DOLAR 32,5890 0.34%
EURO 34,8039 0.18%
ALTIN 2.497,600,55
BIST 9.456,74-0,71%
BITCOIN 21008585,28%
Edirne
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

DİBİ DELİK

ABONE OL
23 Mart 2022 11:25
0

BEĞENDİM

ABONE OL

“İster çeşmelerden dökül,

İster göklerden yağ,

İster nehirler dolusu ak,

Dibi olmayan bir kovayı dolduramazsın. ” demiş Mevlana. Yani seni dinlemeyenlere sesini duyuramazsın… Unutma daha çok bağırdığında daha çok dinlenmezsin, gürültünün parçası olursun yalnızca!..

İlk öğretmenliğe başladığımda eğitimimiz öğretmen merkezliydi, sesim de gürdür Allaha şükür amaa dinledikçe güven kazandığımı önce yüreklere dokunmam gerektiğini tecrübe kazandırdı. Ne kadar bilirsen bil söylediklerin karşındakinin anladığı kadardır sözünü de yetişkinliğimde öğrendim. Yani epeyce akıntıya kürek çektim, ne azgın dalgalarla boğuştum. Ne çok çektim şu dilimden, karşımdakine bişeyler kazandıracağım diye. Çünkü en uygun sözcükleri seçmeye çalışırım da, konuşmak için uygun zamanı bekleyemeyecek kadar sabırsızım ben. Kendimi övmek veya ukalalık yapmak için değil konuşmayı sevmem; sevgimi yaymak, teselli veya tebrik etmek ya da yaşadıklarımdan edindiğim deneyimi paylaşmak için çok konuşurum. Bomboş ve anlamsız konuştuğumu düşünmüyorum, susmam susamam doğru bildiğim karşısında, yanılmışsam özür de var sonrasında… Dibi delikmiş olsun dolduralım, bir nebze kırıntı kalsa yeter iyilik kovasında.

Cep delik cepken delik diyeceğim, kevgir misin kardeşlik diyeceksiniz de kulağım delik değil. Hatta bayağı tıkalı, doktoruma sorabilirsiniz 🙂 Hangi emeklinin cebi dolu ki, hele benim gibi paylaşmayı seven birinin nasıl olsun. Orhan Veli de bu şiirinde çekmiş olduğu yoksulluğu ve yoksulların hayatının nasıl kevgir gibi delik deşik edildiğini işler. Sosyal sorunlara ve pahalılığa burada değinmeyeceğim. Cebini doldurma peşinde olanlarla da işim olmadığından mutluluğun yolunu bulan gönlü zenginlere selam olsun diyelim. İşine yarayacak bulsun dileğiyle dibi delik cebimize sevgi sözcükleri dolduralım. Amacımız kovayı doldurmak değil, bir umut ışığı çakmak, gerisine sen eğil.

Susuzluğu gidermek suyun çok olmasıyla doğru orantılı görünmüyor. Şelaleden dökülen suya dayayın ağzınızı, suyun çoğu ağzınızın dışında akar gider. Gitsin, içtiğimize şükür diyerek başkalarının paylaşmasını sevgiyle seyredebiliyor muyuz? İşte o zaman doyarız. Suyun yanında olanlar suyu en az içenlerdir. “Su nasılsa burada, lüzum yok ki suyu kana kana içmeye” demek de doğru değil. Başkasının hakkına girmeden cebini dolduracaksın. Ama başkasına güvenip veya kredilerle değil. Yoksa köprünün altından sular akar sen bakarsın.

Bir kovayı dolduramadım yine eminim, bende o dolu dolu kaynak yok ama yer açtığınız kadar içinize su serpmeye çalıştım. Siz bana su serinliği kattınız aziz olun. Yürekleri ilgi sevgi ile doldurmaya devam, dibi delik de olsa iz bırakır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.