birinci dilimi için belirlenen kazanç değeri 22 Bin liradır. 2000 yılından günümüze kadar birinci dilime ilişkin kazanç değerleri kanunda yer aldığı şekilde yeniden değerleme oranına göre güncellenmiş olsaydı, 2020 yılında birinci dilime girmek için aşılması gereken kazanç tutarı 50 bin liranın üzerinde olur ve ücretli vatandaşımızın vergi yükü daha düşük olurdu.”

Ücretli olarak çalışan vatandaşlarımızın ücretlerine el sürmeden minimum yüzde 20 oranında devlete vergi ödemekte, ücretler yükseldikçe bu oran yüzde 27 seviyesine kadar yükselebilmekte olduğuna vurgu yapan Demirkıran, “Kurumlar vergisi oranının yüzde 20 olduğu düşünüldüğünde bu oranın ne kadar yüksek olduğu daha net görülmektedir” dedi.

Demirkıran devamla, “Ücretli vatandaşlarımız aleyhine ortaya çıkan bu vergi adaletsizliğinin ortadan kaldırılması için gelir vergisi kanunun 103’üncü maddesinde daha adil bir vergilendirme sağlaması için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Gelir vergisi dilimlerinde güncelleme yapılırken 2000 yılından bugüne kadar ücretlilerin aleyhine olarak yeniden değerleme oranının altında yapılan güncellemeler de hesaba katılmalı ve vatandaşın sırtına binen haksız vergi yükü bu şekilde hafifletilmelidir” uyarısında bulundu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.